IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предвижда дълъг период на икономическа слабост за Европа

Спадът на цената на петрола и впечатляващият срив на курса на еврото ще спомогнат за растежа в еврозоната

17:30 | 14.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ръководителят на МВФ Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Според Международния валутен фонд (МВФ) перспективите за икономиките на страните от ЕС са по-скоро негативни. 

Въпреки че наскоро икономикитe на съюза наистина отчетоха възстановяване, за в бъдеще за момента е налице незначителна перспектива за по-нататъшно подобряване, отчита МВФ в последния си доклад. В по-дългосрочен план ЕС ще трябва да се приспособи към слаб икономически растеж, предупреждава институцията.

Наред с други неща МВФ настоява за повече публични инвестиции в инфраструктурата, за да се увеличат възможностите за растеж в Европа. Освен това според фонда са необходими по-нататъшни структурни реформи и по-голяма стабилност в банковия сектор.

За еврозоната нещата изглеждат една идея по-добре. Спадът на цената на петрола и впечатляващият срив на курса на еврото ще спомогнат за растежа в еврозоната. МВФ повишава прогнозата си за икономиката на валутния съюз с 0,3 процентни пункта до 1,5%. С това опасенията за нова рецесия засега са забравени.

Според МВФ средната цена на петрола през 2015 г. ще е 58,14 долара за барел – с около 40% по-ниска от средната цена година по-рано (95,25 долара за барел). Курсът на еврото спрямо долара се сви от началото на годината от 1,21 долара за евро до 1,06 долара. 

Подобрения МВФ отчита във всички страни от еврозоната. Най-силен растеж ще отчете икономиката на Ирландия с ръст от 3,9 на сто. За Германия МВФ също е по-оптимистично настроен, поне за следващите няколко месеца. Причината е в по-ниските цени на петрола и слабото евро, което увеличава износа. МВФ повишава прогнозата си за растежа на Германия за тази година от 1,3 на 1,6%. За 2016 г. прогнозата е повишена от 1,5 до 1,7%.

За Гърция МВФ запазва прогнозата си за ръст от 2,5%, въпреки че след поемането на властта от СИРИЗА продължава да не е ясно докога страната ще разполага с финансови средства.

Подобрените икономически перспективи обаче не трябва да скриват факта, че Европа расте много бавно в исторически план. Причините за анемичния растеж, подобно и на други индустриализирани страни, се крият в застаряването на населението, липсата на инвестиции и липсата на висока производителност на труда. „Очакването, че потенциалът за растеж в бъдеще ще расте по-бавно, днес отслабва инвестициите. В края на краищата обаче европейците днес получават благодарение на евтиния петрол един своеобразен еквивалент на голямо увеличение на данъците“, пояснява фондът.

Растежът на световната икономика вероятно ще достигне 3,5 на сто тази година и 3,8 на сто през 2016 година с малко подобрени перспективи за ЕС и Япония, но при по-умерен темп в САЩ. Това сочат още пролетните прогнози за икономическото развитие на света.

"Световният растеж през 2015-а ще бъде воден от скок в перспективите за напредналите икономики (...) заради спада на цените на петрола", подчертава МВФ в доклада си за развитието на световната икономика.

Очаква се американската икономика да нарасне с едва 3,1 на сто през 2015 година и 2016-а. Това е по-слабо от залегналото в предишните прогнози на МВФ през януари (-0,5 пункта за 2015 година и -0,2 пункта за 2016 година).

Русия я очаква силно свиване на икономиката, докато индийската ще тръгне силно напред. Тези предвиждания се компенсират от по-добрите предварителни оценки за еврозоната: 1,5 на сто през 2015 година (+0,3 пункта спрямо предвижданията от януари) и 1,56 на сто през 2016 г. (+0,2 пункта).

Япония също е с преразгледани към повишение прогнози за нарастване на икономиката с 1 на сто през 2015 година и с 1,2 на сто през 2016 година (+0,4 пункта и за двете години).

Спадът е особено впечатляващ в предвижданията за Русия, чиято икономика вероятно ще се свие с 3,8 на сто през 2015 година и с 1,1 на сто през 2016 година. Данните за Китай остават непроменени с очакване на растеж от 6,8 на сто през 2015 година и за 6,3 на сто през 2016 г.

Само Индия се отличава с прогнозиран бурен растеж от 7,5 на сто и през 2015 г., и през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
в тази статия не видях да се споменава, че само маймуноамериканеца, лауреат на нобелова награда за мир може да помогне на така загазилата европа... втора статия ли ще има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
в тази статия не видях да се споменава, че само маймуноамериканеца, лауреат на нобелова награда за мир може да помогне на така загазилата европа... втора статия ли ще има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Stefan--L
преди 9 години
Предвиждането е неверно не че ще е има дълга криза а ще има скорошен разпад на еврогеиският хомосексуален съюз ! Дори Ванга го е предсказала този съюз едва ли ще просъществува повече от още 6 години! АДИО ЕВРОГЕИСКИ ХОМОСЕКСУАЛЕН СЪЮЗ НЕ ТЕ ИСКАМЕ В БЪЛГАРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още