IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва информационна война в Европа

Кремъл възнамерява да полира накърнения си имидж с помощта на свои чуждоезични медии зад граница

17:43 | 22.08.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Путин при посещението си в централата на телевизия &quot;Россия Сегодня&quot; в Москва през 2013 г. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Путин при посещението си в централата на телевизия "Россия Сегодня" в Москва през 2013 г. Снимка: Архив Ройтерс

Дмитрий Тулчински, шеф на подразделението на руската държавна информационна агенция „Россия Сегодня“ в Германия, дели малък офис в Берлин с туристическа фирма и клуб за шахмат. Но скоро там вероятно ще му стане тясно. Очаква се броят на служителите на агенцията в Берлин да се увеличи от двама до най-малко 30. Тяхната задача, поне според подписана от президента Владимир Путин директива, е „да се осветява политиката на Руската федерация в чужбина".

„Какво е пропагандата? Пропагандата е тенденциозно представяне на фактите", казва Тулчински в интервю за Wall Street Journal. „Това не означава да лъжеш". 

Поради разваления си имидж заради конфликта в Украйна Русия решава да ускори усилията си за възстановяването, модернизирането и разширяването на произхождащия от съветската ера апарат от свои медии зад граница. Мрежата е фокусирана върху Германия, водещата в икономическо отношение държава в Европа, която поддържа силни исторически връзки с Русия, и чийто народ е все по-критично настроен към САЩ. 

В четвъртък отново ясно е подчертано колко голяма е руската амбиция. Русия реши официално да увеличи бюджета на близкия до Кремъл новинарски канал RT с около 30 млн. евро, за да може скоро да бъде включена и френскоезична програма. С тези мерки Кремъл създава нови възможности да възбуди недоволство в света от господстващата роля на САЩ и да навреди на западните лидери, които обединяват усилията си срещу политиката на Владимир Путин.

RT, известен в миналото като Russia Today, ще започне през следващата година да предава на немски език, казва главният му редактор. „Россия Сегодня“ изгражда редакция за немскоеизчен сайт, социални медии и радио канал. Медийната офанзива е част от все по-директната конфронтация на Путин със Запада.

„Ние просто искаме да прекратим доминацията на т.нар англосаксонски медии", казва Дмитрий Кисельов. През декември Путин натовари известния водещ на новини да ръководи международната медийна експанзия. „Ние вярваме, че те правят абсолютна пропаганда, изкривяват образа на света и нарушават интересите на човечеството“, казва той. Кисельов отхвърля сравнението със Студената война. Но много неща все пак напомнят за дните на Съветския съюз, в които Москва изгради мрежа от чуждоезични медии, които да рекламират нейната позиция.

Както по времето на Студената война и днес от гледна точка на руските държавни медии САЩ е големият противник, който застрашава световния мир. В лицето на Германия, където има негодувание заради шпионажа от страна на американската Агенция за национална сигурност, руските представители виждат плодородна почва за своите послания. Във Франция пък лидерът на десните популисти от „Националния фронт“ Марин Льо Пен, която публично подкрепя Путин, спечели през май победа в изборите за Европейски парламент.

Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 9 години
Какво е пропагандата? Пропагандата е тенденциозно представяне на фактите,,,, Добър цитат, обхваща всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още