IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тайното оръжие" на Русия

Световната автомобилна индустрия ще пострада сериозно, ако Москва ограничи износа на паладий

11:00 | 24.04.14 г. 107
Автор - снимка
Създател
<p>
	Производство във фабриката за паладий &quot;Красцветмет&quot; в Красноярск. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Производство във фабриката за паладий "Красцветмет" в Красноярск. Снимка: архив Ройтерс

Русия не се плаши от възможните икономически санкции срещу нея и заплашва с контрамерки. Санкциите биха били "задънена улица", заяви министър-председателят на страната Дмитрий Медведев във вторник в парламента. Ако Западът все пак ги наложи, Русия "няма да има никакъв избор", освен да се защити срещу тях. По-специално, това означава, че Русия може да ограничи предлагането на основни суровини. При това мнозина си мислят за нефт и газ. Но има и един метал, при който степента на зависимост на Запада е дори по-висока: става дума за паладия, пише в свой материал германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Пазарът на паладий е малък, но влиянието на руската държава на него е голямо. Русия има дял от над 42% от световното производство. „Норлиск Никел“, най-големият производител, трябва да координира действията си по износа с „Гохран“ (държавна институция за съхранение и използване на благородни метали и скъпоценни камъни, която се явява подразделение на руското Министерство на финансите). Така „Норлиск Никел“ е задължен да съгласува експорта за всяка отделна страна с „Гохран“. 

В миналото държавата изкупуваше част от производството. Колко големи са в момента запасите, не е известно. Експерти обаче смятат, че складовите запаси през последните години са били продадени до голяма степен. Паладият често се добива като страничен продукт от добива на други метали.

През 2000 г. Русия вече причини сериозен смут на световния пазар. Тогава правителството забави издаването на официалните квоти за износ и се стигна до сериозен недостиг на доставките. В резултат на това цената на паладия се удвои и скочи до над 1000 долара за тройунция – недостигнато и до днес равнище. Тогава индустрията започна да търси алтернативи. Малко по-късно обаче последва и катастрофален срив, като цената се смъкна до 200 долара за тройунция. На пазара му трябваха години, за да се успокои ситуацията.

През март цената на паладия се покачи до най-високото си равнище в последните 2,5 години, след като Западът засили заплашителния си тон спрямо Москва и действията на Кремъл на украинския полуостров Крим. Фючърсите върху благородния метал с доставка през юни поскъпнаха до 777,90 долара за тройунция, което е най-високата стойност от средата на август 2011 г.

Така от началото на годината цената на метала скочи с десет процента, което освен на опасенията за санкции срещу Русия се дължи и на стачки в Южна Африка. Ако конфликтът в Украйна ескалира, цената може да продължи да расте. „Не е изключено да се стигне до недостиг на доставките. Аз не бих подценявал подобна възможност", казва Ойген Вайнберг, експерт по суровините в Commerzbank.

Русия обаче не може да си позволи пълно спиране на доставките  - страната е твърде зависима от приходите от износ. Но дори и сега търсенето на паладий е по-голямо от предлагането. Глобалното производство възлиза на 200 тона на година. Анализатори на Barclays предвиждат за тази година дефицит в доставките от 24,4 тона.

Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

76
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
и хамър е прав-тук съм превеждал Конституцията на Украйна(мога да потърся статията да ти дам линк), според която Янукович е действащ президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
А да знаеш-от юридическа гледна точка няма кой знае каква разлика между фолкалндският референдум и кримският. Държава, която няма юридически права над земята се опира на правото на самоопределяне на местното население, което тя е пратила там.Преди колко време ги е пратила, колко бързо е организиран референдума, кой реално владее в момента територията-това от юридическа гледна точка са нюанси, които не променят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
А защо мислиш, че Русия няма хубави райони:) В САЩ(да не дърпам дявола за опашката) не вярвам някога да имам работа. В Русия имам, макар и още да не съм ходил, но не толкова на север, а точно до Украйна(под работа имам предвид-работа) но точно в момента няма начин да ме накараш да ида. Така, че никога няма да мога да дам обективно мнение-щото просто мисля да си остана незнающ по тия теми. А за тия кампуси имам информация от първа ръка-вярно много пари наливат в образованието. И ние трябва да почнем.Хората са абсолютно еднакви и в САЩ и в Русия в едно отношение-и двата народа са ОК с войната. В ЕС е различно. И е срамно да им се водим по акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 5 rate down comment 3
georgi_shum
преди 10 години
Надявам се сега, ( ако изчетеш всичко, което съм написал) да ти хареса как съм си подредил фактите. И съм отворен за още дискусии. И моля - мога да понеса всички класификации, който ми слагате, но това да ме пишете Русофоб или Американофил или кон с капаци - не Аз съм БЪЛГАРОФИЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 10 години
....от самия Янукович. И от тогава Русия прави всичко възможно да провали това правителство и на всяка цена на провали изборите през Май... защото няма гаранции, че резултати ще и изнасят.... Като анексирането на Крим си беше чисто възползване от умишлено създадения хаос - не казвам, че хората там нямат право да се определят къде да живят и как.. Но по този начин? С псевдо рефедум под дулата автомати - BITCH Please (за разлика от Мави обожавам да ругая на английски). Има си ООН, има си хиляди други начини - но за 2 седмици. Американците - да видяха шанса и може би се възползваха до някъде и може би пресолиха. Но не те предизвикаха Майдана и станато на и след него просто видяха възможност, но малко се подцениха маниакалноста на Путин и ситуацията им се изпълзна. още по малко пък ЕС има вина за насилието . Майдана по скоро това, което доведе до него го предизвика Путин.Затова казвам, че вина имат всички. Но най вече той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
.. те ( руските служби) нямат никакво участие в провокирането на насилието на Майдана и след това анексирането на Крим а сега и в Донбас? Те нещо не са направили и са само жертви така ли ? Няма кой да каже какво е трябвало да стане след бягството на Янукович, Не се наемам и аз.. Факт е, че когато избяга, Майдана празнуваше победата си, насилието рязко спря а на Изток нямаше все още грам напрежение. За Турчинов - не знам колко гласа е трябвало да получи - но знам че за свялянето на Янукович гласува и част от собствената му партия, като много от съратниците му бяха минали на страната на майдана още преди споразумението. И Янукович приемаше закони, споразумения и актове, също без законното мнозинство. Та какво е трябво да стане след 22.02 - наистина не се наемам да коментирам със сигурност, и едва ли някой би. Но е факт, че в хаоса, Украинския парламент избра правителство и временен президент и насрочи избори, вярно по рано от споразумението, но то вече бе суспендирано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
приема щедро споразумение за Близко сътрудничество и интеграция с Русия, подплатено с милиарди ЗАЕМИ и ниска цена на газта. Като лицемерно се казва, че оставяме врата за преговори с ЕС отворена.. но за.. по натам. Това вече окончателно взривява протеста, който отново става масов и неизбежно почва да се радикализира, отначало слабо като в края на Декември и особено през Януари започват вече и сблъсици и сериозни изблици на насилие, станали вече неконтролируеми през Февруари. Още през Януари обаче, и особенно през февруари, виждайки че Украйна отново се изплъзва - се появява контра протеста и Киев ( но там слабо и за кратко) се организира и контра протеста и на Изток.. За насилието на Майдана и свалянето на Янукович - не знам точно какво е станало и едва ли някой знае точно, Но за мен предвестник на Майдана е досега написаното. На самия Майдан - добре да приемем, че е имало намеса на американци или европейци.. Според вас нямаше ли провокации и от руски служби? Или те ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
.. че и с право на наследник едва ли не. Нямам спомен всички му тези конституционни реформи да са минавали на референдум или гласуване от хората.. но може и да греша. Като всичко това е такава гавра с уж демокрацията която претендира, че следва Путин, че не истина, и е немислимо да се случи някъде другаде. Дори и още уж комунистически Китай, сменят лидерите на 10 год. .. Та след това отклонение, стигаме до факта, че след отказа на Янукович - огромна част от страната ( най вече Западна Украйна и Киев) над 50% се чувства измамена и излиза на справедлив протест, още в началото на Ноември. Протеста дълго време е мириен, изключително цивилизован. По това време - Изтока си стой пасивен. Като подкрепата за протеста в Киев е слаба, но няма и почти никакъв контра протест. Времето си минава в разговори с между опозиция, Янукович..ЕС.и протеста лека полека позамира, и поради умора и поради вече настъпващия здрав студ. Путин си мисли, че вече е успял и през Декември дава на Янукович и той ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
... натиск,( а 100 % и след солидно лично финансиране и гаранция за бъдещи облаги от Русия) кляка и в последния възможен момент отказва да подпише вече договорено от него споразумение и иска предоговаряне. Което естествено му е отказано - едва ли има съюз, държава или фирма която би приела нещо такова по такъв начин. Тук е важно да се спомене, че това е споразумение за сътрудничество с ЕС. Не договор за присъединяване, а споразумение, което да очертае рамки, процеси и правила в всички области, което по натам да може доведе до стартиране на Преговори за присъединяване и евентуално членство. Но все пак нещо, което би откъснало Украйна от влиянието - икономическо и най вече политическо на Русия. И ди довело "заразата ЕС" съвсем до вратите на Русия и би застрашило откровено олигархични и авторитарен Путинов режим. Тук си спомнете как и защо Путин кара 3 мандат, как дефакто управлява вече 15та година,през какви конституционни псевдо реформи мина за да си гарантира власт буквално до живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
....и не заради ЕС а заради руско олигархичния модел, който украйнците изкопираха, без да имат ресурсите и мащабите, които да ги държат над вода дълго време, както става с Русия), как вместо в ЕС Украйна трябвало да влезе в Евразийския съюз, където щяла да благодентства под крилото на Русия, Как ако го подпишели това с ЕС Русия щяла да си преразгледа отношенията с тях.. цените на газа щяла да преразгледа и как пък ако отидели при тях ще им излее мед и масло отгоре.. Това не е ли намеса във вътрешните работи на суверенна страна ? Не е ли изнудване? ЕС нагло бил отказал да преговаря с РУСИЯ за членството на Украйна в ЕС.. Ами естествено, че ще откаже! С какво право членството на една страна в един съюз трябва да зависи от трета страна извън този съюз, па била тя и Русия. Вие бихте ли приели и как бихте се чувствали, ако за нашето членство, ЕС трябваше да преговаря примерно с Турция - като страна, под чиято власт ме били 500 год? Та стигаме до момента, в който под целия този натиск....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още