IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея извърши най-мощния ядрен опит досега

Навръх годишнината от основаването на страната е взривена ядрена бойна глава, мощността на взрива се изчислява на 10 килотона

09:03 | 09.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заплашва да използва ядрени оръжия при заплаха от САЩ. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заплашва да използва ядрени оръжия при заплаха от САЩ. Снимка: архив, Ройтерс

Северна Корея е провела петия си ядрен опит тази сутрин, в деня на 68-та годишнина от основаването на страната, съобщава Bloomberg.

Националната телевизия на страната предава, че при взрива не е регистрирано изтичане на радиация. Официалната Корейска централна новинарска агенция допълва, че е взривена ядрена бойна глава, като тестът е показал, че е възможно тя да се монтира на ракета.

Агенцията припомня, че още през март Пхенян показа малка ядрена бойна глава, която лидерът на страната Ким Чен Ун заплашва да използва в случай на нападение от САЩ. Ако действително Северна Корея е разработила такава бойна глава, това е голям скок за ядрените й амбиции.

Геофизическият институт на САЩ междувременно съобщи, че в Северна Корея е регистрирано земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер в близост до обект за ядрени изпитания в североизточната част на страната, предаде Ройтерс.

Трусът е бил на повърхността и близо до полигона за ядрени тестове Пунгери, предава БТА.

По данни на южнокорейското Национално метеорологично бюро трусът е бил с техногенен характер. Мощността на взрива се изчислява на 10 килотона – най-мощният ядрен тест досега.

Южна Корея и Япония осъдиха строго ядрения опит. Тестът беше потвърден официално от южнокорейския президент Пак Гън-хе, предава руската информационна агенция ТАСС.

"Тези провокационни действия само ще навлекат (на Северна Корея – б.ред.) по-строги международни санкции и ще задълбочат (нейната) изолация", подчерта тя. Пак даде да се разбере, че Сеул, в тясна координация с международната общност, ще работи за затягане на санкциите срещу Пхенян.

Досега Северна Корея е провела общо пет ядрени опита. Предишните четири бяха през 2006 г., 2009 г., 2013 г. и през януари тази година, припомня ТАСС. Мощността на изпитаната днес атомна бомба е била около 10 килотона. За сравнение, при опита през януари е било използвано устройство с мощност 6 килотона.

Американският президент Барак Обама е обсъдил новия севернокорейския ядрен опит с Пак, предаде Ройтерс. Двамата са разговаряли петнадесетина минути по телефона, докато американският президент е пътувал към САЩ след участие в Източноазиатската среща на върха в Лаос, съобщават от южнокорейското президентство.

Президентът на САЩ обещал страната му да помогне с всички възможни средства на Южна Корея срещу заплахата от Севера.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга обяви, че страната му ще обмисли нови санкции срещу Северна Корея след проведения от нея ядрен опит, предава още Ройтерс.

Развитието на севернокорейската ядрена програма е сериозна заплаха за сигурността на Япония, подчерта той. Министърът на отбраната Томоми Инада направи същия извод. Японският премиер Шиндзо Абе определи теста като “напълно неприемлив”.

Bloomberg припомня, че през тази година Северна Корея изстреля и няколко балистични ракети, които се приземиха на няколкостотин километра от японския бряг. Изстрелванията през тази година са най-малко 22, показват данни на американската отбранителна администрация.

Напрежението в региона се засилва и заради намеренията на САЩ да разположат система за противоракетна отбрана в Южна Корея. Срещу това възразяват Китай и Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
ert
преди 7 години
Ами браво, поне не се поддават на шантаж. А като имаш с какво да се защитиш, никой не смее да те омиротворява както стана с Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още