IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Facebook плати 1 млрд. долара за приложение без приходи

Instagram регистрира цели 5 млн. сваляния в Google Play за първите шест дни

11:21 | 11.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Instagram стана интересна, след като пусна вариант и за Android. Снимка: Ройтерс</p>

Instagram стана интересна, след като пусна вариант и за Android. Снимка: Ройтерс

Едно мобилно приложение се превърна в топ тема на технологичния свят само за няколко дни. Става дума за Instagram, който ядоса потребителите на Apple, след като влезе в Google Play и часове по-късно бе придобит от Facebook за 1 млрд. долара в брой и акции.

Вчера стана ясно, че приложението за Android в Google Play е било свалено 5 млн. пъти за само шест дни. През първия ден, след който бе обявена и сделката с Facebook, реализираните сваляния бяха 1 млн. За да достигнат до 5 млн. сваляния, потребителите на Apple са се нуждаели от цели шест месеца.

Също вчера станаха ясни и подробности за сделката. Изпълнителният директор на компанията Кевин Систром ще получи около 400 млн. долара като собственик на 40% от компанията, пише Wired, цитирайки запознат източник. Вторият съсобственик на компанията – Майк Кригер, притежава 10% и ще получи съответно 100 млн. долара от сделката, а венчър компанията Benchmark Capital, която държи 18%, ще получи 180 млн. долара. Фондовете Andreessen Horowitz и Baseline Ventures притежават по 10% и си разделят по 100 млн. всеки.

Анализаторите обясниха решението на Facebook с това, че Instagram не е просто мобилно приложение за споделяне на снимки, а „мощна мобилна социална мрежа“, която ще увеличи популярността на Facebook именно в мобилните платформи.

Новите приятели на Facebook Систром и Кригер са типични представители на Силициевата долина, пише DPA. Още по време на следването си Систром е считан за компютърен гений. В Стандфорд през 2004 г. той разработва услуга с името Photobox, с която пращането на големи фотоданни става „детска игра“.

Още тогава Зукърбърг започва да се интересува от Систром и му предлага работа, пише интернет журналистът Остин Кар. Той обаче искал да завърши следването си. През 2006 г. Систром завършва инженерни науки и икономика и посещава деветмесечен курс за стартиращи предприемачи.

След това за кратко Систром работи в Nextstop, интернет услуга за пътувания, придобита малко по-късно от Google. Бъдещият милионер приема работа в отдела на разработчици на Google.

В крайна сметка обаче той не се интересува от кариера в Google. Човекът искал да основе своя собствена компания. Систром изработва приложението Burbn за смартфони, което трябва да улесни общуването с приятели и познати. Но Burbn се оказва провал.

В тези тежки времена Систром се запознава с Майк Кригер, който по онова време работи за социалната мрежа Meebo в Силициевата долина. В края на 2009 г. дуото наема малък офис в сграда до пристанището на Сан Франциско и започва да се занимава със снимки. И по онова време вече е имало много приложения за снимки, но те, поне според двамата, не били достатъчно атрактивни. Именно тук те виждат своята пазарна ниша.

Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Боже! Раят е "дошъл" на Земята, а ние не сме забелязали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още