IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин бръкна в кашата на социалното подпомагане

Време е да бъдат прекратени злоупотребите, смята икономистът Явор Алексиев

08:45 | 07.02.15 г. 8
Калфин бръкна в кашата на социалното подпомагане

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин предприе ход, от който неговите предшественици през последните десетина години бягаха като дявол от тамян – повдигна въпроса за ефективността на системата за социално подпомагане. Нещо повече – Калфин заяви нагласа за въвеждане на промени в сферата на социалното подпомагане, които да намалят злоупотребите с някои от програмите. Това се казва в анализ на икономиста Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Някои от изложените идеи звучат смислено, други – не толкова, но самият акт на осъзнаване на проблемите и заявеното желание за решаването им, заслужават адмирации. Тъй като предложенията за реформи все още не са достъпни в официален формат (въпреки обещанието това да се случи през тази седмица), коментарът по-долу е по-скоро концептуален.

Прекратяване на злоупотребите при майките-студентки

В периода 2009-2014 г. броят на майките-студентки, получили еднократна помощ за отглеждане на дете до 1-годишна възраст, се увеличава пет пъти - от 1 434 на 7 200, а общите разходи по програмата – от 3,5 млн. лв. на над 20 млн. лв. За същия период средната възраст при раждане на дете се увеличава от 27,1 на 27,9 години (и от 25,6 на 26,5 години за първо дете), а броят на новородените намалява от 89 хиляди на 66,6 хиляди.

Като добавим към това растящия глад за студенти в университетите и популяризирането на възможността за получаване на еднократна помощ чрез медиите през последните години, констатацията изглежда ясна: наблюдаваме не повишаване на броя на студентките, които стават майки, а повишаване на броя на майките, които стават студентки.

Изплащането на помощите накуп и липсата на последващ контрол за продължаващо обучение е очевиден пропуск, от който (напълно нормално) все повече хора се възползват. Едва ли има млада майка (независимо от материалното ѝ положение), която би се отказала от възможността да получи 2 880 лв. на ръка, които да ѝ помогнат за отглеждането на детето.

Предложенията на министър Калфин за последващ контрол за продължаващо образование и изплащането на помощта на части са стъпка в правилната посока. В идеалния случай в програмата ще бъде заложен и някакъв диференциращ критерий (най-вероятно доходен), който да определя дали и в какъв размер майките-студентки ще могат да се ползват от помощта.

Съвсем друг въпрос е липсата на контрол в образователната система. Вратите на университетите са широко отворени и наред с правото на еднократна помощ за отглеждане на дете, дават и редица други (макар и по-малки) привилегии на хора, чиято последна цел е да научат нещо.

„Контролът“ върху редовното посещаване на училище също е крайно съмнителен, а това е една от предпоставките за отпускането на друг тип помощ – месечните надбавки за отглеждане на деца.

Промяна на размера на детските надбавки в зависимост от броя на децата в семейството

Лансираните предложния за определяне на размера на т.нар. детски надбавки в зависимост от броя на децата в семейството очевидно имат за цел насърчаването на двудетния и тридетния модел в страната.

Бившият социален министър Хасан Адемов нарече предложения модел противоконституционен и дискриминационен. В нетипичен за Адемов стил, изказаните аргументи против идеята за намаляване на размера на надбавките за всяко дете след третото бяха крайно неубедителни (и дори подвеждащи).

Критиката на Адемов се базира на чл. 14 и чл. 47, ал. 2 от Конституцията, които определят държавната закрила на децата, майчинството и семейството. Разбира се, Адемов пропуска неудобния за тезата му и висящ точно над аргумента му чл. 47, ал. 1, който гласи че: Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

Икономистът твърди, че Адемов де факто обявява цялата система за социално подпомагане (и не само българската такава) за противоконституционна, тъй като прилагането на диференциращ подход за определяне на нейните бенефициенти е всъщност основната ѝ функция. Критериите, по които се определя достъпът до детски надбавки (брутен доход, редовно посещаване на училище, възраст на детето и т.н.) няма как да бъдат обявени за дискриминационни. В крайна сметка това е предназначението на социалната система – да подпомага определени граждани на база техния социален и икономически статус.

С други думи: „диференциация“ и „дискриминация“ са различни неща, като първото е абсолютно задължителна предпоставка за съществуването на която и да е социална система. Нещо повече – именно поставянето на акцент върху диференцирания подход е това, от което българската система за социално подпомагане най-силно се нуждае. Предвид неблагоприятните демографски (и съответно фискални) перспективи пред страната, единственият начин социалните плащания да достигнат някакво адекватно ниво, което да помогне за преодоляването на причините за социалното изключване е, тяхната ефективност да бъде силно повишена.

Това означава злоупотребите да спрат, а средствата да се насочат към най-нуждаещите се. Министър Калфин си позволи да посочи част от проблемите, както и да предложи решения на някои от тях. Поне на този етап задаващата се реформа може да бъде определена като първа стъпка в правилната посока. Остава да видим докъде ще стигне смелостта на социалния министър в преследването на поставените цели, коментира анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Не си съвсем обективен. Работа има навсякъде по света и населението на планетата умножено по 10 не може да я свърши.! Забравяш да отчетеш интереса на другата страна. От тази работа и той полза трябва да има. С принуда нещата не се получават, а и няма как да стане в 21 век.Поне в Европа. Това е и една от причините робовладелската система да отпадне много години преди нас съвсем доброволно. Такава система води до ниска производителност. И при на е такава ниска щото не сме толкова далеч от робовладелските практики. :) А и не забравяй, че държавата е И на тези "безделници" и те могат да определят правилата добри или не толкова ! ;)Що се отнася до предложението ти за намаляване на даначната тежаст то подобна мярка няма как да измести плащанията. Може да бъде само допълнителен стимул и то не лош.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
на всеки който получава 500 лв заплата фирмата дава още 200 лв на държавата ако се приспадат детските да ги дават на служителите вместо на държавата какъв ще е проблема, но няма как иначе да се поддържат социалните безделници.После нали трябва електорат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
realista
преди 9 години
Предлагам за насърчаване на раждаемостта в България за всяко 3-то дете, държавта да повишава дохода на единия работещ родител с 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
pecan
преди 9 години
добре е да има социални практики ,но смятам че най добрия подход за децките надбавки е да бъдат давани като намаляване на данъчната тежест от заплатата на работещия служител.Еднократните помощи трябва да са еднакви за всяко дете .Трябва да се помага на работещите родители защото те могат да възпитат по добре децата си.Социалните безделници е по добре първо да почнат да работят а после да разчитат на облекчения от държавата.На аргументите че няма работа в БГ бих отговорил просто отворете един сайт за предлагане на работа и вижте колко много работа се предлага.Безработни няма има социално подпомагани нежелаещи да работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
honaniga
преди 9 години
Брех, сегашните студентки много плодовити бе.Никога не съм оспорвал инициативноста на българина. Само че тя е насочена там където може да се краде и има келепир. Не е ли кражба, че при 60 000 завършващи гимназия има 120 000 места в нашите "елитни" университети, които бълват неграмотни "специалисти"', та после трябва даде обучават и превъзпитават от бъдещите им работодатели. Ами тези които им дават акредитациите на университетите-и те са крадци. Не е ли кражба, че храним такава огромна и неефективна администрация, която всяка година си прилага нови правила и промени(някои напълно изключващи се) за да си оправдаят местенцата си или да ги прехвърлят в други отдели. Не е ли кражба европейските фондове, които получаваме и ги раздаваме на приятелски фирми срещу определени комисионни. Не сме ли общество просмукано от крадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
goshe
преди 9 години
Жалко, че Адемов се е поддал на партийния натиск. А доколко идеите на Калфин ще получат подкрепа от бащицата...Доколко искаме да оцелеем като държава ще си проличи от следващите действия/бездействия на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Добра е тази публикация. Наистина да видим до къде ще стигнат. Ако трябва да помагаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още