IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвени ли сме за нова газова криза през зимния сезон?

През август в газохранилището в Чирен не само не е нагнетяван газ, но и са изтеглени 11 млн. куб. метра

08:32 | 12.09.14 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подготвени ли сме за нова газова криза през зимния сезон?

Опасенията за нова газова криза отново се появиха, след като в последните дни Полша се оплака от намаляването на доставките на природен газ от Русия. От Европейската комисия не искат да се ангажират с коментар на ситуацията, докато не бъдат изяснени всички аспекти – действително ли има неизпълнение на задълженията от руска страна и ако това е така – каква е причината – търговска или техническа.

Ситуацията е такава, че страните от ЕС, които получават доставките на природен газ само от един източник – Украйна, е редно да помислят и да се подготвят за неблагоприятно развитие на кризата в отношенията между Москва и Киев. От месеци засегнатите държави съобщават, че пълнят хранилищата си и мислят за алтернативни връзки.

За България, която има само едно газово хранилище – в Чирен, ситуацията не е много по-различна. Справка в сайта на „Булгартрансгаз“ обаче показва, че през август в „Черен“ не само не е нагнетяван природен газ, но и в седмицата между 18 и 25 август от хранилището са източени 11,3 млн. куб. метра газ. Това се случва за първи път от началото на март насам – тогава започнаха споровете между Украйна и Русия за цената на природния газ. Топлата зима на 2014 година също помогна за спестяване на известни количества в газохранилището.

Нагнетяването на природен газ в „Чирен“ е възобновено в първата седмица на септември и в хранилището има почти 413 млн. куб. метра газ. Пълният му капацитет е около 500 млн. куб. метра, но те не могат да бъдат използвани изцяло по технически причини. 

Според разчетите на правителството тези количества могат да стигнат за между 30 до 120 дни, в зависимост от метеорологичните условия (основен потребител на природен газ през зимния сезон са топлофикационните дружества).

В една от първите си пресконференции служебният министър Васил Щонов обясни, че приоритет ще бъде нагнетяването на газ в газохранилището, но тогава не стана ясно откъде ще дойдат парите за това. 

По отношение на газовите връзки страната ни може да разчита още и на реверсивни доставки от Гърция – по около 2,5-3 млн. куб. метра газ на ден. Случилото се в последните дни с реверсивните доставки от Полша за Украйна обаче е ясен показател – при криза с вътрешните доставки реверсивните потоци ще бъдат спрени.

Към момента все още не функционира газовата връзка с Румъния, която трябваше да бъде въведена в експлоатация още миналото лято. На хартия са и проектите за връзки със Сърбия, която би ни дала достъп до газовия хъб Баумгартен в Австрия, както и с Турция. Все още не е започнала и работата по втората газова връзка с гръцката мрежа – при Комотини.

И така, очевидно става ясно, че надеждата ни е новата газова криза да се размине. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 35 rate down comment 12
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха сладур да береш маслини в Гърция не ти требе Самолет ! От София до МИАМИ никога не е имало ДИРЕКТНА ВРЪЗКА бе ***. ха ха ха Попитай некой да ти обесни какво е директен полет до Щатите.А за Париж и единият ден ха ха ха... 90% от полетите до Щатите НЯМАТ ПРЕСТОЙ бе ***. Летиш сутрин рано до Европа и после след неколко часа за Щатите. За да имаш престой требе да летиш ВЕЧЕР ха ха ха ЗА ЧАСОВА РАЗЛИКА ДА СИ ЧУВАЛ ?Аааа сетих се като си на бригада в РУСИЯ белите нощи те объркват ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 36 rate down comment 9
data
преди 9 години
Абе Обонго не ще се дърви заради това само . По-принцип Саудистка Арабия ( улахабитите ) станаха много силни и единствената страна която може да ги спре е Иран (шитите )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 36 rate down comment 9
Danny666
преди 9 години
ДЮНЕР ха ха ха не дънер.Винаги когато минавам покрай централните части на София се ОТВРЪЩАВАМ от овчедушието на този народ. В арабските дупки които продават месо без всекъкви хигиенни норми бабиери на опашка купуват САМО защото е 10 стотинки по-еффтино.Отврат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 36 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
За съжаление не си прав ( не за Иран де ). Удрят *** защото стана нетърпимо в Щатите. Хората се възмущават че президента им не само е черен ( говори се че е и гей ) но и е страхливец. За РАЗЛИКА от робски народи ( като един тука дето беше писал как да си ВЪРТИМЕ *** за да сме на далавера с ГАЗА ха ха ха почвам да си оправям ПРАВОПИСА) в Америка хората са ГОРДИ от страната си и когато режат по ТВ-то глави дори на ЕДИН Американец ИСКАТ ДЕЙСТВИЕ !!!А не като наще *** дето като заклаха двамата шафиори НЕМА КОЙ ЕДИН арабски дънер да .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 38 rate down comment 9
data
преди 9 години
По принцип страната убиец на пазара на газ в света се нарича ИРАН . Там е голямата битка - Обамата не случайно удря фундаменталистите заедно с аетоласите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 35 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Ами взимам самолет от София до некъде из Европа мили. ПОСЛЕ връзката е директна. Кеф ти с Бритиш, кеф ти с Германците, кеф ти с Холандците ( те там са едни оплетени има и Делта и Франсета в алианса им ) капиш. Индиректен полет му се вика КОГАТО имаш връзка нектде ВЪВ ЩАТИТЕ.Сладур аз наистина живея там, Колкото и да не ти се иска да поверваш. И ми е мъчно за промити мозъци като тебе.Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 38 rate down comment 10
Danny666
преди 9 години
Втечненият Газ е скъпо решение. Руските мутри го знаят. За тях опасността идва от тръбата от Катар и евентуално ако ФРАКИНГА в Саудитска арабия проработи. Запада изчака както обикновенно, разделен от ПЕДЕРАСТКИ ЛИБЕРАЛЧЕТА. Апропо френското СОЦИАЛИСТИЧЕСКО *** има одобрение от 16%.Ало другарю Мави земята вика Марс имаме ли връзка ха ха ха дори във Франция вече не ви ИСКАТ !БГМАН Гърците имат лоби в Щатите за да печелят НИЕ ИМАМЕ лоби в Русия за да ни ГРАБЯТ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 36 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Много повече от 31 са.Реално Гърция преди 10 години беше страната с най-голям танкерен флот за превоз на петрол и газ и главно гръцки танкери доставяха горивата в САЩ независимо от коя точка на света идваха. Много често плават с чужди флагове. Ако някой случайно се чуди как се е случила тази "щастлива случайност" ето отговора - гръцкото лоби в сената на САЩ е второто по големина и влияние лоби след еврейското.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 35 rate down comment 9
data
преди 9 години
Собственици на кораби в Гърция инвестират 7 млрд. долара за закупуване на танкери за трансфер на втечнен природен газ (LNG). Според експерти в сектора през следващите години Китай и други азиатски държави ще увеличат вноса си на природен газ.Под гръцки флаг към момента има 31 танкера за транспорт на втечнен природен газ, а още 33 такива плавателни съда са били поръчани за над 7 млрд. долара, съобщи БНР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 37 rate down comment 10
Danny666
преди 9 години
Ето под една друга статия им писах че доста неща за момента са против Путин. Като например намаляваща консумация, криза в Европа,забавяне на Китай. Всичко това води до намаляване на цената а Путин има да ХАРЧИ. То Крим иска ПЕНСИИ и ВОДКА ха ха ха...и другарите революционери също не се бият за МЕРСИ ха ха ха...И какво минус до минуса. Тези хора НЕ СА СПОСОБНИ на нормален разговор. Промитият или откровенно прозззз човек е първосигнален като кучето на Павлов. За или Против ха ха ха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още