IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът "Орешарски" залага на борба с монополите за по-конкурентна среда

Бизнес климатът ще се подобрява с мерки за пресичане на контрабандата, според програмата на кабинета

12:58 | 20.09.13 г. 28
Планът "Орешарски" залага на борба с монополите за по-конкурентна среда

Подобряване на инвестиционната и бизнес среда, социална отговорност и мерки за укрепване на държавността. Това обещава премиерът Пламен Орешарски, който представи в парламента програмата си „Държавност, развитие, справедливост“, както и екшън план за действие с хоризонт до края на годината.

„Пред вас е една разширена, но не всеобхватна управленска програма“, заяви министър-председателят. От нея отсъстват описания на завареното наследство. За да не повтаря правителството на Борисов, което упорито е обяснявало злополучията си с предишните 60 години" - подход, който Орешарски сравни с опит да се съживи приказката за лъжливото овчарче.

Управленската програма стъпва на приемственост по отношение на валутния борд, на задълбочаване на европейската и евроатлантическата интеграция, както и обновяване на инфраструктурата.

Като новост в програмата Орешарски определи по-активна роля на държавата като регулатор, гарант за конкуренция и социални права, както и ограничаване на тежестта върху бизнеса, антимонополна политика, активна защита на потребителите, повече мерки срещу бедността.

„Ще следваме няколко основни правила – откритост и прозрачност, периодична отчетност пред НС и обществото, диалогична политика за повече обществено съгласи по ключови за страната дейности“, каза премиерът.

Програмата акцентира още върху създаване на предпоставки за икономическо развитие. „Ще насочим усилия към противодействия на монополите за по-конкурента среда“, обеща Орешарски.

„Възнамеряване да смекчим над 100 лицензионни режима за развити на стопанска дейност“, каза още той. Премиерът пое ангажимент за подобряване на административната среда.

Орешарски обясни, че за да се подобри бизнесклиматът и инвестиционната среда, правителството ще предприеме сериозна мерки за пресичане на контрабандни цигари и ДДС измами. „След няколко месеца ще възстановим регулярното връщане на ДДС“, каза още Орешарски. Той обеща да засили подкрепата за малките предприятия и за стартирането на бизнес.

Кабинетът ще въведе механизми за по-отговорно управление на държавните предприятия. Ще се търси и подобряване на системата на енергетиката, насърчаване на инвеститорите на местно ниво, както и подкрепа за експортно насочения бизнес. Еврофондовете също ще бъдат програмирани така, че да са в помощ на конкурентоспособността.

Премиерът обеща да се инвестира в човешкия капитал, като затова ще се предприеме набор от мерки за качеството образование и професионална подготовка, както и квалификации и преквалификация.

Социалната политика ще е насочена към справедливост и намаляване на бедността. Орешарски акцентира върху увеличаване на заетостта, но беше категоричен, че трябва да се подпомагат и групите, които остават извън пазара на труда – пенсионери, хора с увреждания и ученици. Орешарски обеща от догодина да се вдигнат детските и да се индексират пенсиите.
В третия раздел – възстановяване на държавността, премиерът акцентира върху възстановяване на върховенството на закона. По негови думи трябва да се работи за стабилизиране на системата за сигурност, надеждна отбрана, активна външна политика.

Върховенството на закона означава еднакви правила и ефективни механизми за прилагането им за всички, заяви Орешарски. Според него без отстояване на върховенството на закона не може да се изпълнят и предходните ангажименти за подобряване на бизнесклимата и социалната среда.

„Решени сме да изпълним всички препоръки на ЕК в рамките на механизма за сътрудничество и оценка“, каза Орешарски, който се ангажира и със съдебна реформа. Ще разширим подхода, каза той и обеща диалог с професионалните кръгове и гражданското общество.

Нашата страна е поставена пред огромни предизвикателства. Необходимо е съставяне на предпоставки за връщане на икономиката на пътя на растежа и смекчаване на основните социални асиметрии, заяви Орешарски. Той обеща да се бори и с корупцията. Направи обаче важно уточнение.

„Борба с корупцията - такъв термин в програмата отсъства, при това съзнателно. Корупцията е следствие, ние сме решени да се борим с предпоставките“, каза министър-председателят. Той обясни, че ще се инвестира и в електронно правителство, именно за да се намали корупцията.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Имам чувството, че политиците най-накрая са започнали да стоплят, че само с крадене и протекции за наши хора не може. За съжаление обаче, такова чувство съм имал и преди и винаги се е оказвало измамно. Затова вече не знам какво да мисля. Или по-точно, знам - трябва да се мисли за нещо крайно радикално - такова блато едва ли може да се оправи по нормалните начини. Ще минат още 2 - 3 по 100 дни и на тези ще им свърши ентусиазма и ако нещо хубаво са направили до това време, след това ще направят също толкова лоши неща. Властта ще ги разврати както разврати и всички преди тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Не е много ясно какви ще са дългосрочните ефекти от някои от мерките на правителството, заяви пък икономистът Красен Станчев. По думите му партийното говорене в парламента може да изгони част от чуждестранните инвеститори. "Проблемът на мнозинството е, че в желанието си да заслужат любовта на обществото, могат да направят много глупости", добави той. Според него правителството има правилна визия за това какво би могло да се прави в икономиката. "Икономиката обаче не може да се отчете за 100 дена", вметна Хърсев."Минималният период за това е шест месеца. Трябва да разберем, че като нация можем да разчитаме на по-добър живот, само ако работим по-добре. Всичко останало са пълни глупости", каза Хърсев. Той посочи, че очаква българите да живеят по-добре през следващата година, тъй като се очаква икономически растеж като цяло в Европейския съюз, което ще се случи и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
Всички прогнози в енергетиката са за поскъпване на тока за бита с между 30 до 40% в следващите три до четири години". Това заяви икономистът Емил Хърсев пред Нова телевизия.Тезата му подкрепи и икономистът Владимир Каролев. Според него може и да се случи обещаното поевтиняване на тока с още 5 на сто, но после ще има по-голямо поскъпване.Каролев твърди, че проблемът с голямото покачване в цената на тока, с около 13-16% през миналата година, се корени в това, че в предишните три години цената на електроенергията не се увеличаваше.Ако кабинетът на ГЕРБ беше позволил на ЕРП-тата поне с инфлацията да увеличават годишните си цени, нямаше да има никакъв проблем. В икономиката, когато една цена се задържа, а междувременно се трупа инфлационен натиск, то цената рано или късно, трябва да стигне до равновесно ниво", обясни Владимир Каролев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
20- Станишев: Обеща по 310лв. за всеки първокластник. От 64 000. деца , само 62 % от тях получиха по 250лв. но при определени условия. Предизборно нямаше условия, бяха за всички първолаци! Обещани бяха за 64 000 х 310лв. = 19 840 000лв.! Реалност 39 000 деца са получили по 250лв = 9 750 000лв. Къде потънаха 10 090 000лв. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
12- Купуваме по-скъпи въглища в сравнение с миналата година! През лятото енергийният министър също предупреди, че въглищата ще поскъпнат с цел запазвана на отрасъла. Търговци и клиенти отчитат повишение с около 12 лева на тон. При дървата тенденцията е цената да върви нагоре. Поскъпването е с максимум още 5 лева за кубик ? 13- Увеличаване на данък смет с до 40% ? 14-Промени в закона за енергетиката "Социално слаби , не могат да бъдат изключвани за неплатени сметки" ? 15- Увеличаване на тока с до 30%-40% ? 16- Увеличаване на ГАЗ метан с 500% ? 17- Цената на водата се вдига с 40% ? 18- Връщане на 83 вакъфски имота, от които 15 джамии на главното мюфтчийство? 19- Поправки в Наказателно процесуалния кодекс (НПК) на 16 август 2013 г. , обслужващи бандити? 20- Станишев: Обеща по 310лв. за всеки първокластник. От 64 000. деца , само 62 % от тях получиха по 250лв. но при определени условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
100 дни управление ? Предизборните обещания да не би да бяха ? 1 - Реформи в ДАНС ? 2 - Назначаване на Делян Пеевски за шев на ДАНС ? 3 - Нов депутат , най голямия крадец в енергетиката бат САЛИ ? 4 - Промени в учебната програма, изучаване на Майчин Турски и Майчин Ромски език ? 5 - Назначаване на областен управител в София, депутат от ДПС Емил Иванов бивш представител на групировката ВИС 2 ? 6 - Промени в актуализация на бюджета, увеличаване на разходите с 250 000 000 лв ? 7 - Нов заем от 1 000 000 000 лв ? 8 - Нови кожени кресла в кафето в народното събрание ? 9 - Увеличаване на добавки за социално слаби семейства ? 10 - Промени в КАТ, не може да се кара чужда кола ? 11 - Закриване на държавния СОТ, частните обаче нямат право да задържат и предават на полицията. Имат право само да уведомят МВР след свършен факт ? 12- Купуваме по-скъпи въглища в сравнение с миналата година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още