IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,8 млн. души са напуснали домовете си след земетресението в Непал

Животът в азиатската държава постепенно се връща към обичайния си ритъм

09:49 | 02.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над 2,8 млн. души са напуснали домовете си след разрушителното земетресение от 25 април в Непал и понастоящем продължават да живеят в палатки и други временни жилища. За това съобщава японският вестник "Йомиури", цитиран от ТАСС и БТА.

"Седмица след земетресението в Непал около 2,8 млн. души или 10%а от населението бяха принудени да напуснат домовете си и да живеят във временни жилища. В последните дни ситуацията започна да се променя. Въпреки страха от ново земетресение мнозина се прибират по домовете си", пише изданието.

По негови данни в един от централните паркове на Катманду, който приютил над 10 000 души, към момента са останали около 2 500. Според вестника около 400 000 души са напуснали града.

"Сега заминаващите от Катманду автобуси са препълнени. Хора се возят дори на покривите, а по пътищата се образуват дълги опашки от желаещи да се приберат у дома", отбелязва "Йомиури".

Животът в Непал постепенно се връща към обичайния си ритъм. В столицата работят голяма част от магазините, от банкоматите може да се теглят пари. Офисите на компаниите, училищата и други учреждения остават затворени.

По данни на японската осведомителна агенция Киодо в петък е била доставена 80% от цялата необходима помощ, но поради голямата натовареност на летището на Катманду разпределянето на продоволствията и другата хуманитарна помощ не става достатъчно бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още