IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия дебатира минималната заплата за бежанците

Повечето икономисти обаче са против изключението на правилото

21:43 | 06.01.16 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-top: 0px; color: rgb(0, 0, 0); font-family: Arial, sans-serif; font-size: 14px; line-height: 18px;">
	Бежанец се обучава в център за преквалификация в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс &nbsp;</em></p>

Бежанец се обучава в център за преквалификация в Берлин. Снимка: Ройтерс  

Нов дебат по отношение на бежанците набира скорост в Германия. 

Давид Фолкертс-Ландау е главен икономист на Deutsche Bank. И като такъв той бе първият икономист, който настоя за изключение по отношение на влязлата в сила през миналата година минимална работна заплата. А именно – изключение за бежанците. Той има просто обяснение за искането си – тяхната квалификация често не струва 8,50 евро на час. Ако се настоява за спазване на тази долна граница за заплащане, стотици хиляди щели да останат без работа.

Трудовите посредници обаче са на друго мнение. Кай Сениус, ръководител на бюрото по труда в провинциите Саксония – Анхалт и Тюрингия, не счита, че трябва да има изключение на правилото. „Смятам, че това ще доведе до нов разрив на обществото ни. Според мен това е точно обратното на една интеграционна политика – и по-точно, ако се стигне до различия в заплащането на бежанците и германските служители“, казва той, цитиран от DPA. 

И профсъюзите предупреждават за различни опасности. Какво обаче убягва на мнозина в дебата – и сега има изключения. Така например новоназначени служители, които от дълго време са били без работа, могат в продължение на първите шест месеца да получават по-ниска от минималната заплата. Подобно правило работодателите изискват и за бежанците.

Ако държавата настоява за граница от 8,50 евро за час, то нека увеличи заплащането с данъчните постъпления, казва Волфганг Топф, президент на Индустриално-търговската камара в Лайпциг. „Ако имаме минимална заплата, нека я спазваме. Това вече бе решено и няма да се изкажа срещу това решение. Но при заетостта на мигрантите смятам, че тя може да се уравновеси с държавни мерки за подпомагане“.

На подобно мнение е и Ifo в Дрезден. В продължение на месеци там икономистите критикуваха минималната заплата. Но сега не искат изключения. „Сега може да се каже, че минималната заплата сама по себе си е проблем. Но вече е политически заложена. Може да изходим от предположението, че тя ще се запази. Но тогава трябва да направим така, че бежанците да заслужават тези по-високи заплати. Това означава да ги квалифицираме, те трябва да научат немски език. Но това е трудно и ще отнеме време. В крайна сметка обаче не може да бъде избегнато“, казва Йоахим Рагниц от института.

Ifo вече изчисли и цената на интеграцията. През тази година сумата възлиза на 21 млрд. евро. За тази цел обаче Германия няма да е принудена да поема нов дълг. Защото 21 млрд. евро е приблизително и сумата, която през първото полугодие на 2015 г. са спестили държавата, провинциите и общините.  

Още за бежанската вълна в Европа вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Уикипедия: "Плутокрация е форма на държавно управление, при която решенията на правителството се базират не на мнението на народа, а се вземат от влиятелен кръг на висшето общество, съставен от богати хора. Това създава дълбоко социално неравенство и ниска социална мобилност.Плутокрацията е частен случай на олигархията. В античността по отношение на Картаген в частност, терминът е много често употребяван, но в съвремието се споменава рядко." -това е у нас. Затова обърканите хора омразиха демокрацията. Просто ги заблуждават чрез медиите. Демокрацията иначе е хубаво нещо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Проблема с мигрантите не е в бройката а в краткия отрязък от време в който се натресоха. Сценария на САЩ е съшит с бели конци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Изобщо не твърдя че положението е розово. Все пак мисля, че ако американското влияние над Европа отслабне нещата все още са обратими. В края на краищата в Европа живеят над 600 милиона души от които вероятно около 500 милиона са коренни жители. А дори и най лошата форма на демокрация е по добро от всичко друго. Тооо ние в България демокрация не сме видели за да я оценим. Демокрацията ни е толкова демокрация колкото и социалистическата партия социалистическа. :))) ГЕРБ не ги коментирам защото в абвиатурата си дори не посочват идеологията си. :))Нормално думата "демокрация" да е оплювана у нас. Ние от социализма /то и той толкова социализъм беше/ директно в ПЛУТОКРАЦИЯТА се натресахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 14
abdul
преди 8 години
"Зверовете"по-полека че утре може ти да си звяра пред дулото..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
E тогаз ще се върне средновековието с екзекуциите по площадите...що мислиш в Саудитска Арабия така ги наказват тия скотове !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
delcoSmoka
преди 8 години
Страхо демокрацията НЕ РАБОТИ, когато имаш ДЕМОГРАФИЯ !Ако и тази година им докара МУТИТУ още 1-1.5 милиона и такава ДЕМОКРАЦИЯ ЩЕ НАСТАНЕ ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Няма друг път освен демокрацията. Просто всички останали са по лоши. Някои са МНОГО по лоши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Само се разрови съвсем наскоро какви са ги вършили кротките французи в Алжир. За англосаксонците да не говорим. Толкова народ са затрили че фюрера е като малко момченце пред тях. :))) ..и това е само бруталната част. За икономическите им методи на геноцид могат томове да се изпишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
ха ха ха ха Императоре !!! Не бързай да ги отписваш германците! Американските евреи нарочно ги натикаха арапите и негърите/ха ха ха ха/ на лъва в клетката да го дърпат за опашката. Те са там с инструкции и ги изпълняват доверявайки се на чичо Сам, но просто им е бедна фантазията какво би могло да им се случи ако планът на чичо Сам сработи. А иначе не си прав, че Западна Европа не им е длъжник. Изобщо да не ти пука за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
delcoSmoka
преди 8 години
до 10-15 години ха ха ха Европа се държи над водата само и единствено заради ПЕЧАТНИЦАТА на ЕЦБ!Ако кризата в Китай се задълбочи и една година нема да искара колибката от карти наречена СОЦЯЛНА ДЪРЖАВА !Кой тогава ще храни МЮСЛИИ ОРДИТЕ ? Чакат ни мнооо кофти времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още