IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: АЕЦ "Белене" е корупционен проект, който не ни трябва

България трябва бързо да върви към Европейския банков надзор, смята бившият финансов министър

10:05 | 17.08.16 г. 38
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

АЕЦ „Белене“ е „лош, корупционен проект“, на който трябва да бъде сложена точка, заяви в ефира на Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков. Той беше категоричен, че страната няма нужда от допълнителна мощност, защото потреблението на електроенергия в България, а и в Европа като цяло, намалява.

Според него и другият руски проект, за който се заговори в последно време – нефтопроводът „Бургас – Александруполис“, също не е необходим на страната. От друга страна обаче България може да спечели от „Южен поток“ и идеята за газов хъб, посочи Дянков.

„И там вече ни трябва и ЕС, и Русия“, категоричен е той.

По отношение на АЕЦ "Белене" последната позиция на правителството е, че централата трябва да бъде построена, защото в проекта вече са вложени към 3 млрд. лева. След решението на Арбитражния съд, според което страната трябва да купи произведеното за централата оборудване, отново се заговори за рестарт на проекта, но вече като частен и с минимално участие на държавата. Другите обсъждани варианти, сред които и продажбата на оборудването, не бяха осъществени. 

Според бившия финансов министър в България се „клатим“ прекалено много между Изтока и Запада, особено в енергетиката, но истината е, че и двете ни трябват, защото сме по средата. Той посочи още, че голяма част от туристическия поток у нас идва именно от Изток, а те също са необходими за развитието на икономиката.

Дянков беше категоричен, че стрес тестовете са показали, че банките у нас като цяло са в добро състояние. За него изводът от проверката е, че страната трябва по-бързо да върви към Европейския банков надзор. „Ако имаше Европейски банков надзор, КТБ нямаше да фалира“, смята още бившият финансов министър и допълни, че този надзор осигурява стабилност.

Външната обстановка се промени сериозно през последните месеци – след Brexit и случилото се в Турция, така че определението за подходящ кандидат за президент се промени съществено, дори и в ГЕРБ, категоричен беше бившият финансов министър по повод предстоящите президентски избори у нас. 

Като слабост на кампанията Дянков посочи, че и от ляво, и от дясно липсва обсъждане на стратегия как ще се подобри ситуацията в страната с новия президент - и от икономическа, и от социална гледна точка. Той припомни, че Росен Плевнелиев е представил програма за развитие до 2030 година, част от която е и повишаването на енергийната ефективност, и част от мерките по нея вече се изпълняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 10
markoci
преди 7 години
Колкото и да се правим на енергетици , истината е че вятъра спира нонякога и всеки ден мръква. Без базови мощности няма как да минем. Въглища нямаме в изобилие затова единствения разумен вариант е АЕЦ. Накрая от глупост ще си докараме режим на тока както сме я подкарали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
В същност...голямата шега е, че България има технологията сама да си изгради АЕЦ-а...парите може и да ги няма, но има технологията. Блъска ми на БАН през 90те-произведоха четири супер компютъра, но нямаха парите да задържат нито един от тях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 14
pur6ing
преди 7 години
АЕЦ ще трябва - но западноевропейски, американски, китайски или кой знае какъв, защото РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА УДЪЛЖАТ СРОКА НА СЕГА ДЕЙСТВАЩИТЕ.....Просто ще се разсеят и готово...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Ами те по тоя начин гледат за всичко и никой с никой не говори. Няма как да прогнозираш нужди от енергия, без да говориш какви са вижданията за икономика, регионално развитие, екология и т.н. От една страна имаш енергийна ефективност, но от друга имаш навлизане на климатиците. Не говорим, че при едни доходи имаш едно потреблетие, а с увеличенито им се променя и нагласите. Да, трябва цялостен поглед и ще има да си мечтаем за петелетките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Аз ти вярвам, щото знаем, че в 5 си станал, обръснал си се вече и пиеш второто кафе:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 7
vzhekoff
преди 7 години
... под -15 градуса.4. Инвестицията в газови мрежи е многократно по-скъпа5. При засилване на количеството елктромобили, каквато е тенденцията, ще са необходими мощни и постоянни източнициИзводите всеки рационален човек и сам може да ги направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 7
vzhekoff
преди 7 години
Вие всички подменяте дискусията. Основният въпрос е, че Дянков щеше да "пляска руснаците", след което отиде да получава едни пари от тях, а на нас остави 167К долара лихви на ден. Такива хора следва да бъдат съдени за национална измяна и тикнати в затвора !Колкото до ел.енергията от ВЕИ.1. В крайната цена на тока цената на производството е около 30-35%. Останалото са данъци и цена на преноса. При фотоволтаиците използването на преносната инфраструктура е под 30% от времето, за разлика от АЕЦ, където е над 90%. Това води до оскъпяване с около 40%2. ВЕИ са крайно непрогнозируеми, което предполага една подсигуряване с маневрени ТЕЦ-ове, които иначе ще стоят ненатоварени, което води до второ оскъпяване на енергията3. В есенно-змния период така или иначе няма добро производство от ВЕИ, вкл. и от ВЕЦ, което пак предполага наличие на заместващи мощности. Онзи, който пише каква е консумацията тази сутрин, да погледне каква беше консумацията януари и декември, когато температурите бяха под
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 7 години
съгласен съм че прогнозирането е трудно , но да прогнозираш 15 г. ръст в един сектор е идиотскo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Аааа, то тоя проблем с прогнозирането е вече навсякъде, не само в НЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 7 години
една инвестиция е добра или лоша спрямо друга подобна та за това и казвам че е сравнима с подобни инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още