IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът записа волатилна търговска сесия в четвъртък

Златото поскъпна за втори пореден ден, след като членовете на Фед загатнаха, че лихвените равнища в САЩ може да се покачат по-бавно от очакваното

11:41 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Доларът поскъпна в четвъртък, подкрепен от по-слабото евро след протокола от последното заседание на европейската централна банка. Този ръст бе ограничен, след като бяха пуснати слухове, че директорът на националния икономически съвет на САЩ Гари Кон ще подаде оставка. Това успя да контрира по-ранните печалби при долара спрямо повечето валути и изпрати доларовия индекс до дъната за деня. Малко по-късно пазарът отново стана волатилен и доларът успя да запише малки печалби, след като от Белия дом заявиха, че Кон „планира да остане на сегашната си позиция“. Това от своя страна помогна за успокояването на пазарите. Въпреки това анализатори твърдят, че доларът е бил в незавидна позиция, след като заглавията на случващото се в Белия дом са натежали още повече върху вече слабата американска валута. Омер Синер, анализатор в Commonwealth Foreign Exchange, коментира, че стенограмата от последното заседание на Фед, публикувана в сряда, със сигурност не е помогнала на долара и трябва да възприемем, че американската валута лежи върху нестабилна основа. Той добави, че последните слухове усилват негативните нагласи към зелените пари. Най-големият компонент на доларовия индекс е еврото, като индексът, измерващ стойността на долара спрямо други шест основни валути успя да се потопи до 3-седмично дъно. Причината за това е предупреждението от ЕЦБ за евентуално прекомерно търсене на единната валута. За справка, еврото е поскъпнало с почти 12% спрямо долара тази година.

Цените на петрола поскъпнаха през изминалия ден, повлияни от очакванията за стабилен спад в запасите на петрол в хранилището Кушинг, щата Оклахома, което се счита за разпределителен център за сорта WTI. Тези резерви са намалели с над 1 милион барела миналата седмица след ръст от 700 000 барела предходната седмица. Запасите в САЩ се наблюдават внимателно, тъй като пазарът се бори с глобално пренасищане на петрол. Лекият суров петрол приключи търговската сесия с ръст от 31 цента на ниво от 47.09 долара за барел, докато сортът петрол Brent последно се търгуваше при ръст от 75 цента или 1.5% на цена от 51.02 долара за барел.

Златото поскъпна за втори пореден ден, след като членовете на Фед загатнаха, че лихвените равнища в САЩ може да се покачат по-бавно от очакваното. Стенограмата от срещата на Фед, състояла се на 25-26 юли, показаха че някои членове искат да се подхожда предпазливо към увеличенията на лихвите, докато не стане ясно, че забавената инфлация е временно явление. Златото е чувствително към повишаването на лихвените равнища, защото те увеличават доходността по облигациите, които от своя страна увеличават инвестиционните разходи по златото. Спот златото поскъпна с 0.30% до 1 286.51 долара за тройунция, като в сряда успя да запише ръст от 0.9%. Американските фючърси за декември приключиха търговската сесия с ръст от 9.50 долара на ниво от 1 292.40 долара за тройунция. Търсенето на злато в качеството му на актив убежище също се увеличи, след като Южна Корея предупреди Северна Корея да не прекрачва границата, а САЩ от своя страна обявиха, че ще продължат с военните маневри въпреки натиска от Китай. Анализаторът от Commerzbank Карстен Фрич коментира, че златото най-вероятно ще пробие психологическото ниво от 1300 долара за тройунция. Той добави, че нивата на спекулативни дълги позиции са високи, но ако ценният метал не успее за пореден път да пробие ключовото ниво, то това може да предизвика по-дълбока корекция.

Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average записа най-големия дневен спад от три месеца насам в четвъртък. Причина за това са притесненията, че противоречията на Тръмп напоследък най-вероятно няма да доведат до съвместната му работа с Конгреса за прокарване на неговите пробизнес реформи. Dow Jones загуби около 274.14 пункта или 1.2% от стойността си, затваряйки на ниво от 21 750.73 пункта, което е най-ниското ниво от 17 май насам. Индексът също прекъсна и положителна серия от 4 поредни дни. Cisco Systems бе една от най-лошо представилите се компании, след като продажбите на един от ключовите сегменти на компанията се покачиха с по-малко от очакваното. Първоначално индексът започна да пада около страховете от евентуална оставка на Гари Кон, но въпреки че тези слухове бяха оборени, все още съществуват притесненията, че членовете на Конгреса няма да желаят да работят с президента на САЩ. Вторият най-голям индекс S&P 500 отчете спад в стойността си от 1.5%, приключвайки търговската сесия на 2 430.01 пункта. Най-голям принос за това имаше информационно-технологичният сектор, като всички други сектори го последваха. Технологичният Nasdaq също загуби около 1.9% от стойността си, търгувайки се около 6 221.91 пункта, отбелязвайки по този начин третия най-голям спад в стойността си на дневна база тази година.

Днес по-интересните икономически новини ще бъдат свързани с щатския и канадския долар. В 15:30 часа българско време ще бъдат обявени данните за инфлацията в Канада, като се очаква нивото на инфлацията да остане непроменено. Това може да се тълкува като положителен знак, тъй като миналия месец инфлацията в Канада спадна с 0.1%. В 17:00 часа българско време ще бъдат обявени данните за прогнозното потребителско доверие на Мичиганския университет. Тези данни представляват проучване сред 500 потребители, които оценяват относителните нива на сегашните и бъдещите икономически условия. Преобладаващите очаквания са за по-добри стойности от 94.0 пункта, като за сравнение стойността на миналите данни беше 93.4 пункта. Това може да повлияе положително върху щатския долар. Малко след това в 17:15 часа българско време ще се проведе изявление на президента на Фед в Далас Робърт Каплан, което може да предизвика волатилност на пазарите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

GBP/CAD

Петъчната дневна търговия не се очаква да бъде силно волатилна. Единственото нещо, което има потенциал да раздвижи пазара, е публикуването на CPI индекса за Канада в 15:30 часа. Валутната двойка GBPCAD се намира в низходящ тренд, подхранван от отслабващия паунд около опасенията на централните банкери за развитието на Брекзит и вдигането на лихвата в Канада в средата на юли месец. Паундът към момента е свръхпродаден. Ако при публикуването на CPI видим спад при инфлацията, ще купуваме двойката. Отрицателната новина ще се яви като катализатор за отиграване на пробива, наличен на 15-минутна графика.

USD/CHF

Низходящият момент при долара остава доминиращ. Протоколът от сряда показа опасения на централните банкери по отношение на ръста на инфлацията, в резултат на което зелените пари поевтиняха според очакванията ни. При валутната двойка USDCHF след пробив на подкрепата от 0.9600 можем да очакваме тест на следващото ниво от 0.9435.

EUR/GBP

Валутната двойка се намира в зона на съпротива, чийто връх беше формиран месец септември миналата година. За последните три месеца еврото е прекупено и очакваме корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още