IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е изправена пред продължаващ отлив на капитали

През 2015 г. инвеститорите изтеглиха 7,6 млрд. долара, като само миналия месец отливът възлиза на 1,4 млрд. долара, изчислява Bloomberg

14:54 | 07.12.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турската валута е напът да отбележи най-големия си годишен спад от 2008 г.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Турската валута е напът да отбележи най-големия си годишен спад от 2008 г. Снимка: Архив Ройтерс

Отливът на капитали от Турция продължава. През 2015 г. инвеститорите изтеглиха 7,6 милиарда долара, като само през миналия месец отливът възлиза на 1,4 милиарда долара, изчислява Bloomberg.

Очаква се отливът на капитали да продължи, а лирата да отслабне още повече, прогнозират анализаторите от Capital Economics и SEB. Турската валута е напът да отбележи най-големия си годишен спад от 2008 г. 

В началото на ноември се проведоха парламентарни избори, на които партията на президента Реджеп Ердоган си върна мнозинството в парламента, след като го изгуби след вота през юни.

Първоначало развитията доведоха до подем при турските активи, тъй като парламентарното мнозинство предполагаше известна политическа стабилност. До продължителни спадове обаче се стигна, след като войната в Сирия и санкциите от страна на Русия застрашиха турската икономика на стойност 720 милиарда долара.

Руските санкции могат да намалят увеличението на брутния вътрешен продукт на Турция с 0,3 до 0,7 процентни пункта през 2016 година, докато влиянието им върху руската икономика ще бъдат ограничени. Това посочват междувременно експертите от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в последния си доклад. 

Кризата в отношенията между Москва и Анкара възникна, след като на 24 ноември турски изтребители свалиха руски бомбардировач, според Русия над територията на Сирия. На 28 ноември руският президент Владимир Путин подписа указ за специални икономически мерки срещу Турция.  

Страната е с най-голям дефицит по текущата сметка като дял от БВП сред държавите в Г-20. Освен това нарастват опасенията, че след победата на партията на Ердоган властите в Анкара ще увеличат натиска над централната банка да намали лихвените проценти.

„Пазарите наистина приветстваха резултатa от последните избори, но смятам, че бяха прекалено оптимистични“, казва Уилям Джаксън, главен икономист за развиващите се пазари в Capital Economics в Лондон. Високият външен дълг прави Турция уязвима при колебания в нагласите на инвеститорите, когато САЩ вдигнат лихвените проценти. Това от своя страна би натежало на курса на лирата и на държавните облигации.

Доходността по 10-годишните ценни книжа се повиши с 3 базисни пункта до 10,31% към 10:20 часа българско време. Така ръстът за изминалия месец става 46 базисни пункта – най-голямото повишение сред 24-те развиващи се икономики. Курсът на лирата се повиши с 0,1% до 2,8891 лири за долар. 

Пер Хамерлунд, главен стратег за развиващите се пазари в SEB в Стокхолм, прогнозира спад от 3,7% до 3 лири за долар до края на декември. Уилям Джаксън от Capital Economics очаква понижение от 11% до края на следващата година до 3,25 лири за долар. Това е по-лоша прогноза от средната в проучването на Bloomberg – 3,08 лири за долар.

Ключов въпрос за инвеститорите остава доколко свободна ще бъде централната банка, предвид склонността на Ердоган да настоява за евтино кредитиране, дори при висока инфлация и слаба лира. Пазарите освен това търсят доказателства, че правителството ще приеме политики за стимулиране на конкурентоспособността и на растежа.

„Инвеститорите не са убедени, че централната банка в Турция ще бъде независима в решенията си за паричната политика“, казва Хамарлунд.

Има и оптимисти, посочва Bloomberg. Credit Suisse Group миналата седмица посъветва инвеститорите да купуват турски активи, след като разпродаването понижи стойността им.

Сривът в цените на петрола тази година помогна на Турция да отчете излишък по текущата сметка през август и септември, което беше първата положителна стойност от 2004 г. Това ще помогне на Турция да свие дефицита за годината до 5% от БВП.

Все пак Турция е сред развиващите пазари с нарастващ дълг в частния сектор, нарастваща зависимост от външно финансиране и кредитен рейтинг в опасност, посочи агенция Fitch миналата седмица. Moody's аргументира поддържането на негативна перспектива за турската икономика с „голямата необходимост от външно финансиране и геополитическите рискове“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 8 години
Икономическата ситуация в Русия е отчайваща. Преди сегашната руска криза резервът бе около 550 милиарда евро. Сега да си чел колко е останал? Само Роснефт лапнаха 42 милиарда от него. Взеха ги от някой от "неприкосновените" фондове. Същата фирма взе 15 милиарда долара от Китай за да плати тазгодишните падежи. Само че не ги определят като заем, а като бъдещо вземане. Почти всички суровинни фирми(а то други няма) са в тази ситуация. Пазарната капитализация на Газпром се смъкна на 50 милиарда долара. Правителството въвежда от април толтакса в размер от 3 рубли на километър за тежкотоварните камиони. Всички авиокомпании са дефакто фалирали. Не могат да изплащат лизингите. В Сочи потънаха над 50 милиарда и няма да се върнат. Повечето банки се реанимират от държавата и Централната. И най-важното заплатите са около 400-500 долара. Наясно ли си колко е това, макар че комуналните разходи са по- ниски от тези в България, при 40 градуса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 2
SimeonAtanasov
преди 8 години
Никак не си прав.Високите лихви по руските ДЦК не ги тревожат много, първо защото имат много малък държавен дълг; второ - инфлацията е голяма и изяжда много от тази лихва, тоест тя е номинална, но реалната лихва е доста по-ниска.Изтичането на капитали от Русия спря. Валутните им резерви са все още много големи. Дългът на Русия (частен, държавен и на ЦБ) спадна за последните 2 години от 730 на 530 млрд. долара.Плюс това си имат излишък по търговския баланс от 10-15 млрд. долара месечно. Инфлацията и лихвените проценти започнаха да падат. Да, рублата падна доста, реалния доход на руснаците спадна с 8-9 %, но всичко това стана в условията на де факто икономическа война от САЩ/ЕС/Запада против Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Фанатици като него не подават оставки, дори и да се наложи да избие половината си население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Летящият сокол да подава оставка, ако не - военен преврат - и да бъде свален. Няма друг полезен ход за комшиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
Тук съм съгласен. ЕС е увеличил износа за Китай и САЩ. Има обаче няколко съществени разлики между ЕС и Турция, които не отчиташ и като му дойде времето отиди и се почерпи за мое здраве с тия 100 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 5
vzhekoff
преди 8 години
Много те бива в простотията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Карат 100 влака "сирийци" от Африка и Афганистан до нашата и гръцката граница и на другия ден мама Меркел ще им напише нов чек за 3 милиарда! Иначе историята показва, че в Турция като стане напечено военните решават проблема с някой преврат. Съществува вероятност и сега да се случи нещо подобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 8 години
Ще ти подаря 100 лева, ако турската икономика се свие с повече от 1% заради ембаргото. Справка Европа. Откакто руснаците наложиха ограничения, износът на селскостопански стоки от ЕС е нараснал със 6%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 7
julian12
преди 8 години
Помниш ли тази тъпотия дето написа: "Бас ловя, че турската икономика няма да се свие с повече от 1%". Това е с отливите на капитали е само едната част. Ще видим другата година като руснаците отидат да си пекат г.ъзо.вете на друго място какво отражение ще даде това не само на туризма, но и на селскотопанската продукция. Ние сме добър пример как с над 15% се срина черноморския туризъм заради липса на руснаци. Интересното тепърва предстои защото някак си ми се струва, че вътрешното напрежение в при съседите расте лавинообразно с всеки изминал ден. Освен това че етническия модел не е от най-стабилните както знаем. Лошото е, че и наш'та черга ще подпали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 4
comet
преди 8 години
Турция имаше уникалната покана да развива икономическо партньорство с Русия, Иран и Китай. Колко това бе реално е явно не само от изненадата на Русия (нож в гърба), но и по призивите към Турция за сдобряване с Русия (на Китай и Иран) след инцидента. Но явно членството й в НАТО и контролът (на НАТО/САЩ) върху политическата турска олигархия се оказват по-силни за накъде да бъде завъртяно кормилото на турската барджа. Е, местният бизнес и народът ще страдат, но Ердоган и сие върхушка ще правят пари от бизнес и комисионни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още