IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как американският шистов газ застрашава химическата индустрия в Европа

Използването на газ от шисти като суровина в производството на основни химични вещества става основен фактор в конкурентната битка

13:01 | 16.08.14 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата химическа компания в света BASF вече реагира на променящите се пазарни условия.&nbsp; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голямата химическа компания в света BASF вече реагира на променящите се пазарни условия.  Снимка: Ройтерс

Докато бумът на евтин шистов газ в САЩ постоянно потиска разходите за енергия на индустрията и затова някои компании вече се преориентират и издърпват производството си от чужбина, експерти се опасяват, че европейската химическа промишленост скоро ще трябва да понесе негативни и нежелани странични ефекти. Големи играчи, като например BASF, вече реагират на проблема.

Особено Германия, четвъртата по големина на химичната си индустрия държава в света,  усеща обратната страна на реиндустриализацията на САЩ, твърди Валтер Бюргер-Клей, председател на борда на консултантската компания Stratley, цитиран от Wall Street Journal. По думите му основната причина за това не е конкурентното предимство, което по-ниските енергийни разходи предоставят на химическите заводи отвъд Океана. Все по-важен фактор в това отношение става използването на шистовия газ като суровина в производството на основни химични вещества, смята експертът.

След три до пет години третият по големина промишлен сектор в Германия с общо близо един милион служители ще попадне под огромен натиск, гласи прогнозата му. Точно по това време в САЩ ще бъдат пуснати в експлоатация нови мащабни инсталации, които ще могат да произвеждат основните химикали за пластмаси и бои, активни измиващи субстанции или торове на много по-ниска себестойност за световния пазар, отколкото иначе високоефективните германски заводи.

Американските концерни могат да ползват наличен на място евтин шистов газ като суровина, докато европейските химически компании са зависими от петрол, за да произвеждат суровината етилен, най-масово произвеждания в световен мащаб органичен химикал. Германският индустриален гигант BASF си признава в прав текст: „Наличният в САЩ евтин шистов газ има пряко въздействие върху конкурентоспособността при производството на основните химични вещества".

Браншовата асоциация American Chemistry Council (ACC) изчислява, че евтиният шистов газ ще отприщи допълнителни инвестиции за повече от 125 милиарда долара в Съединените щати. През 2016 г. се очаква те да достигнат своя пик. Едно проучване на Landesbank Baden-Württemberg показва, че концертите ще инвестират основно в областта на енергоемки и ресурсоемки сектори, като производството на базисни химикали и торове. Това няма да остане без последствия за „химическа Европа“, заключават анализаторите в Landesbank.

Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
43
rate up comment 3 rate down comment 7
Pyramid
преди 9 години
И откъде ти дойде на ум да си унищожаваме земята? Застрашава подземните води тъпият фракинг - за това, съгласен съм, той не трябва да бъде допускан - но, по принцип, да се откажем от живота, щото сме можели и да умрем... Ние, така или иначе, ще умрем. Аз по-се притеснявам от скапан живот. А скапаният ни живот е резултат, ама основно, на скапаното ни виждане за света, което води до скапващи действия и, съответно, до скапано битие. НЯМА да забогатеем по вълшебен начин, ако открият газ. Знам това. но, винаги е добре да знаеш какво имаш/или нямаш/ ПРЕДИ да правиш каквито и да било стъпки. Снижаваш рисковете да стъпиш на гнила дъска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 21 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Най-лесно е да обещаеш на някой (както правят хамериканците): дай ни разрешение, ние ще ти направим печеливш бизнес. 25 години техните проводници ни го обещават. Няма да забравя Трайков как говореше: "Хората в Добруджа да се молят да има шистов газ, защото това щяло да донесе пари за региона." Кви пари бе. Земеделците ще станат работници в компаниите за сондиране ли? И колко работника има една сонда. Аз тея работи не ги знам и не искам да ги знам, но искам да ям плодове, зеленчуци и хляб българско производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 17 rate down comment 1
deant
преди 9 години
data, за всичко си прав, че не знаем какво искаме. Трябва да се организираме, да го решим и да започнем да работим по въпроса. А всички тези противоречиви неща, които изброи, не са наши идеи, а на лобитата внасящи източни и западни интереси. Така, че за шистов газ аз знам какво искам - т.е. не искам. Шистов газ да копат тези с пустинни земи, които друго не могат да правят с тях - а това са огромните държави на изток и запад. Ние имаме плодородна земя и ако искаме да трошим пари е по-добре да възстановим инфраструктурата и напояването, както и земеделската техника (което повечето земевладелци са го направили) и да къртим земеделие. А не да поканим някой американец да копа, като си мислим, че ние ще лежим и ще смучим печалби от шистов газ, което няма да стане. Примери от ВЕИ до ЗЛАТО колкото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 6
data
преди 9 години
календаре , няма друг универсален измерител освен парите - толкоз по темата . Можеш ако искаш да предложиш друг . Иначе по темата - ние сме нихилисти на всяка идея ако забелязваш - шистов газ няма да търсим няма и да добиваме , АЕЦ - ша строим няма да строим , ша я местим , ще е Руска , после Американска , Ще има лифт на Банско - няма да има , София е уникален град на който метрото може да излиза в поднощирто на пистите на Витоша - и това е вредно и т.н. На семплия въпрос - от какво ще се препитава нацията никой не отговаря но оценката на хората за всички тези дивотии е ясна : Летище София терминал 2 . Та докато умния се наумува , лудия се налудува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
и последно-в чалга света моженето се измерва в кинти. Смяташ ли, че примерно Умберто Еко е по-*** или по-малко можещ от ... да кажем Хоакин Ел Чапо Гусман
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 15 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
суровинно независим, като си унищожаваш земята, която ти дава жито???? Или то житото не е суровина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
това е проблем на Русия, не мой. Освен това отговора е-а защо Германия не бърза със своите. Аз отказвам да се съглася, ние да сме едни от първите в разработката на тия находища(а в последствие даже при минимален риск) просто щото това не е по средата на една пустиня, а на една адски плодородна територия.Българските лекари, можеш да си сигурен, не са по-глупави от американските лекари. Тук има една статия кои са най-добре платените професии в Щатите и май 7 от тях са медицински. Та, моля те не изпростявай толкова. Това е за втори пореден път. Китайците, корейците, руснаците даже ако мислеха като теб щяха да са в пъти по-бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
...То много роби работят, ама богати ли са? По-скоро, трябва да си върнем контрола над страната и нейните богатства и да поспрем да опъваме каиша само за чужди инвеститори. Щото те , каквото /ако/ са вложили, го правят за да извличат печалби, които да употребяват по свое усмотрение. Не го правят нито за нашите работни места /които са страничен ефект/, нито за нашето благополучие. Време е държавата да притисне българските инвеститори да влагат в българската икономика....Която НЕ Е само хотели по морето и туризъм. Тези пера работят само, АКО има благоденстващи чужденци, които да бъдат одрусани, че са били достатъчно наивни да се набутат тук. Време е да се помисли и за нашите съграждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 15 rate down comment 2
deant
преди 9 години
световния ред в момента е такан подреден в момента, че такова чудо като "енергийно независим" за такива дребосъци няма как да има. за 5-лв по евтино парно, не си заслужава да си унищожаваме земята, която може да ни донесе в пъти повече печалба по друг начин. Само трябва малко да се напънем и да работим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още