IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тайното оръжие" на Русия

Световната автомобилна индустрия ще пострада сериозно, ако Москва ограничи износа на паладий

11:00 | 24.04.14 г. 107
Автор - снимка
Създател
<p>
	Производство във фабриката за паладий &quot;Красцветмет&quot; в Красноярск. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Производство във фабриката за паладий "Красцветмет" в Красноярск. Снимка: архив Ройтерс

Русия не се плаши от възможните икономически санкции срещу нея и заплашва с контрамерки. Санкциите биха били "задънена улица", заяви министър-председателят на страната Дмитрий Медведев във вторник в парламента. Ако Западът все пак ги наложи, Русия "няма да има никакъв избор", освен да се защити срещу тях. По-специално, това означава, че Русия може да ограничи предлагането на основни суровини. При това мнозина си мислят за нефт и газ. Но има и един метал, при който степента на зависимост на Запада е дори по-висока: става дума за паладия, пише в свой материал германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Пазарът на паладий е малък, но влиянието на руската държава на него е голямо. Русия има дял от над 42% от световното производство. „Норлиск Никел“, най-големият производител, трябва да координира действията си по износа с „Гохран“ (държавна институция за съхранение и използване на благородни метали и скъпоценни камъни, която се явява подразделение на руското Министерство на финансите). Така „Норлиск Никел“ е задължен да съгласува експорта за всяка отделна страна с „Гохран“. 

В миналото държавата изкупуваше част от производството. Колко големи са в момента запасите, не е известно. Експерти обаче смятат, че складовите запаси през последните години са били продадени до голяма степен. Паладият често се добива като страничен продукт от добива на други метали.

През 2000 г. Русия вече причини сериозен смут на световния пазар. Тогава правителството забави издаването на официалните квоти за износ и се стигна до сериозен недостиг на доставките. В резултат на това цената на паладия се удвои и скочи до над 1000 долара за тройунция – недостигнато и до днес равнище. Тогава индустрията започна да търси алтернативи. Малко по-късно обаче последва и катастрофален срив, като цената се смъкна до 200 долара за тройунция. На пазара му трябваха години, за да се успокои ситуацията.

През март цената на паладия се покачи до най-високото си равнище в последните 2,5 години, след като Западът засили заплашителния си тон спрямо Москва и действията на Кремъл на украинския полуостров Крим. Фючърсите върху благородния метал с доставка през юни поскъпнаха до 777,90 долара за тройунция, което е най-високата стойност от средата на август 2011 г.

Така от началото на годината цената на метала скочи с десет процента, което освен на опасенията за санкции срещу Русия се дължи и на стачки в Южна Африка. Ако конфликтът в Украйна ескалира, цената може да продължи да расте. „Не е изключено да се стигне до недостиг на доставките. Аз не бих подценявал подобна възможност", казва Ойген Вайнберг, експерт по суровините в Commerzbank.

Русия обаче не може да си позволи пълно спиране на доставките  - страната е твърде зависима от приходите от износ. Но дори и сега търсенето на паладий е по-голямо от предлагането. Глобалното производство възлиза на 200 тона на година. Анализатори на Barclays предвиждат за тази година дефицит в доставките от 24,4 тона.

Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 4 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
леллллле, ти или си наивник или !Лондон и Ривиерата ли са твоя ДрийМ?"""Като им спрат да ги обслужват Виза и Мастеркард ще трябва пак с торби пари да се движат по света, като ги ограничат да пътуват ще се редят седмици на опашки пред посолствата, а френската Ривиера или Лондон е трудно да се замени с Пекин или някой китайски курорт. """"""""""И като спрат да обслужват картите, какво ще правят Визата и Мастър картата? Те какво ще хапват?Колко работни места се изпаряват на минутата?да си ***, щото ти плащат е долу горе оправдано, но да си *** по природа, си е диагноза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
"""""""В резултат на това Путин издаде заповед да си направят собствена руска система,""""""Иска ти се да е резултат от това!Собствената система е замислена време оно и тя е причината, НАТО и САЩ да търсят война!Щото доларът загива! Елементарно, Уилсън, елементарно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Край на банановите републики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Аз ще ти отговоря, което не изключва отговор от Мави. Това правителство трябва да спре да взема исторически решения! То трябва да служи като служебно правителство да поддържа държавата до новите избори. След това народа да си каже думата и новото ЛЕГИТИМНО правителство да взема каквито трябва решения да вземе. Това трябваше да стане още в самото начало! Дали Украйна ще влезе в ЕС зависи от нейните жители не от шепа неизбрани чиновници, както в правителството им така и в ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Пак не ми отговаряш на въпроса.Фактите. който даваш са едностранчиви и непълни. Не казвам не верни!!! Но не съм те питал какво в довело до ситуацията - за нея имат вина всички - включително и Русия. Не ми изкаравай Путин като жертва, която само се защитава от западната агресия, щото е несериозно.Отговори ми какво трябва да се прави от тук нататък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз мога да си представя света с банани на двойна цена или изобщо без бананите. Ти можеш ли да си го представиш без газ и нефт или с двойно или тройно по скъпи? Интересен пример даваш. Ако фамилията ми беше Иванофф сигурно щях да го кръстя "маймунски" пример по няколко причини. Извинявай ако си любител на банани, ама аз не мога да тикам бананов сок в резервоара и да ползвам банани за газовото котле. Дори не мога да ги горя за да се топля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 10 години
Четейки коментарите Ви, за това колко много света и ние зависи от Русия ми дойде наум за една друга зависимост. Производителите на банани са ограничен брой държави и не знам какво ще правим, ако те режат да не ни продават този плод? Някой може ли да ми опише света без банани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
Забравил е да добави-имаше година преди протестите избори, в които Янукович спечелва с про-руска платформа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
А иначе-това са фактите, дето Мави и описа-кажи къде бърка да постна статия в негова подкрепа:)Руснаците какви проблеми имат са друга тема. Фактите в Украйна са тия дето са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
чета-именно, че чета:) ама не разбрах въпроса:) и следствието от коментара ти не зацепих??? Егати стъжняването-ако това се случи и с китай и с бразилия и т.н. и както казах ще затворят врати щото ще са безполезни. Сега с тая глупост стъжниха и живота на чужденците в Русия. И не ми казвай, че са малко, щото отдавна не са. А руснаците могат просто да ходят да теглят по-често от банките или и те ще спрат да работят с руснаци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още