IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остава под натиск след поредните разочароващи данни от САЩ

Засилващата се тенденция на по-слаби новини от страната подсили очакванията, че Фед няма да повиши лихвите в близките месеци

11:25 | 27.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът остава под натиск след поредните разочароващи данни от САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът започна новата седмица колебливо на фона на новата порция противоречиви макроикономически данни от САЩ, които бяха изнесени в петък. Засилващата се тенденция на по-слаби новини от страната подсили очакванията, че Федералният резерв няма да повиши лихвите в близките месеци. Еврото също остава подложено на натиск на фона на боксуващите преговори свързани с дълга на Гърция.

Макроикономическите данни от САЩ показаха, че поръчките на трайни стоки са се свили за седми пореден месец през март. Анализаторите все пак откриха положителна нотка в доклада, тъй като поръчките на автомобили са се увеличи много над очакваното. Този факт от своя страна не успя да върне оптимизма на пазара, тъй като традиционно транспортният компонент в общия измерител на поръчки на трайни стоки е много волатилен и показва големи колебания в отделните месеци.

Данните отвъд Океана увеличиха чувствително настроенията, че Фед няма да предостави по-ясен сигнал за увеличение на лихвите на двудневната си среща, която е насрочена да започне във вторник. Основният въпрос на инвеститорите сега, е дали поредицата негативни икономически новини могат да изменят по-сериозно позицията на централните банкери, относно предстоящото повишение на лихвите.

Еврото също беше подложено на натиск, след като на приключилата в петък среща между финансовите министри на еврозоната и Гърция не донесе очакваните резултати. Двете страни не показаха признаци на сближаване на позициите, а даже напротив – редица участници на срещата открито нападнаха Атина, сигнализирайки, че търпението на кредиторите се изчерпва.

Липсата на развръзка около Гърция създава известна доза напрежение сред инвеститорите, но през последните дни това не оказва съществен натиск върху еврото. Пазарните участници свикнаха със създалата се ситуация и изглежда по-голямата част от тях са на мнение, че Атина няма да бъде оставена да фалира.

Едно евро се разменя срещу 1,0860 долара, в близост до нивата на отваряне.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Цената премина съпротивата на низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на месец декември. В случай, че възхода на еврото продължи, можем да очакваме тестване на следващото ниво на съпротива, намиращо се в диапазона 1,1000-1,1040. Преминаването на това ниво ще изведе еврото от ценовия канал, в който се намира от началото на месец март, тествайки сериозно валидността на низходящ тренд.

Очакванията на специалистите са, че в дългосрочен план доларът ще запази предимството си спрямо еврото и дългосрочният тренд ще продължи.

GBP/USD

Британският паунд записва изключително силно рали спрямо долара. От 13 април до момента лирата е прибавила 4,25% към стойността си, преминавайки ключовите нива на 89-дневната пълзяща средна и дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от средата на юли насам.

В случай, че цената се задържи над психологическата граница при 1,5000, можем да очакваме по-сериозно задържане на предимството в полза на паунда и тестване валидността на дългосрочния низходящ тренд. От друга страна, рязкото еднопосочно движение от последните дни, създава предпоставки за корекция в полза на долара.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още