IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как американският шистов газ застрашава химическата индустрия в Европа

Използването на газ от шисти като суровина в производството на основни химични вещества става основен фактор в конкурентната битка

13:01 | 16.08.14 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата химическа компания в света BASF вече реагира на променящите се пазарни условия.&nbsp; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голямата химическа компания в света BASF вече реагира на променящите се пазарни условия.  Снимка: Ройтерс

Докато бумът на евтин шистов газ в САЩ постоянно потиска разходите за енергия на индустрията и затова някои компании вече се преориентират и издърпват производството си от чужбина, експерти се опасяват, че европейската химическа промишленост скоро ще трябва да понесе негативни и нежелани странични ефекти. Големи играчи, като например BASF, вече реагират на проблема.

Особено Германия, четвъртата по големина на химичната си индустрия държава в света,  усеща обратната страна на реиндустриализацията на САЩ, твърди Валтер Бюргер-Клей, председател на борда на консултантската компания Stratley, цитиран от Wall Street Journal. По думите му основната причина за това не е конкурентното предимство, което по-ниските енергийни разходи предоставят на химическите заводи отвъд Океана. Все по-важен фактор в това отношение става използването на шистовия газ като суровина в производството на основни химични вещества, смята експертът.

След три до пет години третият по големина промишлен сектор в Германия с общо близо един милион служители ще попадне под огромен натиск, гласи прогнозата му. Точно по това време в САЩ ще бъдат пуснати в експлоатация нови мащабни инсталации, които ще могат да произвеждат основните химикали за пластмаси и бои, активни измиващи субстанции или торове на много по-ниска себестойност за световния пазар, отколкото иначе високоефективните германски заводи.

Американските концерни могат да ползват наличен на място евтин шистов газ като суровина, докато европейските химически компании са зависими от петрол, за да произвеждат суровината етилен, най-масово произвеждания в световен мащаб органичен химикал. Германският индустриален гигант BASF си признава в прав текст: „Наличният в САЩ евтин шистов газ има пряко въздействие върху конкурентоспособността при производството на основните химични вещества".

Браншовата асоциация American Chemistry Council (ACC) изчислява, че евтиният шистов газ ще отприщи допълнителни инвестиции за повече от 125 милиарда долара в Съединените щати. През 2016 г. се очаква те да достигнат своя пик. Едно проучване на Landesbank Baden-Württemberg показва, че концертите ще инвестират основно в областта на енергоемки и ресурсоемки сектори, като производството на базисни химикали и торове. Това няма да остане без последствия за „химическа Европа“, заключават анализаторите в Landesbank.

Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 18 rate down comment 2
citizen_bg
преди 9 години
data много се е закахърил за химическата индустрия, но за разлика от Европа-та ние значима такава нямаме. Разтуриха я, изкупена е от чужденци, по-малко от 1% от заетите си вадят хляба от нея, печалбите отиват навън, данъчната политика я знаете. Като го сметне човек, няма да сме на голяма загуба от това, че BASF щял да отиде в САЩ, а и химическата промишленост не е базирана само на нефто и газопреработка. Освен това добивът от площ е силно ограничен във времето за разлика от пораженията, тъй че потенциалната загуба за всички може да е много по-голяма от имагинерната печалба. Да не се окаже, както обикновено в България, че са спечелили само фирмите дето ще съсипят страната и рушветчиите които ще им уредят концесиите.Pyramid, eнергийно и суровинно независими? Не и на цената на друга зависимост! Праща ме data да чета Крайтън . Да не стане работата ни като в Умно село на Д.Донев? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 9
Pyramid
преди 9 години
Важно е да сме енергийно и суровинно независими, друже. Вярваш или не. И със здрави амбиции-също. Едва ли ще се забогатее много и бърже от това и, определено, повечето българи трудно ще го усетят но, открият ли се залежи, поне цената на парното би могла да се понижи. Както и да е, в страна, където на власт са посредственост и простотия, обаче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 9 години
при всички положения това трябва да го правят държави с огромни площи. в САЩ се копа в пустинни места, а не там където си съдят царевицата. Дори спомената по-долу Русия има земи, които може да жертва за тази цел. На нас ни се набива в главата, че ще забогатеем супер много, а това което реално ще стане - центура на балканския полуостров ще стане лунен пейзаж, заради на някой болните амбиции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
citizen_bg,Другият вариант за проучване и добив се предлага от години, ама не щат бе. Не щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 18 rate down comment 2
deant
преди 9 години
data, защо трябва малка държавица като нас да си разкопава миниатюрната шепа земя, която има за шистов газ? Не може ли това направят държавите с най-голяма територия Германия и Франция и после да снабдяват евтино братските се народи от ЕС. Нали всички се бият в гърдите колко били солидарни в ЕС. Нали искат да забият нож на Путин. Ми да действат. Да копат и да продават евтино. Кат искат и портал до САЩ да правят. Моя въпрос е: защо точно ние трябва да го правим? Неможеш да ме убдиш, че дори да го направим изведнъж ще станем богати. Защото няма стане. Имаме АЕЦ - бедни сме. Имаме ВЕИ - пак сме бедни. Имаме златни залежи - пак сме бедни. Айде давай обесни ми, дори да намерим шистов газ, как ще ни помогне това да забогатеем, защото само това ти е в тезата по-долу. Щели сме да забогатеем или да плащаме по-евтин газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 9 години
И що според теб Русия се кани да разработва шистовите си находища ?п.п.В съвременният свят моженето се измерва в кинти - несправедливо да , но приет за универсален измерител п.п.п Аз съм доста екологично настроен - просто мразя лицемерите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
не, грам не съм забил ти завъртя нещата по глупав начин. Едно време имах едно гадже тя имаше съквартирантка, която пък имаше брат(който работеше...нещо като докер).Та той викаше на един доктор с две специалности-като си умен къде са ти парите. Не му падай до нивото, моля те. А САЩ имат толкова ниска цена щото няма грам вътрешно търсене, а има високи държавни субсидии. Та да допуснем, че руската пропаганда понякога(само понякога) може и да е права и шистовият газ може и да е опасен. Искаш да рискуваме да караме със 160 км в градски условия, за да можем да проверим кой прав, кой крив. Нищо екологично няма в мен, но лично ще ида на протестите ако има такива(а то ще има) против развалянето на Добруджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Те затва ли УСА искат да търгуват безмитово с ЕС. Ще им се отвори ли парашута?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 12
data
преди 9 години
А по темата - не знам колко опасен е шистовия газ - според руската пропаганда е мега , ултра , невероятно опасен , НО благодарение на него САЩ в момента имат най ниската цена на енергията , респективно най ниската цена на суровина за химическата си индустрия . Пък вие продължавайте да си пишете , После може да се прехвърлите на темите защо гнасните американци-евреи си барат патката и си правят каквото си искат по света .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 9 години
заби в пета глуха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още