IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск за България заради кризата в Македония?

Вълна от македонски граждани може да се очаква само при драматично влошаване на обстановката, според анализ на Deutsche Welle

09:58 | 14.05.15 г. 46
<p>
	Куманово след насилието.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Куманово след насилието. Снимка: Ройтерс

Три дни след кръвопролитията в Куманово и разразилата се политическа буря в Македония, премиерът Бойко Борисов свика Съвета по сигурност към правителството. След спешното заседание бяха дадени уверения, че кабинетът и службите вече имат план да покрият всички възможни рискове за България. Това се казва в анализ на Георги Папакочев за ситуацията при съседите, публикуван от Deutsche Welle.

„Македония ни е съседка и каквото се случва там може да рефлектира и върху нас“, заяви по телевизията външният министър Даниел Митов, подчертавайки, че отговорността за кризата се носи от правителството в Скопие.

Бившият генерален консул в Битоля, сега преподавател по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Наум Кайчев е убеден, че българските служби за сигурност едва ли ще допуснат на българска територия да проникнат „терористични групи и елементи“, по думите на вътрешния министър Бъчварова. Въпреки това структурите по сигурността следва да бъдат нащрек и да си вършат работата“, казва Наум Кайчев.

Според него вълна от македонски граждани към България може да се появи само при драматично влошаване на обстановката в съседна Македония, но дори и тогава тя няма да бъде проблем за държавата: „Това все пак са близки хора, много от тях имат роднини в България, притежават и собствени имоти у нас. Да не говорим за многобройните възпитаници на български висши училища, както и за македонци, които вече са уседнали и работят в българските градове. Евентуалното адаптиране на тези хора в страната ще бъде лесно, но аз не очаквам да се стигне до такова развитие на събитията“, е категоричен бившият български генерален консул в Битоля.

Рисковете от дестабилизация

Докторът по международни отношения от университета в Оксфорд и бивш директор на Европейския съвет по външна политика в София Димитър Бечев също не очаква голяма миграционна вълна, доколкото конфликтът към днешна дата е локален. Той припомня 2001 година, когато Македония се намираше на ръба на много по-мащабен конфликт, но и тогава той беше локализиран и бежански поток не се появи.

„По-дългосрочните рискове се крият в евентуалната дестабилизация на Македония - нейната цялостна нестабилност ще я изолира все повече, а това ще се прехвърля и в България”, казва Бечев. Той смята, че изолацията на Македония от последните 7 години е в разрез с българските интереси. Дори да няма пряка заплаха, изолирането на бившата югорепублика от евроинтеграцията, проблемите й в процеса на демократизация и тръгването назад към авторитарно управление – всичко това индиректно засяга България.

„Ако се погледне в дълбочина, днес проблемите на Македония са свързани с корупцията, клиентелизма, с използването на групови, лични, фамилни зависимости и интереси при консумирането на властта. Това са проблемите и те съвсем не са междуетнически, както побърза да ги определи лидерът на ДПС Лютви Местан“, казва Димитър Бечев.

И все пак кои са възможните политически последици в случай на ескалираща криза в Македония? Историкът Наум Кайчев е убеден, че подобно развитие би довело до още по-голямо дестабилизиране на Западните Балкани, но в крайна сметка големият губещ ще бъде ЕС като цяло и най-вече неговите гранични държави-членки, каквато е България.

„Тъкмо затова София има интерес да поддържа балансите в региона или както се изрази външният министър Митов „за България е важна териториалната цялост и запазването на стабилността на Македония“, подчерта Кайчев.

Димитър Бечев смята, че по-общият интерес на България е регионът да бъде интегриран, да има демокрация и икономическо развитие, да бъдат парирани основните заплахи за сигурността на България – трансграничната престъпност, трафикът на наркотици, контрабандата. Според него обаче важен е отговорът на въпроса на кого служат отговорните институции в Македония и дали те обслужват обществения интерес или са превзети отвътре от полукриминалните мрежи, които действат и от двете страни на границата.

Наследството на тайните служби

Според Бечев темата за двустранните българо-македонски отношения е обсебена от хора, свързани с разузнаванията и с всякакви полицейски структури. „Това е контрапродуктивно, защото когато се гледаме един друг като заплаха и взаимно се шпионираме, трудно можем да развиваме някакво позитивно сътрудничество, да търсим общи интереси в икономическата сфера.

Като се замислим, много от хората, които публично говорят в България по темата за Македония са директно свързани със службите и то със службите от едно време. Бремето на миналото, на взаимното подозрение, следене, на активните мероприятия ако щете, все още го има. А това неминуемо поставя граници на сътрудничеството – както в сферата на сигурността, така и в другите области на политиката и икономиката“, обобщава политологът Димитър Бечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Проблемите на Македония са свързани с шиптърите и е добре с каквото можем да им помогнем и ние и гърците, вместо да се правим на тарикати, преди шиптърите да са почукали и на нашата врата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Отделно, че всички тия числа са показателни средни за страната. Но реално това включва и места като Северозапада и Родопите. В Македония има много по-малко такива места(просто щото им липсва теротирия, а и население). Сиреч-аз и ти живеем-без да знам къде живееш-на места където са даже по-добри показателите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Май трябваше да напиша и най-ниският-нашият най-нисък е 6,3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
http://***.indexmundi.com/g/g.aspx?c=mk&v=74Те ти линк за македонската безработицаДаже и ще ти го опиша, ако случайно те хване мързела, да отвориш сайта, предварително ще ти го смеля:1999- 352000-32 2002 -36.72003-372004-37.72005-37.32006-362007-34.92008-33.52009-32.22010-31.72011-31.4За сравнение, нашият най-висок е бил 18% за същият период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
http://***.indexmundi.com/g/g.aspx?c=mk&v=74Те ти линк за македонската безработицаДаже и ще ти го опиша, ако случайно те хване мързела, да отвориш сайта, предварително ще ти го смеля:1999- 352000-32 2002 -36.72003-372004-37.72005-37.32006-362007-34.92008-33.52009-32.22010-31.72011-31.4За сравнение, нашият най-висок е бил 18% за същият период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
А па структурата им на заетостта направо кърти-19% са в селското стопанство. Да ти го преведа ли кво значи това? Или сам ше си направиш изводите? Отделно ако сравним някакви сухи числа(по принцип не си позволявам, ама за тебе ще направя изключение) БВП на калпак ни е едно...35% по-голямо от техното. Що така с тая минимална работна заплата тогава? Не, че не смятам, че нашата не трябва да се качи, но тяхното е комплексарщина.Айде да направим и едно друго сравнение-средна работна заплата(имайки предвид двойната безарботица!)-нашата е около 345 евра след данъци, тяхната е около 355 евра след данъци. Тяхната минимална работна заплата е 203 евра.(нашата е около 185 евра) Ако приемем, че баба ти ...не им знам имената, да кажем Гица от Скопие чисти *** за 203 евра, то излиза, че нацията им баца масово за минимума. Един вид-бг соц, в чист вид от 80те години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
А, бе Сократе...ти наполовина да беше на истинският Сократ нямаше да дрънкаш глупости-тая минимална заплата, дето е там не е никакъв проблем да я докараме и ние, че даже и да я задминем. Само, че ще бъде на тяхната цена - я им виж какви са им от години нивата на безработица(даже от преди кризата), щото те май под 20% не са падали. Един вид малко като сега да емигрираш в Гърция-все още са им по-големи заплатите, ама работа йок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 8
kalendar
преди 8 години
А за ерата на Макартизма-ето примери, засегнати от него:ЧаплинАйнщайнОрсън Уелс(създателя на Гражданинът Кейн)Ъруин ШоуДороти Паркър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 11
kalendar
преди 8 години
По същото това време, за което говориш в #10 англичаните са докарали до самоубийство Тюринг, само щото е имал и той мъжки предпочитания. По същото това време в САЩ е можело да те осъдят и затворят, и задължително са щели да те уволнят само по подозрения за симпатия към левите идеи(засегнало е пряко няколко десетки хиляди човека, сред които официално поне няколко стотин затворени). И пак по същото време, ако си бил южно американец с леви разбирания просто си щял да бъдеш разстрелян като куче. Но да кажем, че това е минало време и времето е просто било такова и не ми се рови из него. В момента в Русия няма да те затворят заради политически убеждения. Може заради нарушаване на общественият ред да полежиш(ако си вееш циците из църквите), но не и заради самите убеждения. В САЩ, обаче може да лежиш(към днешна дата) в концлагер, само щото се казваш Ахмед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 4
cokrat1
преди 8 години
Абсолютно никакъв. Само някои хора си намират повод да покажат мускули. Като например премиера ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още