IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Многохиляден протест в Берлин срещу ТТИП

Десетки хиляди граждани протестират заради опасеничта си от занижаване на стандартите за качество на единния пазар

17:10 | 10.10.15 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десетки хиляди граждани протестират днес в германската столица Берлин срещу плановете на Европейския съюз за сключване на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство със САЩ (ТТИП - TTIP) и Канада (Ceta), предаде DPA. 

Към момента не се съобщава точния брой на участниците, но се предполага, че той няма да превиши 50 000.  Според полицейски данни броят на протестиращите е 45 000. Много от тях са дошли до столицата със специални влакове. Организаторите – съюз от критици на глобализацията, защитници на околната среда и правата на потребителите, както и профсъюзи, са заявили, че протеста участват 250 000 души от цялата страна.

Протестиращите се опасяват, че чрез споразумението потребителите ще загубят досегашни свои социални права за сметка на големите корпорации. На големи транспаранти се четат надписи, като "Да спрем TTIP & Ceta! За справедлива глобална търговия" и други. Събитието се охранява от 1000 полицаи.

Припомняме, че ЕС и САЩ преговарят от 2013 г. за създаване на трансатлантическа зона за свободна търговия.

Германското правителство начело с Ангела Меркел решително подкрепя споразумението, твърдейки, че то ще стимулира търговията и световната икономика. Според канцлера то би помогнало на ЕС окончателно да се възстанови от последиците на дълговата криза.

В германското общество обаче споразумението среща силна съпротива, тъй като мнозина се опасяват от занижаване на стандартите за качество на единния пазар и изместване на европейските стоки от по-евтините, но по-нискокочествени американски продукти. 

Кадри от протеста вижте в галерията на Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 17 rate down comment 19
STRAHO
преди 8 години
По принцип всеки канцлер на Германия, премиер на Великобритания и президент на Франция, встъпвайки на поста, подписват тайна декларация за подчинение на САЩ."Ако мислиш че в България не е така ....:)))Наскоро наместника за България от американското посолство е посетил всички главни партии и им го е изяснил. В случай, че спечелят изборите да са наясно кои линии не могат да пресичат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 19
STRAHO
преди 8 години
Х Кол: "Меркел не разбира нищо от европейска политика и американците я държат с досие от Щази, твърди Кол в книгата на Шван. От нея става ясно, че по време на проверка, през която преминават всички кандидати за министри се оказало, че папката, в която са се съхранявали документи за Меркел е празна и не се знае къде са изчезнали. По принцип всеки канцлер на Германия, премиер на Великобритания и президент на Франция, встъпвайки на поста, подписват тайна декларация за подчинение на САЩ.Това може да се счита за някакъв вид ограничен суверенитет, обяснява още Кол. Освен от неговото изказване, и от думите на американския вицепрезидент Джо Байдън, който каза че ние държим европейците и можем да ги накараме да направят всичко", както и от книгата на шефа на военното разузнаване може да се разбере, че това наистина е факт."http://spodeli.eu/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 16
abdul
преди 8 години
Ттип -> евтини продукти (подмяна на масовата потребителска кошница) -> още дефлация -> още печатане на хартийки, за да има инфлация за плебса и растеж за корпорациите :-).Като добавим и обмяната на всякаква лична информация и масово подслушване - туй то... TTIP..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
Европейските народи започнаха да се усещат , че всичките проблеми и трудности пред които трябва да се обединят в името на свободна Европа , идат от Америка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 16
julian12
преди 8 години
И много скоро някой ще яде здрав бой. В Белгия тази седмица имаше пак млатене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 16
белот
преди 8 години
Нещо много се разминава напоследък политиката на управниците и волята на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още