IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП с атака срещу новия дълг в парламента

Социалистите организират протест срещу вземането на новия заем от 16 млрд. лв.

10:24 | 18.02.15 г. 5
БСП с атака срещу новия дълг в парламента

БСП направи пореден опит да осуети тегленето на новия дълг от 16 млрд. лв. Депутатите от левицата поискаха точката за ратифициране на договора да бъде оттеглена от дневния ред на Народното събрание.

Допълнителният заем от 8 млрд. евро бе одобрен миналата седмица в спорни гласувания от две парламентарни комисии – външна и бюджетна.

„Резултатът от гласуването във външната комисия на новия дълг миналата седмица беше подменен“, обвини депутатът от БСП Валери Жаблянов. Той припомни, че гласовете са били девет на девет и проектът за ратификация е бил отхвърлен. Затова той няма как да попадне в дневния ред. Колегата му Филип Попов обвини ГЕРБ, че са фалшифицирали резултатите от заседанието.

Председателят на външната комисия Джема Грозданова обаче репликира и обяви, че докладът е бил приет. „Питайте Патриотите, г-н Ангелов ме подведе, че г-н Богданов е бил на заседанието“, обясни тя. Именно заради това един от гласовете против беше отменен след заседанието и проектът беше приет.

Мая Манолова поиска отпадането от седмичната програма на ратифицирането на договора за дилърство и агентство, защото това са международни договори, а международните договори нямат нужда от ратификация от парламента. „Ако в двата договора беше посочено ясно какви комисиони ще плати българската държава, може би можеше да бъде гласувано това проекторешение в парламента“, обясни още депутатката.

Тя обвини финансовия министър Владислав Горанов, че с тези договори иска да избяга от политическа и наказателна отговорност за загробването на държавата. „Това, че Горанов нарушава законите, не значи, че парламентът трябва да му даде индулгенция“, каза още Манолова.

Междувременно БСП издейства председателският съвет на парламента да покани премиера Бойко Борисов на дебатите по дълга. Социалистите свикват и протестен митинг срещу тегленото на новия заем пред парламента.

В коментар на намеренията на кабинета да вземе нов заем бившият премиер Пламен Орешарски написа в социалната мрежа Facebook, че  в момента с "аматьорски коментари" ни убеждават да вземем 16 млрд. лева дълг.

Правителството на Бойко Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева – гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година, обяви Орешарски. "Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат – тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове...", пише още Орешарски в своя профил.

"Министерство на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд. лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели – същите, които вещаеха апокалиптични картини преди две години, когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд. лв. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено, за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд. лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева“, пише Орешарски и продължава:

"Причината за новия дълг било предходното правителство. Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение. Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство“.

Според бившия премиер не е вярно твърдението, че новият дълг ще раздвижи икономиката. "Ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж“.

"Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може да се плащат пенсии и текущи сметки. Друга теза – новият дълг нямало да влоши дълговите ни показатели. Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж... За съжаление, планираният от властите растеж не е дори едноцифрен /0.8%/“, заяви още Орешарски и продължи:

"Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност! Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала“.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 9 години
Мале , мале - "социалисти" против гласуване на дефицит ? Хахахах "Десните" тък защитават дефицита ! хахахахаЕ имали по големи смешници от Бг партиите а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Батя
преди 9 години
А БСП са мръсни популисти! Никакви нови 16 млрд. заем няма. Нови са само 4 млрд. и то за покриване на 3-годишен дефицит, който е обявен и разписан от месеци. Отделно ако има подобрение може и те да не се взимат.Манолова лъже безочливо с тия 10 000 лв. на човек. При 7 млн. българи това прави 70 млрд. НОВИ задължения. Тотална и грозна лъжа от тая червена бабичка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Батя
преди 9 години
Орешарскии, я бързо обратно в дупката! Наглец!Видяхме те тебе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
И аз съм против.Сумата е прекалено голяма, корупцията не е намаляла въобще и никъде никакви реформи не се виждат.Вместо да се дават по 3 милиарда годишно на роми, които се учат да живеят без да работят (а отгоре на всичко и крадат) ги накарайте да работят и за 6 години ще имате 18 милиарда лева повече за други неща драги български политици. Стиска ли ви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още