IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога и защо Путин смени курса към Запада?

Финансовата криза от 2007-2008 г. накара Русия да се ориентира към държавен капитализъм, пише Харълд Джеймс

15:50 | 05.12.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кога и защо Путин смени курса към Запада?

Политиката на руския президент Владимир Путин по отношение на "близката чужбина" и Запада беше зле разбрана исторически, пише за сайта project-syndicate.org Харълд Джеймс*.  

Вместо да се концентрират към по-широките геополитически модели – по-специално ефекта от финансовата криза през 2007-2008 г. върху световната политика - коментаторите възприеха политиката на Кремъл като психодрама, която може да бъде разбрана само чрез дълбоко изследване на руската душа.

Резултатът бе крещящо неразбиране на това, което накара Путин да изостави изглеждащата като модерна, отстъпчива, дори прозападна позиция в полза на агресивен ревизионизъм. Бяха предложени две погрешни обяснения за текущата външна политика на Русия. 

Първото, предложено от германски симпатизанти на Путин, е, че руската политика е логичен отговор на западната стратегията на обкръжаване. Източното разширяване на НАТО и Европейския съюз, твърдят те, бе ненужна провокация. Всъщност не друг, а Джордж Кенън, идеологът на Студената война като стратегия на САЩ за противодействие, се противопостави на разширяването на НАТО през 1990 г. със същите аргументи.

Има очевидни ограничения на тази теория. Като за начало, тя се основава на твърдението, че в момента на падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския съюз, Западът е обещал, че няма да има разширяване на НАТО. Дори Михаил Горбачов обвини Запада, по време на 25-годишнината от падането на стената, че не е спазил обещанието си от 1989 г., като вместо това се е възползвал от отслабването на Русия през 1990 г., за да заяви еднолично лидерство и световно господоство, включително чрез разширяването на НАТО.

В действителност обаче Западът никога не бе обещавал да не разширява НАТО. Всъщност през пролетта на 1990 г. САЩ представи силен аргумент, че обединяваща се Германия не може да бъде част от две различни системи за сигурност.

По-същественият момент обаче е, че Русия през 90-те не прояви особена загриженост относно разширяването на европейските икономически и отбранителни структури към бившите сателити на Съветския съюз в Централна и Източна Европа, и дори към новите независими бивши съветски републики. Ако Русия беше загрижена, то вероятно нямаше да отнеме на  Кремъл почти две десетилетия, за да отвърне на удара.

Второто популярно обяснението за промяната на курса от Путин е, че той е ирационален, и че руската външна политика е просто продължение на неговите фантазии. Това обаче повдига очевиден въпрос: Как човек, който някога изглеждаше като най-модерният и сигурен управник на Русия от Александър II насам, когото през 2001 г. президентът на САЩ Джордж У. Буш нарече "много предвидим и надежден", изведнъж да стане по-луд от Распутин?

Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 6 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
той ползва същата американска тактика просто няма как тряя с всички методи и най-накрая военно, но не вярвам до военни конфликти да се стигне с мечоците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Ми и той се учи от американските си колеги дан мислиш, че те не го праат тва ехеее на американцьй тва е кат за добър ден. Те са много хуманни първо пристигат с два куфара принтирана хартия и гледат да те убедят, ако не успеят, я някоя цветна революция, стааш диктатор ненавиждан от целия свят и после ти пращат военните и те претрепват културно и демократично щото всички са видяли, че си зъл и нарушаваш демократичните ценности в света, техните PR агенции са царе в тва, както и в предизборни кампании. И Пингвина сега е с куфарите при Льо Мадамата и явно са го закъсали там петлите, че и 4 млрд. им висят с тея 2 лодки ..... и ше има революция на площада кат при Луи XI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 6
mathematician
преди 9 години
Ми той си плаща бе. На Льо Пен 40 милки. На нашите рубладжии колко мислиш е дал. :) :)Все пак имиджа трябва да се поддържа.Много сме, силни сме и освен да помпаме нафта и газ друго не можем да правим. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Не знам прави ми впечатление, че под статията за Руския президент бол коментари винаги от симпатизанти, опозиционери, критици всякакви, а наскоро имаше статия на няква реч на Обамата и там от кума срама няколко коментара. Просто си личи кой наистина всява власт и респект по един или друг начин ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Русията аз кат я гледам няма амбиции нито е отишла да претрепе някой арабин да ги кара да си продават петрола в долари нито да е хегемон император *** с венец на главата. САЩа нали са отворковци ама само знаят да ръчкат другите и да вадят кестените от жаравата с чужди ръце ей тва много ме дразни на тях, че действат с разни долни мизрни подходи и може да запалят света и така да изглежда, че са невинни, но ше го издухат те видяхме колко са сила ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Втората световна за цяла европа е бла трагедия Стоянчо и тоя САШш точно от там намазват най-много, че на тяхна територия не е имало война ... но в историята до сега който е нападнал Русията войната завършва в неговата столица, да се надявам американците също да са я чели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
ДХДО
преди 9 години
Отговарям ти от регистрацията си на телефона , за това е от др ник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 3
ДХДО
преди 9 години
Някакви приказки ми слагаш в устата, които не се сещам да съм изричал .... Но, ако тр да коментирам въпросите, които си поставил, коментара ми е следния : Европа е преглъщала и ще преглъща далеч по-страшни работи , които са ставали още по близко до меките й част и ще продължи да "преглъща", ако има интерес от това или някакви обстоятелства от необратим характер го налагат (предполагам няма смисъл да ти напомням, какво се случи с Югославия например).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 9
mathematician
преди 9 години
И кво викаш - Европа да ръкопляска на Путин, че анексира Крим ли или че прати армията в Украйна, като в същото време обяснява че може случайно да са се заблудили (войниците де). :) :)Светът прекалено много време си затваряше - Чечня, Южна Осетия, Абхазия, Приднестровие. Въпросните не са много в Европа (изключая последното).Ама да нападнеш директно държава граничеща с ЕС и да лъжеш, че не си ти.Кво точно очакваш освен да му *** канчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 7
kandid
преди 9 години
Марин Льо Пен... хахахаххахахахахааа... МЛП е история, особено след огромния скандал с взетите от нея 40 млн. евро от банката на Путин... Нищо ново под слънцето, колкото Долен е фактор в българската политика, толкова и МЛП във френската...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още