IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Техеран отпусна допълнителни средства за иранската балистична програма

През юли САЩ наложиха на Иран нови санкции, насочени срещу неговата ракетна програма

13:23 | 13.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Иранският парламента гласува отпускането на 520 млн. долара за развитието на балистичната програма на Иран и за финансиране на регионалните дейности на елитните въоръжени сили на страната - Гвардейците на революцията, предаде Франс прес. 

"Американците трябва да знаят, че това е само първата ни стъпка", предупреди председателят на парламента Али Лариджани, след като обяви, че парламентаристите са подкрепили с огромно мнозинство серия мерки, чиято цел е "справянето с терористичните и авантюристични действия на Съединените щати в района", предаде БТА.

Законопроектът за отпускане на 260 млн. долара за развитието на ракетната програма и също такава сума за силите "Кудс" (подразделение на Гвардейците на революцията, отговарящо за външните операции) беше подкрепен от 240 от присъстващите 244 парламентаристи, посочи държавната осведомителна агенция ИРНА.

Този законопроект се подкрепя от външното министерство и правителството и е част от поредица мерки в отговор на приетия наскоро от Конгреса на САЩ закон, предложени от надзорния съвет, който следи за изпълняването на споразумение с големите сили по иранската ядрена програма, каза днес иранският заместник-външен министър и висш преговарящ Абас Арагчи.

През юли САЩ наложиха на Иран нови санкции, насочени срещу неговата ракетна програма.

"САЩ остават дълбоко загрижени от пагубните действия на Иран в Близкия изток, които саботират стабилността, сигурността и благоденствието в района", заяви тогава говорителката на американския Държавен департамент Хедър Науърт. Тя осъди "трайната подкрепа на Иран за терористични организации като Хизбула, Хамас и Ислямски джихад, които заплашват Израел и стабилността в Близкия изток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още