IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата ще останат в историята, смята експерт

Евтиният петрол и възобновяемите източници ще убият мастодонта на енергетиката, прогнозира Генади Кондарев

10:04 | 05.05.16 г. 14
Въглищата ще останат в историята, смята експерт

Постепенно въглищата ще останат в историята като енергоносител, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт Генади Кондарев.

Той посочи, че евтиният петрол и възобновяемите източници постепенно започват да „убиват мастодонта на досегашната енергетика“ - въглищата. ВЕИ "не са лоши, нито скъпи", но у нас секторът се разви погрешно, поясни още експертът.

Според Кондарев големи концерни в Европа се опитват да се освободят от активите си в стари въглищни централи.

Припомняме, че в края на миналата седмица Евростат съобщи предварителните си данни, според които България е сред петте държави в ЕС, в които емисиите от изгарянето на въглеродни горива, растат най-бързо през 2015 година.

Страната ни държи дял от 1,5% от всички въглеродни емисии от енергетиката в общността.

По данни на Кондарев 58% от домакинствата у нас се отопляват на твърдо гориво, а 40% - на ток.

Какъв коментар направи експертът за развитието на енергийни проекти у нас можете да видите във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 7 години
п.п. закрива се закрития въгледобив в белите държави поради простата причина че заради строгата регулация и охраната на труда в мините закрития въгледобив е нерентабилен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 7 години
Това пък от де го измисли ? Въглищата и в момента са водещ енергоизточник в Германия . Не ми се рови за Англия по вероятно и там е така . И въобще въглищата са най големия енергоизточник в момента в света с дял от над 50 % и не знам какво хортуева г-н експерта но аз не виждам как въглищата ще бъдат заменени в следващите 30 г. а и ако забелязваш "експерта" не се ангажира с никакъв времеви хоризонт освен термина "постепенно" - то по тая логика "постепенно хората ще живеят по 200 г. " само дето аз и ти никога няма да го видим това време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
fras
преди 7 години
По данни на Кондарев 58% от домакинствата у нас се отопляват на твърдо гориво, а 40% - на ток.---------------------------------------------Т.е. 2 % се отопляват с парно?Ами глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
pepe1234
преди 7 години
Това е откритието на века, ама на миналия век. Още по времето на Тачер англичаните излезнаха от въглищата после и германците. Само ние сме *** които продължават да подържат нерентабино производство, да наливат пари в бездънни ями, да плащат безумни пари на американските марици и на всичкото от горе да ни тровят с финни прахови частици. България е най-замърсената страна в цяла Европа с норми по градовете до по над 8 пъти допустимото. Геноцид...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още