IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Apple спъна Nasdaq

Акциите на концерна от Купертино поевтиняха за втори пореден ден и само за четвърти път този месец, но влияят силно на индекса

13:24 | 26.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръстът на Apple от последните дни докара Nasdaq до нива, на които за последно бяхме свидетели през март 2000 г. в разгара на дот-ком бума. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръстът на Apple от последните дни докара Nasdaq до нива, на които за последно бяхме свидетели през март 2000 г. в разгара на дот-ком бума. Снимка: Ройтерс

Най-дългата победната серия на индекса Nasdaq от повече от пет години насам приключи заради изненадващ виновник: натискът върху цените на акциите на компанията с най-голяма пазарна капитализация в света - Apple Inc.

В сряда книжата на Apple се сринаха с 2,6%, след като по-рано Google Inc представи технология, с която може да насърчи компании и техните служители да използват повече Android смартфони за работни цели. Наречена Android for Work инициатива бе обявена за първи път през юни 2014 г.

Инвеститорите започнаха да обръщат внимание на новините от Google, която обяви също партньорство в областта на сигурността на софтуера с канадския производител на телефони BlackBerry Ltd. Това се приема като удар в посока на Apple, най-печелившата компания в света за последното тримесечие благодарение на продажбите на iPhone и свързаните устройства, пише в анализ The Wall Street Journal.

Акциите на Apple поевтиняха за втори пореден ден и само за четвърти път този месец, отчитайки първо двудневно поевтиняване от средата на януари. Apple е най-големият компонент на Nasdaq, като на него се падат 10% от тежестта на индекса. Книжата на BlackBerry поскъпнаха с 24 цента, или 2,3%, до 10,51 долара за брой на Nasdaq Stock Market.

Натискът накара Nasdaq да се свие с 0,98 пункта до 4 967,14 пункта, приключвайки десетдневната си победна серия, която бе най-продължителната за индекса от юли 2009 г. насам.

Ръстът на Apple от последните дни докара Nasdaq до нива, на които за последно бяхме свидетели през март 2000 г. в разгара на дот-ком бума. Индексът изпревари Dow Jones Industrial Average и S&P 500 през тази година благодарение отчасти на ръста от 17% на Apple.

„Хората просто взеха част от печалбата си от Apple и я вкараха в други акции“, казва Джон Спаланзани, главен макроикономически стратег в брокерската компания GFI Group Inc. Той отбеляза скока на цените на акциите на Facebook Inc, Google и Alibaba Group Holding Ltd. „Аз мисля, че ние ще минем 5 000 пункта. Това е просто въпрос на време. Надяваме се, че ще го направим до края на месеца“.

Натискът в сряда започна със съобщението на Google в ранните следобедни часове. Apple се срина с около 2 долара, или 1%, а индексът Nasdaq се сви с около 17 пункта, или 0,3%, в рамките на 10 минути. Бенчмаркът S&P, в който Apple представлява 4% от стойността, също се сви, но Dow нарасна скромно през деня. Apple не е част от Dow.

Спадът на акциите на Apple бе с 3,38 долара до 128,79 долара за брой. Понижението намали пазарната стойност на компанията до 770 млрд. долара, ден след като Apple отчете нов рекорд до 133,60 долара за акция.

Google се надява, че Android for Work, която ще работи на четирите най-нови версии на мобилната ѝ операционна система, ще помогне на организациите да преодолеят опасенията за сигурността на Android и ще им дадем по-голям контрол.

Около половината от служителите в технологическия сектор в световен мащаб казват, че устройствата с Android са основните им смартфони, а 31% твърдят, че това е iPhone, показват проучвания на Forrester Research от миналата година. През 2012 г. подобно изследване показа, че 37% от анкетираните заявяват, че Android устройства са основните им смартфони, а 34% са заявили, че това е iPhone.

Apple отчете печалбата 18 млрд. долара през последния тримесечен период, като някои инвеститори изглеждат склонни да вярват, че с хода от сряда Google представлява сериозна заплаха за компанията от Купертино, която се очертава като може би най-мощната сила на финансовите пазари.

Освен това много от инвеститорите смятат, че компонентите, които задвижваха покачването на Nasdaq през последните години, ще продължат да растат. Те дават за аргумент растящата икономика на САЩ, както и разпространеното мнение сред много анализатори и търговци, че най-тежките заплахи за световния растеж в Европа и Китай са вече зад гърба ни, както и паричната политика от страна на редица централни банки, като Централната банка на Япония и Европейската централна банка. Очаква се Федералният резерв да повиши краткосрочните лихвени проценти през тази година, но дори и с това политиката ще остане „приятелска“ към цените на активите, с лихви близо до нулата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още