IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният добив на петрол е намалял само с... 0,1%

Според нов доклад цените на петрола трябва да се понижат дори повече, за да намалее значително глобалният добив

15:19 | 05.02.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След една година на ниски цени на петрола намаленият заради нерентабилност глобален добив на суровината възлиза само на 0,1%, сочи доклад на консултантската къща Wood Mackenzie, който подчертава устойчивостта на индустрията.

Анализът, публикуван преди годишната среща на петролната индустрия в Лондон следващата седмица, предполага, че цените на петрола трябва да отчетат още по-голям спад – или да останат ниски за много по-дълго време, за да се понижи значително глобалният добив, коментира Bloomerg.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и големи петролни компании като BP и Occidental Petroleum залагат, че ниските цени на петрола ще намалят производството, което в крайна сметка ще повиши цените. Това обаче отнема повече време от очакваното, отчасти заради устойчивостта на американската шистова индустрия и сриващите се валути на богатите на петрол страни, което намалява разходите в държави от Русия до Бразилия.

Анализът на Wood Mackenzie прави оценка на количеството, което пряко е било повлияно от ниските цени – в размер на 100 хил. барела на ден от началото на 2015 г., вместо на производството, повлияно от стартирането на нови проекти и упадъка на застаряващи полета. Канада, САЩ и Северно море са най-засегнати от затваряния вследствие на ниските цени.

Международната енергийна агенция прави оценка на годишна база и казва, че добивът през четвъртото тримесечие възлиза на 96,9 млн. барела на ден. Тя прогнозира, че извън ОПЕК добивът тази година ще се понижи с 600 хил. барела на ден, най-големият му спад от 1992 г. насам. Миналата година добивът извън ОПЕК е нараснал с 1,4 млн. барела на ден.

„От началото на спада на петролните цени миналата година има относително слабо ограничаване на производството“, сочи докладът. Според компанията, която следи добива и разходите на над 2000 петролни полета в цял свят, производството на 3,4 млн. барела на ден е губещо при сегашните цени от около 35 долара за барел. Тя предупреждава, че не се очакват допълнителни затваряния на полета, тъй като „много производители ще продължат да приемат загубите с надеждата за възстановяване на цените“.

За големите петролни компании има повече логика да изтърпят няколко месеца загуби, отколкото да заделят средства за демонтиране на морски платформи в Северно море или за спиране и рестартиране на проекти с битуминозни пясъци в Канада, които може да отнемат месеци и да струват милиони долара. „Има бариери за излизане от пазара“, казва Робърт Плъмър, вицепрезидент на инвестиционните проучвания в Wood Mackenzie.

Цената на петрола сорт Брент се понижи от над 100 долара за барел в средата на 2014 г. до 13-годишен минимум от 27,10 долара за барел миналия месец.

Халид ал-Фалих, председател на държавната петролна компания на Саудитска Арабия, миналия месец каза, че сегашните цени са "ирационални", тъй като са твърде ниски, за да оправдаят инвестиции в ново производство. Той обаче добавя: „В краткосрочен план, макар че има излишен капацитет, цените се определят от променливите разходи и повечето производители могат да платят разходите на сегашната цена“.

Производството на петрол все пак може да се понижи, тъй като компаниите спират инвестициите и разработването на нови кладенци, позволявайки на добива да намалее естествено. С остаряването на петролните полета производството обикновено се понижава с между 5% и 10% годишно. Новите шистови кладенци в САЩ отчитат по-стръмен темп на спад и затова и добивът на компаниите се понижава по-бързо, ако не разработват нови кладенци.

Извън естествения спад и липсата на нови инвестиции докладът на Wood Mackenzie сигнализира, че добивът ще остане устойчив. „Да бъдеш на минус просто означава, че производствените разходи са по-високи от получената цена. Това не означава задължително, че добивът ще спре“.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 16 rate down comment 0
khao
преди 8 години
тук какъв кастинг се е събрал :):) уникален!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 12
Бате Пешо
преди 8 години
Ба си мамата.Добива намалял с 0,1%.Очевидно с толкова е намаляла и консумацията щото не съм чувал да затварят петрол в буркани за зимата.Интересно що цената от 110 долара стана 30.На това му викали пазар.Е мен са ме учили не да слушам какво ми говорят а да гледам какво вършат.Тия които извадиха ножа накрая ще умрат.И не ми обяснявайте че САЩ не е империята на злото.Там са събрани хора които знаят само да грабят крадат убиват и унищожават.Краят им идва.Пожелавам и да горят в ада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=2695след 8-та минута се казва за залежи от 37млрд.тона нефт което е грубо около 250млрд.барела и това е истинската причина чужди тайни служби да пуснат химическо оръжие и да обвинят ,че държ.власти са го пуснали защото чужди компании искат да вземат на концесия тези 250млрд.барела нефт и затова предизвикват гражданска война и за Украйна е друго - взеха и газопроводите(49%) и дупчат за шистов газМного съм ядосан защото Жак Фреско още 1974год. говори за ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2През 1956год. главният геолог на Шел д-р Хъбарт казва ,че 1970год. ще пикът на петрола в САЩ и точно така става И СЪМ ОБЯСНИЛ ЗА ПЕТРОЛА - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Консумацията е 2 пъти повече спрямо ЕС - http://***.greentech.bg/archives/58888Престъпленията срещу човечеството на САЩ са най-много и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443Фредерик Уилям Ингдал, американски икономист, политолог го казва точно - ''десетилетия бавно, но вярно, интересите на шестседем от най-крупните банки на Уолстрийт, на военната промишленост и интересите на нефтените компании фактически извършваха държавен преврат''През 1956год. главният геолог на Шел д-р Хъбарт казва ,че 1970год. ще пикът на петрола в САЩ и точно така става.След кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8 Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Тоест защо 20-30год. не се прави нищо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 12
Internet
преди 8 години
Сори, махнах правописните грешки:- Американските петролни запаси не са нищо друго освен незаконна държавна подкрепа за неефективния американски петролен сектор. Държавата изкупува суров петрол за да поддържа изкуствено цените високи и за да поема никому ненужното американско свръхпроизводство.И тези са членове на СТО и говорят за свободен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
Internet
преди 8 години
Сори, махнах правописните грешки:- Американските петролни запаси не са нищо друго освен незаконна държавна подкрепа за неефективния американски петролен сектор. Държавата изкупува суров петрол за да поддържа изкуствено цените високи и за да поема никому ненужното американско свръхпроизводство.И тези са членове на СТО и говорят за свободен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
Internet
преди 8 години
Американските петролни запаси не са нищо друго освен незаконна държавна подкрепа за неефективния американскипетролен сектор. Държавмата изкупува суромв петрол за да поддържа изкуствено цените и за да поема никому ненужното американско свръхпроизводство.И тези са членове на СТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Генералният секретар на ОПЕК Ал-Бадри предупреди, че сегашното пренасищане на пазара създава условия за бъдеща криза с доставките, за един шок с цените, които ще се люшкат от едната крайност в другата, в един доста объркан пазар, което няма да е в интерес на никого, освен на спекулантите...... Генералният директор на италианската нефтена компания ЕНИ Клаудио Дескалци отбеляза, че днес ОПЕК вече не е нефтен регулатор, а пазарите са се оказали подвластни на финансови сили, които ги управляват или посредством финансови производни или чрез хартиени барели, които превишават реалните барели нефт в съотношние 80:1Трябва всички производители на петрол да се съберат и да решат тоест нещата трябва да се решат на ниво ООН и Г-20 защото ако не се вземат мерки може да има милиарди жертви следствие планетарните катастрофи - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Може да се избегнат ако се вземат правилните мерки до 1-2год. ,и съм обяснил с линкове в коментар 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Ivan.r
преди 8 години
Ами някой да каже на американците да престанат да карат gas guzzlerи и да живеят на по 100 км от градовете, в които бачкат. Разсипия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Добре е казано колко е дневната консумация на петрол - 96,9 млн. барелано Умишлено не се казва с колко барела предлагането е повече от търсенето и ако не ме лъже паметта става въпрос за смешните 1 млн. барела Хем смешни хем плачевно на фона дневната консумация ''Невидимата ръка'' на ''свободният'' пазар не може да избегне петролната катастрофа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231за първо време трябва законови мерки с цел намаляване на консумацията на петрол защото свършва и заради глобалното затопляне защото '' Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още