IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вместо среден пръст за Европа...

Популистката врява на Орбан явно е дотегнала на повечето унгарци, пише Макс Хофман за Deutsche Welle

08:18 | 04.10.16 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В централата на Европейската комисия в Брюксел навярно злорадо са потрили ръце след обявяването на резултатите от вчерашния унгарски референдум. Вярно, че дори и да се беше оказал валиден, референдумът нямаше да окаже кой знае какво влияние върху европейската бежанска политика, но сега Виктор Орбан поне получи урок и от собствения си народ, а не само от лидерите на ЕС. Стана ясно, че дори и в Унгария насаждането на страх вече не е в

състояние да привлече към избирателните урни мнозинството от хората.

Целта на референдума всъщност беше повече от ясна. Унгарците трябваше да покажат на всички в Европа, че не желаят да приемат повече никакви бежанци, независимо че според сегашните квоти става дума за не повече от 2 300 души. И за да не се получи някакво недоразумение, Виктор Орбан недвусмислено беше заявил какво се очаква от референдума. След него послушно го повториха и всички министри, оставаше само народът да го потвърди. Само дето повечето унгарци явно не кипяха от желание да то послушат. Вярно е, че огромното мнозинство сред гласувалите близо 45 процента от избирателите застана на страната на Орбан, но „големият унгарски удар” срещу Брюксел така и не се състоя поради недостатъчната избирателна активност, пише Макс Хофман за Deutsche Welle. 

Какво е поуката от този референдум? Валиден или не, на практика той потвърди онова, което отдавна се знаеше от социологическите анкети, а именно, че повечето унгарци не искат да приемат никакви бежанци. Референдумът обаче  показа и това, че Виктор Орбан е готов да къса нервите на европейските си колеги, докато не постигне необходимия му успех у дома. Тъкмо този успех обаче сега му беше отказан.

Референдумът струваше близо 40 милиона евро. Въпреки многобройните плакати с лика на премиера, призоваващ да се гласува срещу европейката бежанска политика, пред урните не се появиха достатъчно избиратели. На някои унгарци явно вече им е дотегнала нескончаемата пропагандна дандания около Орбан.

С други думи, целият референдум беше гигантска машина за унищожаване на пари. И тя беше мобилизирана с една-единствената цел: да се покаже среден пръст на Брюксел.

Безсмисленият референдум обаче показа и друго: че Орбановата тактика постоянно да се мрънка по адрес на ЕС вече не хваща толкова вяра, колкото едно време. За да запази въздействието на своя популистки коктейл, премиерът е принуден постоянно да подклажда ирационалния страх за края на християнска Европа. С други думи, той постоянно трябва да увеличава дозата на своя популизъм, както и направи с референдума. Повечето унгарци обаче вече са преситени от постоянните драматични пози на своя премиер и предпочетоха да си останат у дома.

Причината за провала на референдума може би се корени във факта, че за разлика от британците, унгарците одобряват членството на страната си в ЕС. Най-малкото заради милионните финансови помощи от Брюксел. Затова и Орбан е принуден да се изявява като двуликия Янус. Когато посещава своите европейски колеги, той сигнализира готовност за сътрудничество. На Срещата на върха в Братислава в средата на септември, той дори представи своя собствена концепция за "гъвкава солидарност в бежанската политика".

У дома си обаче Орбан неизменно ругае ЕС. И тъкмо в това е проблемът: Унгарският премиер доведе да съвършенство един познат рефрен: всичко лошо идва от Брюксел, а всичко хубаво е плод на собствени усилия. Тази тактика функционираше доскоро, но не и след британския референдум за излизане от общността. Навън – добри европейци, а в къщи – организатори на референдуми срещу гласувани вече европейски решения: подобно раздвоение води Европа направо към пропастта. Крайно време е и Виктор Орбан да схване това. Проваленият референдум дава надежда, че много унгарски избиратели вече са стигнали до това прозрение. За благото на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 17
MZ/X
преди 7 години
Друг факт е, че 62% от избирателите не гласуваха, бойкотираха референдума, гласуваха невалидно (със среден пръст) или гласуваха с да. Това са ФАКТИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 6
vzhekoff
преди 7 години
Ти, разбира се, си обикновен лъжeц и дeмагoг. Орбан го подкрепиха 98% от 44% явили се - дори така сметнато, следва, че е подкрепен от 43% от избирателите, а не 38%, както лъжeш. Ако към тези сметки добавим факта, че има 1 млн унгарци в чужбина, които няма как да участват в референдума, тогава излиза, че в референдума са участвали около 49.5% от гласоподавателите в Унгария. Съвсем отделен е въпросът, че от онези, неявили се на референдума, в никакъв случай не са всички против, както ти и мaлoyмното ДВ се опитвате да внушавате. Вотът е ясен - 98% са против емигрантскта ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 19
MZ/X
преди 7 години
Фактите са, че точно 38% от всички избиратели в Унгария подкрепиха Орбан и референдумът според унгарските закони е НЕВАЛИДЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 5
KPetkov
преди 7 години
"Вие имате право на собствено мнение. Но нямате право на собствени факти."Даниел Патрик Мойнихан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 22
MZ/X
преди 7 години
Унгария няма как да напусне ЕС по две причини. Цялата икономическа база на правителството на Орбан се крепи на парите идващи от ЕС. Близо 70% от унгарците са за оставане в ЕС. Това което иска да направи Орбан е зад популистката си политика да продължи да гради съюзници помагаяи му в кражбите.Полско-унгарският съюз за "крадене на коне" тревожи Брюкселhttp://***.mediapool.bg/polsko-ungarskiyat-sayuz-za-kradene-na-kone-trevozhi-bryuksel-news254111.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 37
MZ/X
преди 7 години
Орбан го подкрепиха 38%, а не 98% от избирателите. Останалите бойкотираха референдума. Ако на референдума бяха гласували 1% от избирателите, но всички бяха подкрепили Орбан, пак ли щеше да кажеш, че 100% са го подкрепили? Пълен провал си е този референдум, защото самият Орбан си постави за цел да постигне 50 + 1 избирател активност и унгарският народ му удари един як шамар, като 62% от избирателите не го подкрепиха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Идеята "Който слушка - папка " , която насаждате чрез манипулативните статии на ДВ , няма много привърженици тук , колкото и благосклонно да гледате на неистовите усилия на 5-6 ваши люде с по десетина ника да "докажат" правотата ви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 6
KPetkov
преди 7 години
Нещо не коментират твърденията на Орбан, че повече хора са гласували срещу емигрантската политика на ЕС отколкото за влизане в ЕС преди десетина години. Сокро да не видим нов референдум за напускане на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
Още нещо забелязвам- ДВ много се вълнуват от цената на референдума. И ако в другите медии пишат, че е струвал 36 млн. Евро, при ДВ цената изведнъж скочи на 40 млн. Каква трогателна загриженост... Що не се загрижат колко пари отидоха за издръжка на тepористите-емигpaнти, които на пълчища минаха през Унгария ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 54 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Ха ха - няма такава тъпня - значи Меркел не е получила шамар за политиката си, но Орбан с 98% подкрепа се е провалил :)Добре, че е ДВ да ни го каже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още