IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е пети по ръст в региона на Централна и Източна Европа през юни

През месеца най-добре се представиха борсите в Казахстан, Русия и Словакия, а най-зле - пазарите в Сърбия, Словения и Полша

08:12 | 03.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX е пети по ръст в региона на Централна и Източна Европа през юни

През юни водещият индекс на Българската фондова борса – SOFIX, записа първи ръст от три месеца, което му отрежда петото място сред най-добре представящите се индекси в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), чието представяне Investor.bg следи.

Погледите на инвеститорите в региона се изместиха от войната в Украйна и неблагоприятната икономическа ситуация в Русия към кризата в Гърция. Неизвестните и изненадите около южната ни съседка бяха основните причини индексите на водещите капиталови пазари на Стария континент да изпратят най-лошото си второ тримесечие от 2012 г. насам.

Но каква е ситуацията на борсите в региона? През юни индексите само на 6 пазара от 19, чието месечно изменение Investor.bg следи, бележат повишения, а останалите 13 – спадове.

Сред шестте е и родният индекс SOFIX, който изпрати юни с ръст от 0,5% и намали загубите, инкасирани от началото на годината до 7,1%. Заради спада през полугодието обаче индексът на сините чипове на БФБ е третият най-зле представящ се спрямо конкурентите си.

През юни трите най-добре представящи се капиталови пазара са тези в Казахстан, Русия и Словакия. Индексът KASE се покачва с 3%, MICEX – с 2,8%, а словашкият SSI – с 1,8%.

Положението на фондовия пазар в Русия през първите шест месеца на годината е по-добро в сравнение с това на Македония, защото MICEX расте с 18,5% - с най-много от всички за периода януари-юни, докато македонският MIB 10 е най-губещият в региона. От началото на годината той е изтрил 11 на сто от стойността си.

Във фокуса на инвеститорите са и политическите неизвестни в Турция. Въпросителните пред спечелилата парламентарните избори партия на Реджеп Таийп Ердоган вълнуват пазарните участници. Все пак водещият турски индекс ISE 100 изпрати юни със спад от 0,9%.

Далеч по-осезаеми са пониженията при другите съседи. Повлияни от Гърция, борсите в Унгария, Румъния, Чехия и Полша се понижиха с 2-4% през месеца. Освен това в средата на юни Полша изпадна в правителствена криза, тъй като министрите на финансите, на здравеопазването и спорта, както и председателят на полския парламент, подадоха оставки с след скандал с подслушване на висши правителствени служители.

Но юни донесе най-голяма загуба за водещия индекс в Сърбия – BELEX. Tой изтри 8,3% от стойността си до 1 328,64 пункта. От началото на годината загубата му е минимална – само 1,4 на сто.

От своя страна борсата в Гърция остана затворена на 29 юни, понеделник, като евентуално ще заработи отново след насрочения за 5 юли референдум. До 26 юни основният индекс на фондовата борса в страната – ASE, загуби 3,4%, но понижението можеше да е още по-голямо, ако пазарът работеше на 29 и 30 юни.

29 юни бе най-кошмарният за Wall Street от около година, а на 30 юни Гърция пропусна да плати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд и изпадна в просрочие.

По всичко личи, че кризата в Гърция ще диктува събитията не само в региона, но и на Стария континент в следващите месеци, освен ако не се стигне до решение и то бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още