IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърнат ли в масова гледка соларните панели по българските покриви?

Висока цена и тежка бюрокрация спъва развитието на този сектор у нас

10:55 | 10.03.14 г. 47
<p>
	Покрив на сграда в Дъблин. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Покрив на сграда в Дъблин. Снимка: ЕК

Депутатите от „Коалиция за България“ Явор Куюмджиев и Таско Ерменков внесоха в края на седмицата кратък проект за промени в Закона за енергията от възобновяемите енергийни източници.

Текстовете, публикувани на страницата на Народното събрание, се отнасят до изграждането на мощности до 30 киловата, т.е тези, които се монтират по покривите и фасадите на сградите. Целта на промените е да стимулиране  изграждането на малки енергийни обекти за производство на електрическа енергия, коментират вносителите на проекта. В същото време обаче те въвеждат някои ограничения по отношение на това къде могат да бъдат поставяни подобни мощности.

В сегашната редакция на закона слънчеви панели могат да бъдат поставяни на покриви и фасадни части на сгради, както и върху недвижими имоти към тези сгради. С поправката ще отпадне възможността за поставянето на панели върху допълнителни недвижими имоти. Целта е така да бъдат ограничени злоупотреби, при които се изграждат фиктивни постройки, които нямат потребление и така се налага пренасяне на произведената електрическа мрежа.

Реално обаче причините соларните панели да не са толкова честа гледка по фасадите на сградите в страната, са тежките процедури по издаването на разрешителни за тези инсталации, коментираха преди дни участници в конференцията, посветена на възобновяемите източници.

Според чл. 147 от Закона за устройството на територията не се изисква одобрение от властите на инвестиционен проект при монтаж на инсталации до 30 KW. За тях е нужно само предоставяне на становища на инженер – конструктор, електроинженер или на инженер по топлотехника, когато панелите ще се използват за отопление и охлаждане. Тези становища трябва да дават указания по изпълнението на проектите.

Това облекчение беше въведено през май 2011 година. Остават обаче други пречки, които спъват присъединяването на подобни покривни или фасадни мощности към електропреносната мрежа.

Например предвиждането в Правилата за измерване на количествата електрическа енергия на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че електромерите са собственост на електроразпределителните дружества. Тези дружества не монтират електромери, които работят с двупосочно измерване на електричеството, които са необходими при присъединяването на фасадни или покривни панели в мрежата.

Специалисти от Българската фотоволтаична асоциация посочват още, че за да бъде присъединен такъв проект реално трябва да бъдат получени разрешения като за голям енергиен парк. Освен това от 2012 година насам ДКЕВР вече на два пъти въведе нулеви години за присъединяване на нови мощности.

Това на практика означава, че у нас вероятно ще се върви към модела, който е въведен в САЩ - „семейните“ централи произвеждат само за нуждите на домакинството, а излишните количества не се изкупуват от електропреносните дружества.

На този етап обаче дори и разрешителните в този случай се получават трудно, коментираха участниците в дискусията за възобновяемите източници. Секторът обаче е определян като перспективен и тепърва ще се развива у нас. Технологиите се развиват и разходите за такива централи намаляват.

Това е особено важно за българските домакинства - високата цена е може би една от първите пречки за поставяне на панели. Според оферта на българска компания изграждането на малка „централа“ от 5 киловата с цялото оборудване струва 7,4 хил. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 28 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Последните години все по голям проблем на електрическата система стават климатиците, които правят ужасно голямо пиково потреблебние през лятото.ФЕЦ на покрива идеално компенсира това пиково потребление, защото колкото по силно грее слънцето, толколкова по голяма нужда има от ток за климатика, но точно тогава произвежда на максимум ФЕЦ. Когато има облаци, намалява производството, но и нуждата от ток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 10 години
В момента се балансират от ВЕЦ http://***.tso.bg/default.aspx/page-707/bgТоплия резерв ( освен от газовите централи ) не може да балансира ВЕИ освен ако няма качествена метео прогноза поне за 10 дни напред .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 7
Пишман Investor
преди 10 години
... а бе не става ясно точно кой не е наясно с енергетиката .....Студения резерв май няма нищо общо с ВЕИ-тата ....Но като си повдигнал темата - кажи ми каква мощност трябва да се поддържа "топъл резерв" за компенсира "люлеенето" на мощността на ВЕИ централите?Лично съм виждал как 50MW ФЕЦ, поради преминаване на облак над него за две три минути пада от 50MW на 6-7MW.И дотук само Mavi е напипал истинските проблеми (или поне част от тях, 'щото за всички ще трябва да се пише цял труд).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 31 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Явно изобщо не си запознат как работи енергийната система! В момента трябва да се поддържат огромни капацитети студен резерв електроцентрали, които да се включват само в пиковите часове, а през останалото време просто чакат и носят загуби. Ако фотоволтаиците разположени на покривите намалят нуждата от студен резерв, който да се пуска през пиковите часове през деня, разходите на ЕРП-тата и енергийната система ще намалеят и може да се затворят няколко ТЕЦ-а. Да не говорим, че когато прозводството и потреблението на електроенергия е на едно и също място загубите по мрежата са жначително по малки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 10 години
Това, че имаш комп и пишеш в Инвестора не е гаранция, че не си ***, нали? Ако разровиш назад във времето коментари на разни специалисти със самочувствие на експерти от последна инстанция, ще видиш, че на никого не му пука ни за НЕК, ни за ЕРП! Тъпакът гледа само в своя пъп и нищо извън тази ценност не го интересува! В представите на такива организми през деня той ще продава излишния си ток на НЕК на преференциална цена, а през нощта ще ползва пак от НЕК, ама по нощната тарифа, като или е на кяр, или поне на нула. Ако го питаш обаче, НЕК откъде ще взема кинти, за да покрива разликата, той нито знае, нито го интересува! Ако го питаш нещо още по-сложно - кой ще бъде този глъм, който ще поддържа АЕЦ и ТЕЦ-ове, за да продава ток само нощем на разни тарикати, той пак ще гледа тъпо, защото НЕК е държавна, а държавата е враг на капиталиста! Изобщо пък да не засягаме разни табута като социална политика, работни места, национална сигурност - това са теми за комунисти, кагебисти, онанисти и пр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 2
fairfax
преди 10 години
Не мога да ги разбера тия - нали досега ревяха, че ВЕИ-та са много, че дестабилизират системата, че вземат много пари, че панелите прозвеждат през нощта, а сега дай пак да ги стимулираме. Не вярвам някой да им се върже вече - нали винаги могат да му хакнат някоя допълнителна такса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 10
SS-23
преди 10 години
Същата работа е и с индивидуалното електричество! Цената ще скочи неимоверно, иначе ЕРП-тата и НЕК ще фалират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 14
SS-23
преди 10 години
Хората са консервативни, те още не са разбрали че електричеството за нищожното им потребление, за сметка 100лв на месец могат и сами да си ги произведат тези 3 киловата за час.=====================================================Трейдърче, това малко ми прилича на друго масово явление, което се опитва да се налага - санирането.Дай да предположим хипотетично, че всички жилища и сгради се санират суперидеално, перфектно, и приположение, че вече почти нямаме никаква зима, то реално една перфектна топлоизолация ще доведе до НЕизползване на парно. (аз вече втора зима почте не ползвам парно, въпреки, че нямам никаква изолация). Какво би станало тогава с Топлофикация!? Тя има два варианта - или ще фалира, или ще надуе цените за топлата вода, без която не можем. Т.е. отделният потребител един път ще е платил яко за да се топлоизолира,...но в същото време ще продължи да плаща същата обща цена, въпреки намаленото потребление.Същата работа е и с индивидуалното електричество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 10 години
ЦИТАТ ОТ МОТИВИТЕ:"С така направеното предложение се цели стимулиране изграждането на малки енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници. По този начин се предвижда да бъде продължена подкрепата за малки централи с инсталирана мощност до 30 KW, изграждани върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради, за водноелектрически централи с инсталирана електрическа мощност до 1,5 MW и за централи на биомаса с инсталирана електрическа мощност до 1,5 MW, включително които се предвижда да бъдат изградени в урбанизирани територии, селскостопански обекти или производствени зони. Това са централи, чиято експлоатация не оказва неблагоприятно въздействие върху електроенергийната система на страната и тяхното изграждане ще допринесе за разпределено производство на електрическа енергия. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
Деляна
преди 10 години
По този начин мотивират промените вносителите на проекта. Можете да ги прочетете на сайта на Народното събрание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още