IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли "ЕС на регионите" да предложи решение на сепаратистките настроения?

Брюксел не трябва да се страхува да общува с местните власти, пише в коментар EurActiv

08:06 | 10.10.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кризата в Каталуния накара всички да обърнат внимание на потенциалните подобни проблеми – от сепаратистките движения в Шотландия и Фландрия до Бавария. Растящият брой искания за по-голяма автономия на региони е една от заплахите за ЕС и едновременно с това именно ЕС може да се окаже решението, пише в коментар EurActiv.

Желанието на Каталуния за независимост не е продиктувано от настроения против ЕС, посочва изданието. Мотивите на сепаратистите в Шотландия пък са насочени точно към оставането в общността и ползите от единния пазар, тоест съвсем различно от проповядваните от Найджъл Фарадж във Великобритания и Геерт Вилдерс в Холандия политики.

В ЕС властта се движи по две направления – до Брюксел и надолу към регионите, което всъщност е съвсем различно от представите на много европейци, че Съюзът означава предаването на властта от националните власти на европейските институции.

В общността решенията се взимат на различно ниво – европейско, национално или регионално, което е най-близко до гражданите. Този принцип на „субсидиарност“ беше изведен през 1985 година и влезе в Договора от Маастрихт през 1992 година и ако той се приема сериозно, то европейските политики трябва да се определят на нивото, което е най-близко до гражданите, коментират анализатори за EurActiv.

Това означава, че Комитетът на регионите, създаден през 1994 година в изпълнение на принципа на субсидиарността, трябва да промени своята роля от консултантска на реална институция, която му е дадена в Договора за ЕС.

Резултатите от националните избори също са показателни - печелят все повече партии, които настояват регионите да имат по-голяма автономия, особено в големите държави. Факт е и че европейските региони днес са много по-силни благодарение и на политиките на ЕС, които насочват фондовете директно към местните власти. 

Концепцията за „Европа на регионите“ никак не е нова и е начин за намаляване на централизираната власт в ЕС, а европейските лидери все по-често започват да насочват вниманието именно към реформа с цел регионализиране на общността.

„Идеята за Европа е много по-стара от идеята за европейските нации“, коментира преди време председателят на Европейския съвет Доналд Туск и допълни, че национализмът означава сепаратизъм.

„Сепаратизмът, включително и на регионално ниво, не води до по-добра демокрация. За мен истинският регионализъм е силен антидот на национализма и сепаратизма“, обясни още Туск пред Комитета по регионите.

Бившият полски премиер посочи и още, че силните региони означават силна държава, но всяка европейска страна има различен опит с регионализма. Федералните държави като Германия или Австрия познават силната власт на отделните региони, отчита EurActiv. В същото време в ЕС има и силно централизирани държави – Франция или Швеция, в които регионална власт практически не съществува. А има и държави като Великобритания и Испания, в които някои от регионите притежават автономия, а други – не.

Връщайки се на кризата в Каталуния, липсата на реакция от страна на ЕК показва, че властта все още е монополизирана от централната власт в държавите, които са в ЕС. Брюксел не трябва да се страхува да прескочи това ниво и да общува директно с местната власт, пише в заключение EurActiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Бацета, всички сте около целта.Имаме няколко положения:1. Фашингтон иска референдума по Кюрдистан да мине.2. Да управлява вилаетите на ЕС без много-много усилия.3. UK излиза от ЕС, обаче Испания отдавна си иска Гиблартар !!!Въобще защо баските си траят? Защото няма налети пари за бум-бам-патаклама. А за каталунците на момента имаааааа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
не няма да има никакви Еврогеййски щати в Шпанско им го заявяват в прав текст, че ще бъдат утрепани ...Spanien droht: Katalanische Politiker riskieren gewaltsamen Tod - Испания заплашва : Каталунските политици рискуват насилствена смъртhttps://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/10/09/spanien-droht-katalanische-politiker-riskieren-gewaltsamen-tod/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
dr.5rov
преди 6 години
Нека пофантазираме малко:За да станем наистина Европейски съединени "щати" наистина големите държави ще трябва да се "нацепят"на по-малки. Само така ще има някакъв баланс между всички "щати". До голяма степен точно така е и в САЩ. Там просто няма една доминираща "държава". Там два или три щата като се съберат имат по-голям потенциал от всеки друг единичен щат. Може би пан-европейският елит това и цели. Но тогава и Гемания ще трябва да се "нацепи" на провинциите си. А и Франция ще трябва да се раздели на два-три области. И Полша и Италия ще трябва да помислят по въпроса. Накрая в Европа ще има много "щати" колкото България и Белгия. Разбира се горното си е обикновенна политическа фантазия, но ако не се случи, много е вероятно ЕС да се доминира от двете вътрешни сили Германия и Франция и тогава пророкуванията на някои, че ЕС е Четвътия Райх, само че с включена Франция може да не е се окаже фикция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
виде ли баце ?! виде ли за ко им беше да ръчкат Каталунията на тия коппелдаци от ЕСто ?!? .... за да ни настържат всички до размер Косово, слагат по един наркотрафикат кат тоя Хаджи бесния косоварски демократ и по една американска база и ше цъфнеме та вържеме. И само как тънко ни прокарват идейките, за ЕС регионите, за мене тия треа да се изтрепат аз две решения по въпроса не виждам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
педдалите от Еврогеййското царство искат да нацепят всички на стъгротини а ?!? че после да им е по-лесно ..... мммне значи няма да съществува ЕС и точка, глобалистката сороспетинска пассмина просто тряя да се изтреби физически, за да няма недоразумения ..... или има ЕС на суверенните държави или няма ЕС средно палажение не съществува в случая, че после "региона" Варна или "региона" Калатуния нема как да спрат ордите бежанци спонсорирани от педдалите в ЕС, историята е заличена и никой незнае кой е, плюс безкешово общество с новите "крипто идиотщини" мммм нье нье ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Колкото по-нацепени държавички, толкова по-добре за ЕС? Ми да признават независимостта на каталунците и да ги оставят на мира. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още