IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ ще подкрепи новия заем, ако получи отговор за целите му

Има много въпросителни около него, заяви Георги Първанов

10:34 | 13.02.15 г. 1
АБВ ще подкрепи новия заем, ако получи отговор за целите му

АБВ може да подкрепи в пленарна зала новия заем от 8 млрд. евро само ако получи ясни отговори на своите въпроси за целта му, посочи лидерът на движението Георги Първанов в предаването "Здравей България“ по Нова телевизия.

"Във връзка с решението на правителството за нов заем, ние поставяме много въпросителни. Защото там наистина има една сума, която трябва да покрие старите дългове, но от там нататък има още много въпросителни, които нашите депутати ще поставят“, посочи президентът (2002-2012 година).

Също тази сутрин вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев заяви, че  допълнителният заем от 8 млрд. евро, който вчера бе одобрен в спорни гласувания, е за рефинансиране на стар дълг и покриване на дефицита, който ще се натрупа следващите три години. Това заяви пред „Нова телевизия“ и правителството няма да разполага с допълнителни пари.

Първанов каза, че ако АБВ не получи ясни отговори, "със сигурност ще остане това съмнение и ние ще преценим как ще гласуваме". „Трябва да бъдем убедени, за да подкрепим този заем в пленарна зала. А засега не сме!", посочи Първанов.

Лидерът на АБВ коментира и скандала около случая "Червеи". "Не може целият преход на България да минава под знака на тези прословути СРС-та", заяви той и допълни, че не вярва нито на тезата на председателя на вътрешната комисия по сигурност и обществен ред Атанас Атанасов, нито на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и в това се състои големият проблем.

"Иска ми се да вярвам, че тези, които имат отговорността по закон да си свършат работата, компетентните институции, ще доведе нещата докрай”, коментира още Първанов. „Стои въпросът кой и как евентуално е бъркал в информационния масив на МВР и дали оттам има данни, които са използвани от политически сили или от бизнеса не по предназначение“, попита още президентът.

Той коментира и срещата на премиера Бойко Борисов и лидера на ПЕС – Сергей Станишев в Брюксел преди ден. "Приветствам диалога във всички посоки, между всички лидери, защото в крайна сметка това влияе върху атмосферата в българската политика”, каза Първанов и отбеляза, че това е била „симпатична среща, която напомня целувката на „Цариградско шосе”, както и едно кърджалийско кафе“.

Първанов даде и своята кратка оценка на 100-те дни от управлението на кабинета „Борисов“, които по думите му са „100 дни стабилизиране с много съмнения и колебания“!

По повод предстоящите през есента местни избори лидерът на АБВ заяви, че не очаква диалог на централно ниво с БСП. „Ще има дискусии, ще има конкуренция. Но по места има много контакти и взаимодействие и може да има в отделни общини единни коалиции за подкрепа на силни кметове“, завърши Първанов.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
Всичките ще пълнят партийните каси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още