IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвени ли сме за нова газова криза през зимния сезон?

През август в газохранилището в Чирен не само не е нагнетяван газ, но и са изтеглени 11 млн. куб. метра

08:32 | 12.09.14 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подготвени ли сме за нова газова криза през зимния сезон?

Опасенията за нова газова криза отново се появиха, след като в последните дни Полша се оплака от намаляването на доставките на природен газ от Русия. От Европейската комисия не искат да се ангажират с коментар на ситуацията, докато не бъдат изяснени всички аспекти – действително ли има неизпълнение на задълженията от руска страна и ако това е така – каква е причината – търговска или техническа.

Ситуацията е такава, че страните от ЕС, които получават доставките на природен газ само от един източник – Украйна, е редно да помислят и да се подготвят за неблагоприятно развитие на кризата в отношенията между Москва и Киев. От месеци засегнатите държави съобщават, че пълнят хранилищата си и мислят за алтернативни връзки.

За България, която има само едно газово хранилище – в Чирен, ситуацията не е много по-различна. Справка в сайта на „Булгартрансгаз“ обаче показва, че през август в „Черен“ не само не е нагнетяван природен газ, но и в седмицата между 18 и 25 август от хранилището са източени 11,3 млн. куб. метра газ. Това се случва за първи път от началото на март насам – тогава започнаха споровете между Украйна и Русия за цената на природния газ. Топлата зима на 2014 година също помогна за спестяване на известни количества в газохранилището.

Нагнетяването на природен газ в „Чирен“ е възобновено в първата седмица на септември и в хранилището има почти 413 млн. куб. метра газ. Пълният му капацитет е около 500 млн. куб. метра, но те не могат да бъдат използвани изцяло по технически причини. 

Според разчетите на правителството тези количества могат да стигнат за между 30 до 120 дни, в зависимост от метеорологичните условия (основен потребител на природен газ през зимния сезон са топлофикационните дружества).

В една от първите си пресконференции служебният министър Васил Щонов обясни, че приоритет ще бъде нагнетяването на газ в газохранилището, но тогава не стана ясно откъде ще дойдат парите за това. 

По отношение на газовите връзки страната ни може да разчита още и на реверсивни доставки от Гърция – по около 2,5-3 млн. куб. метра газ на ден. Случилото се в последните дни с реверсивните доставки от Полша за Украйна обаче е ясен показател – при криза с вътрешните доставки реверсивните потоци ще бъдат спрени.

Към момента все още не функционира газовата връзка с Румъния, която трябваше да бъде въведена в експлоатация още миналото лято. На хартия са и проектите за връзки със Сърбия, която би ни дала достъп до газовия хъб Баумгартен в Австрия, както и с Турция. Все още не е започнала и работата по втората газова връзка с гръцката мрежа – при Комотини.

И така, очевидно става ясно, че надеждата ни е новата газова криза да се размине. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 39 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Той Дани се е прибрал росен от парти и докато слугинята му забърка един освежаващ Манхатън, е хвърлил едно око на форума, за да накове русофилските канчета с един-два лафа преди лягане. Те баровците в Америка си лягат сабале и спят през деня... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 36 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Лъско, не те вдяват пичовете - тук са с високо IQ - все капиталета и инвеститори! хахаха... Не вървиш с този русофилски сарказъм! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 45 rate down comment 12
deant
преди 9 години
дани докато американците не са готови с доставките за гас към европа, ние специално по-добре да не се правим на отворени, защото ако 2 месеца нямаме газ през зимата - икономиката хептен ще колабира. Просто до там се докарахме, не съм русофил. А тоз Лъско блещи някви глупости без дори да е прочел задълбочено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 41 rate down comment 15
deant
преди 9 години
А след 40-50 дена ще се топлиш с лъскане. Разборам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 20
Лъско
преди 9 години
Така е, обаче толкова са възможностите на хранилището ни. Важното е, че то е пълно, съответно може да сме спокойни и да подкрепим американците и европейците за санкциите срещу Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 12
deant
преди 9 години
цитат след това, което ти явно не си прочел:Според разчетите на правителството тези количества могат да стигнат за между 30 до 120 дни, в зависимост от метеорологичните условия (основен потребител на природен газ през зимния сезон са топлофикационните дружества).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 49 rate down comment 21
Danny666
преди 9 години
Пич в Бг НЯМА политици. Има РУСКИ *** !Като почнеш от Костов, който продаде Нефтохима на Руснаците и завършиш с Доган и Станишев. За Румен Овчаров и компания или БОЛЕН СИДЕРОВ какво да кажем - същите. България се държи УМИШЛЕНО в сверата на Русия.А по форумите уфсите блеееееят за тъпите Американци.Войната в Сирия е също за това да мине тръбата от Катар за Европа и да се освбодиме от Руската зависимост.Но за сладурите по форумите това не било добре. Защо видиш ли да плащаме ПОМАЛКО ха ха ха Жалко робско племе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 55 rate down comment 22
Danny666
преди 9 години
Лъско този форум е пълен с клакйори на другаря ПУТИН. За тех всичко е кофти. Най-вече да си свободен човек ! Другарю deant като не искате санкции може да ЗАМИНЕТЕ за вашата ЛЮБИМА РУСИЯ. За разлика от комунистите СЕГА границите са отворени и всеки може да заминава. Взимай ВИНТОВКАТА и отивай при Путин. А за това как ще се топлим не ни бери грижа !То и за ябълките беха същите СМЕШНИ плачове.Абе ривете че в Бг е лошо. Ами защо е лошо бе мили? Единствената посткомунистическа държава дето РУСКАТА МАФИЯ притежава половината икономика. Нещо за *** да кажете.Червени смръдлйовци 45 години обезлюдявахте селата на Бг после още 25 градовете. Знам че да сме 16 република ви е фикс идея ама не стана БАНКРУТИРАХТЕ.Вината на запада е че трябваше това да стане още преди 20 години когато мужиките беха на колене със свалени ***.Ама какво да се прави и там е пълно с *** а плебса обожава да хруска на АВАНТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 69 rate down comment 11
bgMan
преди 9 години
Материали от подобно естество трябва накрая да завършват с финал, в който да се задава въпроса каква е причината толкова години да не правим необходимото за да имаме реверсивни връзки с всички съседи - простотията на политиците или тяхното жалко корумпирано продажно естество?Българските политици стопиращи важни за развитието на България проекти вече можем да започнем да отъждествяваме с алчни гадни фашисти обричащи народа си на робство и мизерия. Дано повече от тях прочетат този пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 29
Лъско
преди 9 години
Ами за разлика от теб, чета. И какво пише?В хранилището има 413 млн. куб. метра газ.После пише: Пълният му капацитет е около 500 млн. куб. метра, но те не могат да бъдат използвани изцяло по технически причини.Това означава че хранилището е почти пълно, защото управляващите са предвидили потенциалните проблеми и са го напълнили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още