IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вместо среден пръст за Европа...

Популистката врява на Орбан явно е дотегнала на повечето унгарци, пише Макс Хофман за Deutsche Welle

08:18 | 04.10.16 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В централата на Европейската комисия в Брюксел навярно злорадо са потрили ръце след обявяването на резултатите от вчерашния унгарски референдум. Вярно, че дори и да се беше оказал валиден, референдумът нямаше да окаже кой знае какво влияние върху европейската бежанска политика, но сега Виктор Орбан поне получи урок и от собствения си народ, а не само от лидерите на ЕС. Стана ясно, че дори и в Унгария насаждането на страх вече не е в

състояние да привлече към избирателните урни мнозинството от хората.

Целта на референдума всъщност беше повече от ясна. Унгарците трябваше да покажат на всички в Европа, че не желаят да приемат повече никакви бежанци, независимо че според сегашните квоти става дума за не повече от 2 300 души. И за да не се получи някакво недоразумение, Виктор Орбан недвусмислено беше заявил какво се очаква от референдума. След него послушно го повториха и всички министри, оставаше само народът да го потвърди. Само дето повечето унгарци явно не кипяха от желание да то послушат. Вярно е, че огромното мнозинство сред гласувалите близо 45 процента от избирателите застана на страната на Орбан, но „големият унгарски удар” срещу Брюксел така и не се състоя поради недостатъчната избирателна активност, пише Макс Хофман за Deutsche Welle. 

Какво е поуката от този референдум? Валиден или не, на практика той потвърди онова, което отдавна се знаеше от социологическите анкети, а именно, че повечето унгарци не искат да приемат никакви бежанци. Референдумът обаче  показа и това, че Виктор Орбан е готов да къса нервите на европейските си колеги, докато не постигне необходимия му успех у дома. Тъкмо този успех обаче сега му беше отказан.

Референдумът струваше близо 40 милиона евро. Въпреки многобройните плакати с лика на премиера, призоваващ да се гласува срещу европейката бежанска политика, пред урните не се появиха достатъчно избиратели. На някои унгарци явно вече им е дотегнала нескончаемата пропагандна дандания около Орбан.

С други думи, целият референдум беше гигантска машина за унищожаване на пари. И тя беше мобилизирана с една-единствената цел: да се покаже среден пръст на Брюксел.

Безсмисленият референдум обаче показа и друго: че Орбановата тактика постоянно да се мрънка по адрес на ЕС вече не хваща толкова вяра, колкото едно време. За да запази въздействието на своя популистки коктейл, премиерът е принуден постоянно да подклажда ирационалния страх за края на християнска Европа. С други думи, той постоянно трябва да увеличава дозата на своя популизъм, както и направи с референдума. Повечето унгарци обаче вече са преситени от постоянните драматични пози на своя премиер и предпочетоха да си останат у дома.

Причината за провала на референдума може би се корени във факта, че за разлика от британците, унгарците одобряват членството на страната си в ЕС. Най-малкото заради милионните финансови помощи от Брюксел. Затова и Орбан е принуден да се изявява като двуликия Янус. Когато посещава своите европейски колеги, той сигнализира готовност за сътрудничество. На Срещата на върха в Братислава в средата на септември, той дори представи своя собствена концепция за "гъвкава солидарност в бежанската политика".

У дома си обаче Орбан неизменно ругае ЕС. И тъкмо в това е проблемът: Унгарският премиер доведе да съвършенство един познат рефрен: всичко лошо идва от Брюксел, а всичко хубаво е плод на собствени усилия. Тази тактика функционираше доскоро, но не и след британския референдум за излизане от общността. Навън – добри европейци, а в къщи – организатори на референдуми срещу гласувани вече европейски решения: подобно раздвоение води Европа направо към пропастта. Крайно време е и Виктор Орбан да схване това. Проваленият референдум дава надежда, че много унгарски избиратели вече са стигнали до това прозрение. За благото на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 14 rate down comment 5
kalendar
преди 7 години
на #20-това, че не си гласувал на референдума, не значи, че не подкрепяш Орбан или, че си "ЗА" мигрантите. Светът е черно бял само в главите на популистите(твоята, например)! Да мислиш в черно и бяло е лесно, защото няма нужда да си напрягаш мозъка, но светът искаш или не искаш е цветен и няма как да го опишеш само с черно и бяло. Как звучи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 5
kalendar
преди 7 години
И пак си написал "бойкотираха"...що не си идеш в дневник да си драскаш? Или ти плащат да седиш тук? Там има мнооооооого като теб-цели няколко стотин човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 23 rate down comment 6
kalendar
преди 7 години
ЕмЗетке...пак си си сложил главата, къде слънце не огрява. А колко бяха "За" мигрантите? Това, дали са бойкотирали референдума е въпрос на тълкуване и моето не би било такова-просто са отишли за гъби или за риба. И двете твърдения са еднакво верни. Факт е, че от всички гласували 98% са казали "Не". Това коментирай. Че грубо 40% от унгарците твърдо не ги искат. На останалите НЕ ИМ ЗНАЕШ мнението. Т.е.-не спекулирай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Хомосексуализмът е заболяване , а педерастлъкът е характер !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Ходи му обяснявай на това създание... Ти му викаш "Иване", то гледа за к 'ра да те хване! Не бил светът черно-бял... Много полутонови станаха европейците, много зе да им харесва разноцветната дъга... Затова и не ги плашат онея с черните, заголени кестермета, дето фургат бяло... Даже хич не ги плашат, а май даже се облизват за тех... хихихи... Дет викаше един - немам нищо против хо^мос^ексуалистите, ама не понасям пее^расите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Европа е "мека " китка и повод за гавра от страна на башибозукът дето се мъкне ,точно поради евротолерасти като тебе , дето още миналата година беше зинал " добре дошли " !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 11
MZ/X
преди 7 години
Това, че не си против не означава, че си за ислямизиране на Европа или някаква друга подобна глупост! Светът е черно бял само в главите на популистите! Да мислиш в черно и бяло е лесно, защото няма нужда да си напрягаш мозъка, но светът искаш или не искаш е цветен и няма как да го опишеш само с черно и бяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 13
MZ/X
преди 7 години
Който не ми вярва нека провери от първоизточника:http://valasztas.hu/en/ref2016/481/481_0_index.htmlСлед преброяването на гласовете от чужбина валидните гласове са се увеличили на 40,41%, като 98,34% от тях са гласували с НЕ.Както и да го смяташ, фактите са, че въпреки впрягането на цялата държавна машина да сплашат избирателите не успяха да съберат 50+1 гласа от избирателите срещу емигрантите и референдумът е невалиден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 31 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Има още един аспект на случката с Орбан, която пряко касае и добитъка от твоята кръвна група - един ден, когато забрадят жените и дъщерите ви като пингвини, а вас ви подкарат към джамиите, някои, малко по-напред от теб и люсиенчо в развитието си, сиреч - с по две мозъчни клетки, може и да се сетят да Орбан в друга светлина. Ти не - ти пак ще подкрепяш линията на партията.А това време вече не е толкова далече - Шойбле вече официално заговори за създаване на Германски ислям, но такива като него и Шмъркел обикновено не говорят без опорни точки от спонсорите си... хихи...Не са проблем на Европа мигрантите, а коренната м^ърша, която я населява!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 13
MZ/X
преди 7 години
Разрови се в гугъл и ще видиш, че валидните бюлетини са 39%. 44% са гласували, но валиден глас са подали само 39% от избирателите. Като смъкнеш от 39% гласувалите с да, се получава 38%. Глупаво е да се спори за факти!38% или 44% обаче не правят референдума ВАЛИДЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още