IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ефекти може да има въвеждането на минимално заплащане за висшисти?

Мярката не би имала разрушителен ефект върху бизнеса и не би довела до драматични проблеми за фирмите, смятат от КНСБ

22:36 | 28.07.16 г. 15
<p>
	Пламен Димитров. <em>Кадър:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Пламен Димитров. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

КНСБ предлага да се въведе долен праг на заплащане за висшисти. Конкретните размери могат да бъдат свързани с минималната работна заплата за нискоквалифициран персонал в страната, като заплащането за хора с висше образование бъде с 50% по-високо. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Предлаганата мярка не би имала разрушителен ефект върху бизнеса и не би довела до драматични проблеми за фирмите, смята той. Над 95% от договорените минимални осигурителни прагове между браншовите камари, асоциациите и синдикалните организации касаят 568 хил. души с висше образование в частния сектор, чиито доходи са над 700 лв., обясни той.

"Държавните системи и държавно финансираните дейности ще бъдат един от най-големите контингенти", каза Димитров. Във финансов аспект въвеждането на тази мярка ще доведе по-скоро до натоварване на бюджета, отколкото на бизнеса, коментира още той.

"В бюджетните системи около 260 хил. души работят на заплата между 520-720 лв. Няма данни колко от тях са с висше образование, но допускаме, че по-голямата част от заетите в администрацията и дейностите, финансирани през държавния бюджет, са висшисти", отбеляза президентът на КНСБ.

Според него трудово възнаграждение от 700 лв. е достатъчно ниско, за да няма негативен ефект, изтласкващ от пазара хората с висше образование. 

Предлаганата мярка за въвеждането на минимално заплащане за висшисти е позитивна стъпка от гледна точка на това, че се инициира дебат за минималната работна заплата (МРЗ). Възникват обаче редица въпроси, свързани с качеството на висшето образование в България, които могат да доведат до негативни последици за страната. Това каза от своя страна бившият социален министър Христина Христова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира още дали може да се очаква ръст на безработицата при евентуалното въвеждане на подобна мярка. В основата си работната заплата, в това число и МРЗ, трябва да се разглежда като еквивалент на количество и качество труд. Връзката между възнаграждение и труд е обратната – от качеството и количеството на труда към възнаграждението, посочи Христова.

„Както имаме безработица, средна за ЕС, така имаме и недостиг на квалифицирана работна сила за потребностите на икономиката“, каза още тя. По думите ѝ въвеждането на предлаганата мярка би могло да допринесе до известна степен за подобряване на тази негативна тенденция. Според бившия социален министър от основно значение е качеството на работната сила в България.

Вижте още от разговорите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 2
scott
преди 7 години
в кнсб - сичките са висшисти.и решили, че може да им паднат едни 800 книта от небето, че и "законно".то уиски нема, те ми пишат закон за ледъ в него. смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Чудя се тогава защо е този РЕВ , тези молби със сълзи държавата да помага с кадрите! Как да стане фокуса? Щото тези умници искат фокус! Та как да се разреши проблема с кадрите !? Идеи? Може би с телени огради и автоматчици по границите като през комунизма ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
".. Какво общо има образованието със заплатата? Ако човекът предлага стойност - ОК, ама ако не предлага?"===А помисли ли че "човекът" би могъл да предложи "стойност" за чужда държава ? Къде пише че трябва да я предлага в БГ? Това добре или зле за държавата ни е!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
kony
преди 7 години
И как да се определя каква е стойността в нематериалните сфери? Ако един лекар ти спаси живота това има ли цена? Това важи и за образование, наука, администрация, част от правото, услугите и т.н. Ако не плащаш добре - получаваш *** /вкл.човешки/в крайна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
melon
преди 7 години
Какво общо има образованието със заплатата? Ако човекът предлага стойност - ОК, ама ако не предлага?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още