IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп превърна отричането на климатичните промени в национална политика

Според западни медии САЩ на практика се отказват от лидерската позиция в международната кампания за ограничаване на опасното затопляне на планетата

13:16 | 29.03.17 г. 76
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп, в присъствието на шефове на компании и миньори, подписа указ, който анулира усилията на президента Барак Обама за борба с климатичните промени и съживява въгледобивната индустрия, като по този начин на практика се отказва от лидерската позиция на САЩ в международната кампания за ограничаване на опасното затопляне на планетата, пише New York Times.

Тръмп ясно даде да се разбере, че САЩ не възнамеряват да спазят поетите от предишния президент ангажименти за намаляване на замърсяването с въглероден диоксид, с което превърна отричането на климатичните промени в национална политика, отбелязва изданието.

На церемонията по подписването на указа Тръмп нареди на Агенцията за защита на околната среда да започне сложната и дълга юридическа процедура по оттегляне и пренаписване на въведения по времето на Обама План за чиста енергия, който щеше да доведе до закриването на стотици използващи въглища електроцентрали, замразяване на строежа на нови такива централи и замяната им с вятърни и слънчеви ферми.

По време на предизборната кампания Тръмп обеща да отмени основните решения на Обама в областта на климатичните промени - поредица от амбициозни регулации на Агенцията за защита на околната среда за съкращаване на емисиите парникови газове от захранвани с въглища електроцентрали. Той ясно заяви, че американска лидерска позиция в глобалната кампания за борба с климатичните промени ще отстъпи пред ангажимента му за работни места в енергийната индустрия.

Тръмп още не е решил дали официално да се оттегли от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, но отказвайки се от политиките, които са нужни за изпълняване на американските ангажименти, САЩ реално обявиха, че няма да се съобразяват с тях, без значение дали остават страна по споразумението, казват експерти.

"Един от най-големите поводи за тревога е какво ще направят други важни страни, включително Китай, Индия и Бразилия, след като САЩ не изпълнят задълженията си по Парижкото споразумение", казва преподавателят по политика на околната среда в Харвардския университет Робърт Стейвинс, говорейки за някои от другите най-големи световни замърсители с въглероден диоксид.

"Най-лошият сценарий ще е Парижкото споразумение да се разпадне. Това би било голяма трагедия", допълва Стейвинс.

Дипломати от някои от другите големи световни икономики казват, че смятат да продължат да изпълняват поетите си ангажименти по борбата с климатичните промени, със или без САЩ. Действията на администрацията на Тръмп обаче вероятно ще окуражат противниците на борбата с глобалното затопляне из цял свят, отбелязва New Yoerk Times.

Европейският съюз даде тон на критиките срещу усилията на Доналд Тръмп да осуети мерките на Барак Обама за борба с климатичните промени и даде да се разбере, че сега Европа ще поведе световните усилия в тази област, пише Guardian.

"Лидерството на ЕС, Китай и много други големи икономики сега е по-важно от всякога. Когато става дума за климата и глобалния преход към чиста енергия, не може да има вакуум, а само придвижване напред, и ние сме решени да прокараме този дневен ред", каза европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

ЕС има най-амбициозните цели за съкращаване на емисии парникови газове, отбеляза той. "Ще защитим и ще изпълним Парижкото споразумение", каза еврокомисарят.

Атаката на Тръмп срещу Плана за чиста енергия няма да даде незабавни резултати. Тя трябва да премине пред бюрократични спорове и съдебни дела, които може да отнемат години. Вчера коалиция от 23 американски щата, градове и окръзи обявиха намерението си да окажат отпор на решението на Тръмп, отбелязва Guardian.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

36
rate up comment 34 rate down comment 6
khao
преди 7 години
напълно те раазбирам :) тук има няколко човека пре дкоито никой аргумент не работи ... или се отказваш или почваш да ги псyваш.а само до преди година и половина коментарите в този сайт бяха супер ... но хибридна война, кво да правиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 36 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Това ли ти е доказателството за антропогенния фактор? Всички, които не ти вярват са пълни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 34 rate down comment 3
coder
преди 7 години
Отказах се, няма смисъл.. само лични нападки и никакви смислени аргументи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 36 rate down comment 4
red6
преди 7 години
Като чета статията и коментарите под нея ми става пределно ясно защо тоя недомасленик и популист Тръмполината бе избран. Иначе трябва да си пълен *** за да отрече човек, антропогенния фактор при климатичните промени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 38 rate down comment 5
khao
преди 7 години
... и към края на темата, невежеството пак победи !!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 38 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Последния самолет на слънчеви батерии за който чух, едвам обиколи земята, за има няма година. И един боинг на керосин, да му кара резервните части :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 38 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
То да беше сигурно поне. Ама ту ги има, ту ги няма. Те нали затова побъркаха другите производители. Като духне вятъра спират ТЕЦ-овете, като спре пак ги пуснат. Тая система нали се сещаш как трябва да се балансира, със скъпите батерии на г-н Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 42 rate down comment 3
Jay Gould
преди 7 години
И аз нямам, но като са толкова добри - на пазара, а не да искат пари от мен да им плащам насила високи сметки за ток, щото бил 'еко'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 40 rate down comment 4
Jay Gould
преди 7 години
Фак е да - лятото беше по едно време 31 градуса във Варна, а само месеци по-късно сега през декември, януари и февруари кучешки студ! :( Мразя климатичните промени особено като имам по 280 лв. за ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 42 rate down comment 3
Jay Gould
преди 7 години
Коя екология? За мен екология е да засадиш или опазиш дърво, а не да засадиш на място за пшеница панел за слънце които ще произведе по-малко ток през целия си панелен живот, от нужния за да се направи самия панел. И май си забравил, че едни от първите национални паркове се появяват в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още