IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изводът от петролната конференция в Лондон: нещата може никога да не се оправят

Най-големите производители, рафинерии и търговци имат твърде малко поводи за оптимизъм

12:35 | 14.02.16 г. 32
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хилядите присъстващи, търсещи повод за оптимизъм, не успяха да намерят такъв по време на международната петролна конференция International Petroleum Week в Лондон. Вместо това те бяха посрещнати от какофония от гласове на някои от най-големите петролни производители, рафинерии и търговци, които отправиха едно и също послание: има твърде малко поводи за оптимизъм. Светът е залят от петрол. Пазарът е поразително мечи.

Производителите се подготвят за трудна година, коментира Bloomberg. Цените ще останат ниски за още максимум десетилетие заради забавянето на китайския икономически растеж и американската шистова петролна индустрия, която действа като таван на всяко рали, твърди Иън Тайлър, главен изпълнителен директор на Vitol Group, най-големият независим търговец на петрол в света. Дори рафинериите, чиито печалби успяват да се задържат на по-високо ниво от очакваното, предвиждат влошаващи се перспективи.

„Петролната индустрия е изправена пред криза“, каза Патрик Пуян, главен изпълнителен директор на Total, най-голямата рафинираща компания в Европа. Шевът на ВР Боб Дъдли пък заяви, че е „изключително песимистично настроен“ и се пошегува, че излишъкът е толкова екстремен, че хората скоро ще пълнят плувни басейни със суров петрол.

Докато светът привършва съоръженията, където може да складира петрол, Джеф Къри, ръководител на проучванията за суровините в Goldman Sachs Group Inc., заяви: „не бих се изненадал, ако цените на пазара потънат до 13-19 долара“.

Цените на петрола се вдигнаха за кратко миналия месец заради спекулациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще си сътрудничи с Русия, за да намалят производството. Ръководителят на най-голямата петролна компания в страната обаче има друго мнение по въпроса.

„Кажете ми кой би трябвало да намали производството?“, попита главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин. „Саудитска Арабия ли ще намали добива? Иран ли ще намали добива? Или Мексико? Или Бразилия? Кой ще го намали“, попита той. 

Предлагането надминава търсенето с до 1,7 млн. барела на ден, така че съкращаването на производството с 1 млн. барела на теория ще направи цените „по-разумни“, каза Сечин. Въпреки това фокусът на Роснефт е да опази традиционните си пазари от ръцете на конкуренцията.

Намаляване в мащаб, нужен за балансиране на пазара, просто няма да се случи. Макар че някои петролни полета започнаха да падат в жертва на ниските цени, глобалното производство е намаляло само с 0,1% заради нерентабилност, сочат оценки на консултантската компания Wood Mackenzie.

Трейдърите са единствените, които се наслаждават на срива, тъй като печелят от рекордно високата волатилност и пазарната структура, наречена „контанго“ - цените в бъдеще са по-високи от сегашните, което означава, че те могат да правят пари просто като съхраняват петрол.

След като цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate се срина близо до 12-годишно дъно тази седмица, се появи още една възможност: супер-контанго. Складовете за съхранение на петрол на сушата се изчерпват на някои места, а контангото става толкова стръмно, че идеята за наемане на супертанкери, които да бъдат напълнени със суров петрол и закотвени, се превръща във все по-печеливша.

Ако времената за индустрията обаче наистина са трудни, това не си пролича по време на коктейлите. Kuwait Petroleum Corp. посрещна гостите си в балната зала на хотел Четири сезона в Лондон и то с такава гостоприемност, сякаш нищо не се е променило от 2014 г., когато цената на петрола бе над 100 долара за барел. Масите бяха отрупани с шашлици, стриди и дори цяло агне, транширано от главния готвач. В стаята с десертите шоколадов фонтан бълбукаше до купи с ягоди.

 

A photo posted by PH (@phachuel) on

State Oil Co. на Азербайджан – където валутната криза провокира улични протести, предложи четири цели печени агнета, суши бар и шоколадови трюфели на хилядите гости в Grosvenor House Hotel на Park Lane.

“Не се скъпихме“, каза Елшад Насиров, вицепрезидент на маркетинга и инвестициите в компанията, „за да не разваляме настроението“.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
320 милиона в САЩ консумират повече петрол от Китай ,Индия и Япония взети заедно - http://***.economy.bg/world/view/9280/Koj-kolko-petrol-konsumiraНе може горивната ефективност в САЩ да е 2 пъти повече от тази на ЕС - http://***.greentech.bg/archives/58888За мен това е престъпление и като събера всички факти категорично заявявам ,че САЩ са извършили най-много престъпления срещу човечеството и в коментар 21,20,19 давам линкове за тези които незнаят фактите да четат защото положението е страшно Идват 3 планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972, и може да има милиарди жертви ако не се вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Идеята ми е да запозная повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество което да контролира политиците да вземат правилните мерки защото трябва да се действа на ниво ООН ,Г-20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Мериан Кинк Хъбърт - http://***.hubbertpeak.com/hubbert/През 1974г. Кинг Хъбърт даде показания пред Конгреса на САЩ и затова Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и има държ.доклад за запасите на петрол и и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8 Фредерик Уилям Ингдал, американски икономист, политолог го казва точно - десетилетия бавно, но вярно, интересите на шестседем от най-крупните банки на Уолстрийт, на военната промишленост и интересите на нефтените компании фактически извършваха държавен преврат - http://infobalkani.wordpress.com/2014/08/09/вашингтон-заема-мястото-на-третия-рай/ Избити са десетки милиони и фразата на Бил Клинтън ''икономиката ***'' не може да е оправдание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
През 1956год. в САЩ главният геолог д-р Хъбарт казва ,че 1970год. ще пикът на петрола в САЩ и точно така става.След кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Престъпленията на САЩ са много - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443 освен финансовите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Ядосан съм защото Жак Фреско още 1974год. говори за системен подход и ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2 Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Тоест защо 20-30год. не се прави нищо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Основен проблем е ,че кредитната политика т.е. раздаване на кредити, които като стойност надхвърлят депозитите, се крепи изцяло на вярата в бъдещия растеж и тъй като растежа има таван и западният свят го достигна дори подмина ще трябва смяна на ''системата'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика 'Невидимата ръка' на пазара не може да избегне 3-те катастрофите - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 тоест тя ги причини и сега трябва да се вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Планиране ,синхрон на ниво ООН,Г-20 защото ако не се вземат мерки може да има милиарди жертви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
на въпроса ти краткият отговор е хаос,войни Около 96млн. барела е дневната консумация на петрол в света а предлагането надминава търсенето с до 1,7 млн. барела на ден т.е. нищо Около 3млрд. барела се съхраняват в света което ще стигнат за около 30 дена ако нещо се случи с производството и спадне рязко Като цяло трябва да се гледа 50-100год. напред тоест столетия защото според учени не може да се откажем на 100% от петрола и има минимум 15год. за трансформацията на света за функциониране без петрол ,и съм обяснил основното за петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е КОЛКО ОТ ЖИВЕЕЩИТЕ НА ЗЕМЯТА СА НАЯСНО С ПРОБЛЕМИТЕ И МЕРКИТЕ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ ???? ,и затова пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Ако всеки читател изпрати линк на 3-*** други лица а те на още 3-*** и така всеки на още 3-*** , ще са нужни само 20 стъпки, за да се информират 3 486 784 401 човека - аритметична прогресия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 15
ivan.kostov.39
преди 8 години
Какво ли ще стане с цената на петрола, ако сирийската гражданска война запали целия близък исток? Има ли някой грамотен да обясни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 16
ПИЧ
преди 8 години
Както всичко викат много петрол, току виж сме завършили годината на 50-60 долара/барела. Нали петрола е изчерпаем ресур и все го чакаха да се изчерпи от недрата на земята. Сега пък щели да пълнят и басейните с нефт, айде няма нужда да се цапаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 15
ing5rov
преди 8 години
Откачалка , ти кой си , та да ми казваш какво да мисля и говоря...*** си оправи в някоя психиатрия персоналния проблем...в реалния свят рискуваш предни зъби !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 13 Проф.Джефри Сакс го казва ''хубаво'' - Днешният модел на развитие ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498 но трябва много да се обяснява - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441защото идват 3 планетарни катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972и ако не се вземат правилните мерки ще има милиарди жертви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' -http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498''Историята на новия век още не е написана. Тя е като роман с отворен край. Разпространяването на благоденствието или стопирането на тази тенденция са еднакво вероятни. В по-голяма степен, отколкото си мислим, бъдещето е резултат от човешкия избор''ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е КОЛКО ОТ ЖИВЕЕЩИТЕ НА ЗЕМЯТА СА НАЯСНО С ПРОБЛЕМИТЕ И МЕРКИТЕ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ ???? - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още