IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвени ли сме за нова газова криза през зимния сезон?

През август в газохранилището в Чирен не само не е нагнетяван газ, но и са изтеглени 11 млн. куб. метра

08:32 | 12.09.14 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подготвени ли сме за нова газова криза през зимния сезон?

Опасенията за нова газова криза отново се появиха, след като в последните дни Полша се оплака от намаляването на доставките на природен газ от Русия. От Европейската комисия не искат да се ангажират с коментар на ситуацията, докато не бъдат изяснени всички аспекти – действително ли има неизпълнение на задълженията от руска страна и ако това е така – каква е причината – търговска или техническа.

Ситуацията е такава, че страните от ЕС, които получават доставките на природен газ само от един източник – Украйна, е редно да помислят и да се подготвят за неблагоприятно развитие на кризата в отношенията между Москва и Киев. От месеци засегнатите държави съобщават, че пълнят хранилищата си и мислят за алтернативни връзки.

За България, която има само едно газово хранилище – в Чирен, ситуацията не е много по-различна. Справка в сайта на „Булгартрансгаз“ обаче показва, че през август в „Черен“ не само не е нагнетяван природен газ, но и в седмицата между 18 и 25 август от хранилището са източени 11,3 млн. куб. метра газ. Това се случва за първи път от началото на март насам – тогава започнаха споровете между Украйна и Русия за цената на природния газ. Топлата зима на 2014 година също помогна за спестяване на известни количества в газохранилището.

Нагнетяването на природен газ в „Чирен“ е възобновено в първата седмица на септември и в хранилището има почти 413 млн. куб. метра газ. Пълният му капацитет е около 500 млн. куб. метра, но те не могат да бъдат използвани изцяло по технически причини. 

Според разчетите на правителството тези количества могат да стигнат за между 30 до 120 дни, в зависимост от метеорологичните условия (основен потребител на природен газ през зимния сезон са топлофикационните дружества).

В една от първите си пресконференции служебният министър Васил Щонов обясни, че приоритет ще бъде нагнетяването на газ в газохранилището, но тогава не стана ясно откъде ще дойдат парите за това. 

По отношение на газовите връзки страната ни може да разчита още и на реверсивни доставки от Гърция – по около 2,5-3 млн. куб. метра газ на ден. Случилото се в последните дни с реверсивните доставки от Полша за Украйна обаче е ясен показател – при криза с вътрешните доставки реверсивните потоци ще бъдат спрени.

Към момента все още не функционира газовата връзка с Румъния, която трябваше да бъде въведена в експлоатация още миналото лято. На хартия са и проектите за връзки със Сърбия, която би ни дала достъп до газовия хъб Баумгартен в Австрия, както и с Турция. Все още не е започнала и работата по втората газова връзка с гръцката мрежа – при Комотини.

И така, очевидно става ясно, че надеждата ни е новата газова криза да се размине. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 35 rate down comment 11
Danny666
преди 9 години
Не бе БГМАН аз не слагам диагнози. сладурите САМИ си ги слагат. Ето ти пример:сладура nobel ха ха ха милият толкова е *** че се оплита сам в глупостта си. Ваучер за билет първа класа ха ха ха В ЕДНА ПОСОКА ха ха ха Ама милият то да ходиш да береш маслини в Гърция на самолет не се возиш ха ха хаДа го попитам индиректно. Мили нобел с кой алианс е този ВАУЧЕР ?До Miami летат ли ? Fort Lauderdale нема дирекъна връзка нито West Palm,а Орландо ми е далече.Мъка мъка .....знам че истината че си *** е нелицеприятна ама кво да се прави грубян политически некоректен човек съм. Знаеш ли като имаш пари МОЖЕШ да си го позволиш, особенно в БГ ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 36 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
А защо твърдиш че цената на катарския или задокеанския газ ще е 2 пъти по-висока от цената на руския? Това как го определи?То и сега Русия продава на Западна Европа за около 370-380$ / 1000м3 а на страните от Източна Европа за 400-430$, тъкмо защото са по-близко до нея.Това по-конкуретноспособни ли ни прави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 35 rate down comment 12
dakl
преди 9 години
А нима неща зависи от нас? Когато зад океана решат , че трябва да се настанят на местото на Русия на европейския пазар ние, икономиката ни, просто съвсем ще угасне защото ще сме принудени да плащаме два пъти по високи цени за техния и катарския втечнен газ. Единствено в това са целите на " диференциацията"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 38 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Аз само да напомня че по принцип хората дето по презумпция се мислят за достатъчно умни да слагат диагноза на всичко и на всички са освидетелствани и под специален надзор и лечение, освен в случаите, когато им се плаща за да се държат по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 36 rate down comment 11
Danny666
преди 9 години
Имаш право, но повечето не са пионерчета а ГЙОНСУРАТИ кумунета.Истината е мноооогоооо кофти нещо. А истината за живота под Руски ботуш беше тази. Децата требва да знаят това. Защото ЗАБРАВИШ ли МИНАЛОТО си рискуваш да ги повториш.Извини ме ама некои наистина са мнооогоооо зле. Промити,*** и арогантни.:) Отдавна не съм имал свободно време което обаче не мога да използвам и требе с нещо да си го запълна.Какво по-добре от слюнки в устата на кучто на павлов ха ха ха....Другари загубихте студената война преди 25г. Колкото и клипове да пускате Клинтън се СМЕЕЕ НА ПИЯНИЯТ мужик не обратното ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 36 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
Попрекаляваш с диагнозите и нападките, това не е необходимо.И аз за развлечение много обичам да си правя гаргара с русофилите но поне пишещите пионерчета тук в този форум не са чак толкова много пък ти взе да ги обявяваш наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 35 rate down comment 11
Danny666
преди 9 години
Мили много си зле.Билет до щатите немаш. Ти май ( ако си бил изобщо там ) само на бригада си бил ха ха ха Къде беше щото вече в Атлантик Сити не ви щат. Казината умират.Тъпотията ти наистина извита оъ всекъде бе момче. Билета е ПОИМЕНЕН и да искам не мога да ти помогна ха ха ха ДОКАЗВАШ го сам ТИ СИ КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 41 rate down comment 12
Danny666
преди 9 години
Милите НИКОГА не са чакали на опашка за ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ! Не знаят какво е да НЯМА нищо по магазините и да чакаш 15 години за кола. Да ходиш на море в СТАНЦИЯ от военизиран тип ха ха ха с метални чинии и стол миришещ ВЕЧНО на карбол като в болница.Телевизията да свършва в 10 вечерта и да има РЕЖИМ на ток и ВОДА, м/у временно да ИЗНАСЯШ ток за ТУРЦИЯ.Това промитите деца не го знаят. За тех диктатора Путин е герой опълчил се срещу запада. Тъжно. Ама за това си има лек. Както се казва ВНИМАВАЙ КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАШ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 41 rate down comment 12
Danny666
преди 9 години
Американците май никога нема да са готови пич.Поне за масови доставки до Европа. За това и тази война в Сирия е зора.Да се отрежат пипалата на Руската мафия. Лошото е че запада си докара САМ това положение докарвайки на власт ЛИБЕРАЛНИ ( разбирай *** ) *** !Европа е СТАРА, ИЗПЕДЕРАСТЕНА и пълна със ЗАБРАДКИ !25г. след края на студената война свободомислещите хора на запад разбраха че са ИЗЛЪГАНИ от собствените си елити. Беха изтъргувани в името на NWO.Същите тези елити сега КРИЯТ истината че Руските им приятелчета се отметнаха от поетите задължения.И на публиката се пробутват пак празни лозунги за демокрация и човешки права.ТАКА Е КАТО НЕМАТ ТОПКИ щото днес на запад да кажеш на ПЕДЕРАСТА - *** е политически некоректно.Много ме натъжава факта че голяма част от форумните *** с такава радост пишат за Руските братя. Горките не осъзнават че Руснаците в момента са по-големи капиталисти от "лошите" западняци и интереса клати феса.Кво да ги правиш ПРОМИТИ са милите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 37 rate down comment 13
Danny666
преди 9 години
Не. От два месеца съм в БГ. Имам аграрен бизнес в северна България. Защо мислиш че требе да съм в Щатите през целото време ?Или щото такси шафера се вози на рейс до Европа и нискотарифки мисли че требе да сме вързани географски ха ха ха....Другарю Мави ти още ли си в БГ? НЕ си ли при Путин бе мили. Там е раят на света.Слугиня немам. За разлика от червените велможи в Бг ха ха ха...И обичам дайкири не манхатън.Скоч също никога бърбън ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още