IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп превърна отричането на климатичните промени в национална политика

Според западни медии САЩ на практика се отказват от лидерската позиция в международната кампания за ограничаване на опасното затопляне на планетата

13:16 | 29.03.17 г. 76
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп, в присъствието на шефове на компании и миньори, подписа указ, който анулира усилията на президента Барак Обама за борба с климатичните промени и съживява въгледобивната индустрия, като по този начин на практика се отказва от лидерската позиция на САЩ в международната кампания за ограничаване на опасното затопляне на планетата, пише New York Times.

Тръмп ясно даде да се разбере, че САЩ не възнамеряват да спазят поетите от предишния президент ангажименти за намаляване на замърсяването с въглероден диоксид, с което превърна отричането на климатичните промени в национална политика, отбелязва изданието.

На церемонията по подписването на указа Тръмп нареди на Агенцията за защита на околната среда да започне сложната и дълга юридическа процедура по оттегляне и пренаписване на въведения по времето на Обама План за чиста енергия, който щеше да доведе до закриването на стотици използващи въглища електроцентрали, замразяване на строежа на нови такива централи и замяната им с вятърни и слънчеви ферми.

По време на предизборната кампания Тръмп обеща да отмени основните решения на Обама в областта на климатичните промени - поредица от амбициозни регулации на Агенцията за защита на околната среда за съкращаване на емисиите парникови газове от захранвани с въглища електроцентрали. Той ясно заяви, че американска лидерска позиция в глобалната кампания за борба с климатичните промени ще отстъпи пред ангажимента му за работни места в енергийната индустрия.

Тръмп още не е решил дали официално да се оттегли от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, но отказвайки се от политиките, които са нужни за изпълняване на американските ангажименти, САЩ реално обявиха, че няма да се съобразяват с тях, без значение дали остават страна по споразумението, казват експерти.

"Един от най-големите поводи за тревога е какво ще направят други важни страни, включително Китай, Индия и Бразилия, след като САЩ не изпълнят задълженията си по Парижкото споразумение", казва преподавателят по политика на околната среда в Харвардския университет Робърт Стейвинс, говорейки за някои от другите най-големи световни замърсители с въглероден диоксид.

"Най-лошият сценарий ще е Парижкото споразумение да се разпадне. Това би било голяма трагедия", допълва Стейвинс.

Дипломати от някои от другите големи световни икономики казват, че смятат да продължат да изпълняват поетите си ангажименти по борбата с климатичните промени, със или без САЩ. Действията на администрацията на Тръмп обаче вероятно ще окуражат противниците на борбата с глобалното затопляне из цял свят, отбелязва New Yoerk Times.

Европейският съюз даде тон на критиките срещу усилията на Доналд Тръмп да осуети мерките на Барак Обама за борба с климатичните промени и даде да се разбере, че сега Европа ще поведе световните усилия в тази област, пише Guardian.

"Лидерството на ЕС, Китай и много други големи икономики сега е по-важно от всякога. Когато става дума за климата и глобалния преход към чиста енергия, не може да има вакуум, а само придвижване напред, и ние сме решени да прокараме този дневен ред", каза европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

ЕС има най-амбициозните цели за съкращаване на емисии парникови газове, отбеляза той. "Ще защитим и ще изпълним Парижкото споразумение", каза еврокомисарят.

Атаката на Тръмп срещу Плана за чиста енергия няма да даде незабавни резултати. Тя трябва да премине пред бюрократични спорове и съдебни дела, които може да отнемат години. Вчера коалиция от 23 американски щата, градове и окръзи обявиха намерението си да окажат отпор на решението на Тръмп, отбелязва Guardian.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

46
rate up comment 32 rate down comment 3
red6
преди 7 години
Колко удобно изтърва първата част на пост-а. Или например Обама като реши да наложи ограничения за разхода на гориво на колите в САЩ...Все неудобни политики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 33 rate down comment 2
red6
преди 7 години
Пробвай с ей тия:https:// climate.nasa .gov / causes/Или това е някаква масонска организация, свързана със де да знам = илюминатите, рокфелер и извънземните?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 33 rate down comment 3
red6
преди 7 години
Ами има някои много прости решения, които дават положителен резултат. Например - по-евтин градски транспорт и една жестока данъчна тесла за старите и мръсни автомобили. Цапането има много форми, не само захвърлената торбичка на пътя. Ако това не стопляш, не знам за какво трябва да говорим въобще...А и да - ти искаш хем готови, хем и евтини решения :D Направо се понаср@. Ако не знаеш - име едно нещо, което се нарича прогрес. Той става поетапно. В случая не ти е угоден, поради замъглено зрение или откровено късогледство. Или викаш вместо ITER например, ЕС да бе дал пари за една централа на ***, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 35 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Ти ще схванаш майтапа тогава. Те англичаните по принцип са си странни хора :)http://***.dailymail.co.uk/news/article-2581887/The-bonfire-insanity-Woodland-shipped-3-800-miles-burned-Drax-power-station-It-belches-CO2-coal-huge-cost-YOU-pay-cleaner-greener-Britain.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 36 rate down comment 1
scott
преди 7 години
Пише ви ено дърво. Дъб ми викат. Начи да ви кажем. Много се бехме уплашили. Произвеждаме го тоз кислород и се сгъстяваме добезкрай. Бехме пешиле, че въглероден двуокис нема да остане и ше загинем в собствените си кислорадни пари. ама ено инджинерче, умно дръмче, измисли органичните. да ни дишат кислорода и да ни произвеждат окиси. кеф ви казвам. сичко беше добре докът не се появи човека! Гадта успемва да изреже гора на 2 века за час ви казвам. Ама му кроиме шапката на пиканопитека. Кога да е, мойте внуци ше хапват човешка тор... ше има в изобилие, че мноо се плодът и спорът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 33 rate down comment 3
khao
преди 7 години
не се хващай пак, висчко дето си написал е ясно, всеки с 5ти клас ще те разбере :) иначе Те са царе на размиването и отклоняване от темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 35 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Тоя виц с 99.9% го очаквах да го включи някой по някое време. Само дето ти напредваш. Допреди известно време бяха 97%.Ако прочетеш малко по задълбочено ще забележиш, че никой не твърди, че човешката дейност не влияе върху климата. Проблемът е, че никой не знае точно как това влияние се отразява върху климата дългосрочно. Ако ти знаеш обясни с думи прости как 400/1,000,000,000 СО2 влияе върху климата. Чел съм и твърдения от типа на: 20% от изменението на климата се дължи на човешка дейност или влиянието на човека върху климата се е изчерпало и няма да има ефект за вбъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 35 rate down comment 1
coder
преди 7 години
Въобще не ме разбираш. Изобщо не съм ти писал, че съм зелен, нито ти казвам да живееш "зелено" както се казва. Просто ви обяснявам, че не знаете как функционира климатичната система, заради което си вадите грешни изводи за глобалното затопляне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 35 rate down comment 7
red6
преди 7 години
Тия неща стават поетапно и струват много пари. И ще трябва да се бръкнем всички. Толкоз. Даже и китайската комунистическа партия и вожда им го разбра, ти - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 35 rate down comment 6
red6
преди 7 години
99.9% от учените признават, че човешката дейност има значим принос в климатичните промени - бай *** - "не, тия ше ми казват"... Щото *** не иска да му бъркат в торбичката със жълъдчетата, нищо, че може да му изгори къщата...Тръмп е същия - само дето той си мисли, че това ще спомогне да поизпълни поне част от популистките си обещания. Пълна греда и тапир е тоя.Иначе има много сериозен проблем, който може да доведе до екологична, социална и всякаква катастрофа - и тука някакви чукундури тръгнали да пишат и да смятат, колко хартийки щяло да им струва. Средностатистическия икономист е по-голям фанатик о кон с капаци и от веган, член на грийн пийс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още