IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата на Бразилия с инфлацията

Централната банка вероятно ще повиши за 16-и пореден път основния лихвен процент на страната

15:31 | 27.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бразилската централна банка най-вероятно ще повиши основния си лихвен процент Selic през следващата седмица за 16-и път за последните две години в опит да овладее ускоряващата се инфлация, коментира The Wall Street Journal.

Проблемът е, че цените не помагат за това. Годишната инфлация в Бразилия удари 9,25%. Това е два пъти повече от официалната цел от 4,5% и е сериозно повишение спрямо нивото ѝ от 6,5% от април 2013 г., когато банката започна да повишава лихвените проценти.

Този двоен смъртоносен удар от високи лихвени проценти и инфлация натежават сериозно върху най-голямата икономика в Латинска Америка, която се свива през тази година.

Икономическият екип на президента Дилма Русеф и бразилската централна банка посочват редица причини за това, включително продължителната суша, заради която хранителните продукти поскъпнаха, и по-високите комунални цени, които правителството отпусна след години на строг контрол.

Слабата валута също не помага. През миналата седмица правителството заяви, че няма да може да постигне обещаните спестявания, с което накара реалът да спадне до най-ниските си нива спрямо долара за последните 12 години.

В страната обаче съществува и липса на доверие. Много цени в момента се вдигат само заради очакванията на бразилците това да се случи. Инфлацията надминава заявената цел от години, карайки работниците да искат по-високи заплати, а търговците да повишават цените в един порочен кръг, който захранва инфлацията.

Въпреки че наскоро централната банка агресивно заяви, че се опитва да направи каквото трябва, за да достигне целта до декември 2016 г., централният орган изпитва трудности в убеждаването на хората, че може да изпълни този ангажимент.

Последното седмично проучване сред 100 икономисти, осъществено от самата централна банка, показва, че  очакванията за средна инфлация са за 5,4% до края на 2016 г., и то въпреки нивото на Selic от 13,75%, един от най-високите базови лихвени проценти в света.

„Банката се представя слабо при постигането на целта“, казва икономистът Александър Шуортсман, бивш централен банкер. „Ако беше надеждна банка, хората щяха да прогнозират инфлация от 4,5% до декември 2016 г.“.

Нарастващата безработица и бавният растеж ще отслабят инфлацията през 2016 г., проправяйки пътя към нов период на по-устойчив растеж, заяви президентът на банката Александър Томбини на 1 юли. Той добави, че процесът ще изисква „решимостта и постоянството на всички“.

Текущият проблем на централната банка до голяма степен се дължи на евтините кредити отпреди години.

През 2012 г. тя запази разходите по заемите на исторически ниски нива, въпреки че потребителските цени се вдигаха. Тогава Selic спадна до 7,25%. Според критиците банката си е играла с огъня в страната, където съвсем наскоро имаше хиперинфлация. Но банката твърдо се придържаше към смекчаване на паричната политика, твърдейки, че световното икономическо забавяне ще отслаби цените, а ниските лихвени проценти са нужни, за да се гарантира растежът на Бразилия.

Политиците, включително Дилма Русеф, приветстваха ниските лихвени проценти, които позволяват на потребителите да взимат по-евтини заеми за закупуването на жилища, коли и техника. Но тази реакция остави впечат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още