IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърнат ли в масова гледка соларните панели по българските покриви?

Висока цена и тежка бюрокрация спъва развитието на този сектор у нас

10:55 | 10.03.14 г. 47
<p>
	Покрив на сграда в Дъблин. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Покрив на сграда в Дъблин. Снимка: ЕК

Депутатите от „Коалиция за България“ Явор Куюмджиев и Таско Ерменков внесоха в края на седмицата кратък проект за промени в Закона за енергията от възобновяемите енергийни източници.

Текстовете, публикувани на страницата на Народното събрание, се отнасят до изграждането на мощности до 30 киловата, т.е тези, които се монтират по покривите и фасадите на сградите. Целта на промените е да стимулиране  изграждането на малки енергийни обекти за производство на електрическа енергия, коментират вносителите на проекта. В същото време обаче те въвеждат някои ограничения по отношение на това къде могат да бъдат поставяни подобни мощности.

В сегашната редакция на закона слънчеви панели могат да бъдат поставяни на покриви и фасадни части на сгради, както и върху недвижими имоти към тези сгради. С поправката ще отпадне възможността за поставянето на панели върху допълнителни недвижими имоти. Целта е така да бъдат ограничени злоупотреби, при които се изграждат фиктивни постройки, които нямат потребление и така се налага пренасяне на произведената електрическа мрежа.

Реално обаче причините соларните панели да не са толкова честа гледка по фасадите на сградите в страната, са тежките процедури по издаването на разрешителни за тези инсталации, коментираха преди дни участници в конференцията, посветена на възобновяемите източници.

Според чл. 147 от Закона за устройството на територията не се изисква одобрение от властите на инвестиционен проект при монтаж на инсталации до 30 KW. За тях е нужно само предоставяне на становища на инженер – конструктор, електроинженер или на инженер по топлотехника, когато панелите ще се използват за отопление и охлаждане. Тези становища трябва да дават указания по изпълнението на проектите.

Това облекчение беше въведено през май 2011 година. Остават обаче други пречки, които спъват присъединяването на подобни покривни или фасадни мощности към електропреносната мрежа.

Например предвиждането в Правилата за измерване на количествата електрическа енергия на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че електромерите са собственост на електроразпределителните дружества. Тези дружества не монтират електромери, които работят с двупосочно измерване на електричеството, които са необходими при присъединяването на фасадни или покривни панели в мрежата.

Специалисти от Българската фотоволтаична асоциация посочват още, че за да бъде присъединен такъв проект реално трябва да бъдат получени разрешения като за голям енергиен парк. Освен това от 2012 година насам ДКЕВР вече на два пъти въведе нулеви години за присъединяване на нови мощности.

Това на практика означава, че у нас вероятно ще се върви към модела, който е въведен в САЩ - „семейните“ централи произвеждат само за нуждите на домакинството, а излишните количества не се изкупуват от електропреносните дружества.

На този етап обаче дори и разрешителните в този случай се получават трудно, коментираха участниците в дискусията за възобновяемите източници. Секторът обаче е определян като перспективен и тепърва ще се развива у нас. Технологиите се развиват и разходите за такива централи намаляват.

Това е особено важно за българските домакинства - високата цена е може би една от първите пречки за поставяне на панели. Според оферта на българска компания изграждането на малка „централа“ от 5 киловата с цялото оборудване струва 7,4 хил. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 6 rate down comment 14
SS-23
преди 10 години
Страшно тесногръд си ... ще палиш свещи вечерно и зимно време май .... така ми се струва! Мислиш локално, мислиш "за днес да напълниш тумбака, за днес да си добре, щото един път се живее"...типично неолиберално консуматорско мислене!Едно време всяко поколение живееше с мисълта да осигури по-добро бъдеще да децата си, сега няма такова нещо .... "живей за мига!" - масовото клише от сайтовете за запознанства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 8
SSIW
преди 10 години
... примерно, никога не осигуряват достъп на инкасатора на ВиК, или пък се прикачат към твоя електромер, или пък си мислят, че общите части са техни и т.н.--------------------------Не мислиш ли, че даваш примери, именно в подкрепа на тезата на SS-23 ? Просто перфектно описваш, поведение на хора, които въобще не се съобразяват с чуждия, а още по-малко обществения интерес. Аз до колкото схванах, той говори за дефицит, точно в тази посока: съобразяване с чуждия и обществения интерес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
Студения резерв изглажда сезоните колебания или с други думи при този климат той е неизбежен за нашата страна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
даам...ама съм чел някъде(може и да не е било вярно, не съм сигурен), че най-натоварените часове са между 18 и 22ч. Т.е. когато през половината година няма слънце. Та(БЕЗ ДА РАЗБИРАМ ОТ ТАЯ РАБОТА) на мен ми изглежда все едно нищо няма да свърши-пак ще имаме нужда от студен резерв, даже по-голям, щото през деня ще си ползват хората колекторите, а вечер студеният резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 13
SS-23
преди 10 години
Пак казвам - представи си, хипотетично, че всяко домакинство се САМОзадоволи с ток, така, че това, което реално потребява - си го произвежда самоПитам: какво става с енергийната система.... и ще я има ли изобщо... и дали пък няма да се налага нощем да стоим на свещи!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 19
SS-23
преди 10 години
Изобщо този стремеж на хората към все по-голямо САМОзадоволяване и все по-голям ИНДИВИДуализъм на отделното лице, и стремежа към откъсване от "общото", ще доведе до постепенен разпад на обществото,а държавата ще бъде само една проформа!Това ли искаме, към това ли се стремим!И друго питам - докъде докара капитализма, отделният индивид - да търси как сам да си достави "храна", как сам да си произвежда тока, как сам да се отоплява, как сам ... да оцелява, как сам ... сам ... сам.... и накрая ще остане САМ !Въпреки, че технологично развитие на човека да върви нагоре, неговото интелектуално и социално развитие стремително върви надолу и назад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 20 rate down comment 0
toto
преди 10 години
Панелните блокове са перфектни за инсталация на фотоволтаици и батерии за топла вода. Само дето ще станат енергийно независими, а това не е в интерес на монополите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 10 години
.... пич, ако не е потреблението на тези "ЛОШИ" климатици, наясно ли си какво ще се случи с ЕЕС, при работещи 600MW ФЕЦ? ......... а бе ляляйте си ............Пожелавам на всички приятен ден :).ПП Автора нека да прочете материала за статията и ако има нужда да внесе необходимите корекции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 10 години
При тази цена на газа трудно ще имаме НОВА ТОПЛА балансираща мощност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 10 години
:)))) абсолютно си прав. НО наличните ВЕЦО-ве са налични и нови големи служещи за регулиране на ЕЕС няма да има (изключвам явлението "Яденица", което е доста несигурно за съжаление).Точно затова писах ТОПЪЛ РЕЗЕРВ ама НОВ!!!!!!!! щото наличните мощности едвам смогват за регулирането.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още