IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тайното оръжие" на Русия

Световната автомобилна индустрия ще пострада сериозно, ако Москва ограничи износа на паладий

11:00 | 24.04.14 г. 107
Автор - снимка
Създател
<p>
	Производство във фабриката за паладий &quot;Красцветмет&quot; в Красноярск. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Производство във фабриката за паладий "Красцветмет" в Красноярск. Снимка: архив Ройтерс

Русия не се плаши от възможните икономически санкции срещу нея и заплашва с контрамерки. Санкциите биха били "задънена улица", заяви министър-председателят на страната Дмитрий Медведев във вторник в парламента. Ако Западът все пак ги наложи, Русия "няма да има никакъв избор", освен да се защити срещу тях. По-специално, това означава, че Русия може да ограничи предлагането на основни суровини. При това мнозина си мислят за нефт и газ. Но има и един метал, при който степента на зависимост на Запада е дори по-висока: става дума за паладия, пише в свой материал германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Пазарът на паладий е малък, но влиянието на руската държава на него е голямо. Русия има дял от над 42% от световното производство. „Норлиск Никел“, най-големият производител, трябва да координира действията си по износа с „Гохран“ (държавна институция за съхранение и използване на благородни метали и скъпоценни камъни, която се явява подразделение на руското Министерство на финансите). Така „Норлиск Никел“ е задължен да съгласува експорта за всяка отделна страна с „Гохран“. 

В миналото държавата изкупуваше част от производството. Колко големи са в момента запасите, не е известно. Експерти обаче смятат, че складовите запаси през последните години са били продадени до голяма степен. Паладият често се добива като страничен продукт от добива на други метали.

През 2000 г. Русия вече причини сериозен смут на световния пазар. Тогава правителството забави издаването на официалните квоти за износ и се стигна до сериозен недостиг на доставките. В резултат на това цената на паладия се удвои и скочи до над 1000 долара за тройунция – недостигнато и до днес равнище. Тогава индустрията започна да търси алтернативи. Малко по-късно обаче последва и катастрофален срив, като цената се смъкна до 200 долара за тройунция. На пазара му трябваха години, за да се успокои ситуацията.

През март цената на паладия се покачи до най-високото си равнище в последните 2,5 години, след като Западът засили заплашителния си тон спрямо Москва и действията на Кремъл на украинския полуостров Крим. Фючърсите върху благородния метал с доставка през юни поскъпнаха до 777,90 долара за тройунция, което е най-високата стойност от средата на август 2011 г.

Така от началото на годината цената на метала скочи с десет процента, което освен на опасенията за санкции срещу Русия се дължи и на стачки в Южна Африка. Ако конфликтът в Украйна ескалира, цената може да продължи да расте. „Не е изключено да се стигне до недостиг на доставките. Аз не бих подценявал подобна възможност", казва Ойген Вайнберг, експерт по суровините в Commerzbank.

Русия обаче не може да си позволи пълно спиране на доставките  - страната е твърде зависима от приходите от износ. Но дори и сега търсенето на паладий е по-голямо от предлагането. Глобалното производство възлиза на 200 тона на година. Анализатори на Barclays предвиждат за тази година дефицит в доставките от 24,4 тона.

Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

86
rate up comment 10 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
о толкова рано сутрин не мога да съм емоционален:) може да не съм логичен. но емоционален не съм:) Ако се засягаш от "лицемерен"-недей! Не търся конфронтация. А и кой не е лицемерен? Янукович дали е избягал или не е-няма абсолютно никакво значение. Не смесвай правните норми с етичните-само от време на време се припокриват. Няма норма в Конституцията им, която да забранява президента да излиза извън страната(трактовката-избягал си е лично твоя, дори и да е вярна).А тия фондации, дето САЩ са финансирали-аз съм първият дето, ако закона ми позволи ще ги изгоня с камъни и дърве от България, та не ми казвай за какво са-за какво служи например Института за развитие на публичната среда? И ако им видиш финансирането залагам пари, че тия дето реално са нещо читаво са в стотици пъти по-зле финансирани от колкото политическите. САЩ(по мое мнение) не се намеси, а предизвика конфликта. Разликата е-Русия никога не е твърдяла, че е стожер на демокрация или нещо подобно. Даже напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Отплеснах се, хронологично си описал според мен нещата коректно. И както се вижда от общите ни гледни точки - и запада и изтока са с много грешки в тези случки. И жалкото е че всичко ще е на гърба на украинския, а по линия на ЕС и на нашия гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз изчетох почти всичко и признавам си пропуснах следващите постове на Календар. Обаче не ме определяй като про-руски настроен! Особено след като казах онова за русофилите и русофобите. Не разглеждам нещата едностранчиво, дори преди случките в Украйна сигурно повечето, които са ми чели коментарите. ме припознават като евроскептик. И понеже масовката вижда само 2 полюса Изток-Запад, автоматично приемат, че аз съм някакъв ляв почитател на Русия (а много пъти съм писал за ляво-дясно). Аз предпочитам да съм краен практик. Аз също съм българофил и за това ме боли как всяко правителство без значение ляво-дясно прави повече зулуми отколкото добри неща. И дори съм склонен да твърдя, че нещата вече са отвъд връщане назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 10 години
... със СПИН ( който в Украйна с размерите на епидемия)примерно за борба с дестка порнография и насилието върху деца и куп още други неща. Продължавам да твърдя - ч мислиш почти винаги еднозначно. Аз признавам и пордължавам да твърдя, че САЩ се намесиха и не казвам, че е било ОК. Но да прехвърляте вината на тях а да отричаш тази на Путин, да го изкарваш жертва и колко велик бил.. е не по малко арогантно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Тука ти отговаярям на 81ви коментар. Пак ми отговаряш емоционално и ми приписваш думи, които не съм казал. Къде видя да подкрепям насилието,от която и да е страна, под каквото и да е форма, както и да отричам правото на който и да е да протестира? За насилето в Киев - казвах, че рязко бе спряло в деня, в който Янукович избяга. Що се отнася за правото, ако си прочел внимателно - не се наемам да кажа, на чия страна е СЛЕД 22.02. Ако Янукович е деистващ - защо избяга? и как може да действа? И ме обвиняваш в лицемерие - от което винаги съм се мъчел да бяга, а отново цялата вина прехвърляш върху едната страна, отричайки вината на другата и оправдавайкия, че си защитавала буферна зона ???? Това какво е не е ли лицемерие? Или както ти казаваш за едни може а за други не?Били дали за демокрация САЩ 5 млрд долара и така били предизвикали кризата... Сега ли ги дадоха или общо през последните 22 години? И какво е финасирано с тези пари - само"преврата" ли или и куп фондации за превенция и борба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
*коментар 79-нямаме външна политика и имаме опит за намеса във вътрешната.Не си редактирам писанията преди да ги постна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
А това, че насилието спря-насилието не е спирало в Киев. Още се бият и се трепят там. Има и филмчета в нета. Или ако не си с правилната позиция насилието над теб е разрешено. И да ми казваш, че американците са видели шанса, докато в същност те са го предизвикали е най-малкото арогантно. Да не ползвам по-силна дума. Сега искам да обобщим-смяташ, че американците имат право да ползват свои *** в Украйна(в БГ си ги ползват доста успешно) и целият свят трябва да се съобрази с тях, но руснаците не могат да си защитават буферните зони? От друга страна-правото има значение, само когато е удобно на твоята позиция(щото в противен случай Янукович трябва да е ефективно действащ). Протестите според теб са основателни и имат право да съществуват и да грабят и убиват само и единствено когато защитават прозападна позиция и ако чужд дипломат ги подкрепи няма нищо странно в това.Лицемерен си, Георги! Те за това повечето хора се дразнят на ЕС и на САЩ-двойният аршин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 9 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
И ми е интересно ако тогава Янукович беше изкарал армията да потушава протеста(както е в момента в Източна Украйна) ти какво щеше да кажеш за него? А сега какво казваш за сегашните лидери там? Освен това тия ЗАЕМИ бяха поискани първо от ЕС и ние отговорихме-става, ама 800 милиона само. Разкажи за реакциите на ЕС към протеста и за намесата ни във техните вътрешни дела(ако и да нямаме право). От това което разказа-законно избраният президент на Украйна е нямал избор и е отказал да се гаврят с държавата му(както се гаврят с нашата) за това е избрал по-малкото зло. А за службите-колкото знаеш какво е ставало на майдана толкова знаеш и какви служби е имало там. Щото можеш да си 100% сигурен, че там е имало и американски-ама ама американски може, но не и руски? 5 милиарда са дали до сега САЩ за "демокрация" в Украйна. И там явно имат алчни НПО-та. Пак да се върна-законният текущ президент на Украйна е Янукович, та не знам какво временно правителство и какъв временен президент имат в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 6 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
за влизане в такива съюзи като НАТО и ЕС повечето случаи се взима от елити, които са корумпирани и БГ не направи никакво изключение. Освен това-щото сме суверенни нямаме вътрешна политика, както видяхме по време на протестите(изказванията на посланиците)-има най-малкото опити за намеса и във вътрешните ни работи. Властта не произтича от народа(ако и привидно да се твърди друго), заради купените избори(всички избори) и определено няма как да те допуснат да станеш депутат-т.е. народа няма достъп до властта. Ако и юридически да нямаш спънки. Просто етичните норми, по които е създаден фундаментът на който стъпва демокрацията и правните ни системи са писани в друго време(например когато хората са нямали телевизия). Ти и сега даже(а и преди приемането ни в ЕС) ако пуснеш един референдум нали знаеш, че ще се озовем в Евразийският съюз за 0 време? Това ли е решението на суверенна държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 6 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
и да знаеш - руснаците, очевидно още решават коя държава с кого ще си играе. А аз не съм про-руски, просто смятам Русия за печелившият играч в момента. Не говоря руски, не познавам руснаци. Говоря английски и познавам ужасно много западно европейци и тоя оня американец. Не ги уважавам кой знае колко щото ми идват малко високомерни и коне с капаци, но определено не съм зад Русия. А-и възхищавам се на Путин, че от една разорена и разграбена държава успя да направи водещ играч на политическата карта. И да знаеш-ти отричаш правото на Русия да си прави в техните митници квото си иска-това не е натиск. Т.е. натиск е ама ние преживяхме същият. Ако Украйна иска в ЕС трябва да се прости с традиционните отношения с Русия-както ние направихме. И забрави да кажеш, че ЕС отказа да даде пари на фалирала Украйна, които Русия предложи. Един вид-искаш Русия да гледа мача и да яде пуканки. Освен това-колко сме суверенни(щото нали суверенни държави влизали в НАТО)-решението в повечето държави за такив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още