IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите не приеха изрично разсекретяване на доклада за КТБ

Текстовете от Закона за банковата несъстоятелност дават различни правомощия на временните и постоянните синдици на фалирали банки

11:39 | 14.04.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депутатите не приеха изрично разсекретяване на доклада за КТБ

Депутатите одобриха окончателно на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, които регламентират действията на синдиците на изпаднали в несъстоятелност банки. С приетите текстове обаче бяха дадени различни правомощия на временните и постоянните синдици на фалирали банки.

Според тях временният синдик ще има право да оповестява предмета на договор, сключен във връзка с проверката на причините за несъстоятелност на финансовата институция. Договорите ще бъдат публично публикувани на електронната страница на синдика.

Постоянният синдик също ще публикува договорите, но без задължението да оповестява какъв е техният предмет.

В Преходните и заключителните разпоредби на Закона е записано още, че текстовете ще се прилагат и за произоводства по несъстоятелност на банки, открити до влизането му в сила и сключените по тях договори. Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов поискаха след този текст да бъде добавено и "изготвените по тях доклади", което обаче беше отхвърлено от депутатите в пленарната зала.

Това на практика означава, че законът не дава изрично задължението докладите, изготвени по сключените договори за разследване, да бъдат публично оповестявани. Така съдбата на договора, сключен с Alix Partners за КТБ, също остава неясна на този етап.

Документът на английски език е достъпен за депутатите, но в секретната читалня. Заявката за исканите промени беше свързана с идеята този доклад да стане достъпен и за обществото. Инициативата е на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев. 

Другите текстове в Закона за банковата несъстоятелност се отнасят до осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на банката. Предвижда се обявяване на всички списъци, съставени от синдика.

С промените се въвежда и срок от две години на досегашното изискване синдикът да не е бил член на изпълнителен или контролен орган или съдружник в дружество, което е обявено в несъстоятелност и в него са останали неудовлетворени кредитори. 

Според сега действащия закон при назначаване на синдик Управителния съвет на фонда за гарантиране на влоговете определя първоначалното му възнаграждение за срок от 6 месеца от назначаването му. Сумата е фиксирана и не може да бъде по-малка от 10 и по-голяма от 30 минимални работни заплати.

След изтичането на този срок възнаграждението на синдика се определя като процент от общата сума на осребреното имущество през съответния месец. Продажбата на имущество не може да започне преди Фондът да е одобрил програмата за това. По тази причина депутатите решиха, че синдикът ще получава фиксирана сума, докато фондът не посочи начална дата за осребряването.

Според измененията синдикът ще трябва да изпраща на фонда всеки месец отчет за дейността си, а не ежеседмично, както беше досега, предава Dnes.bg.

Достъп до пълната информация и доклада с оценки на отделните активи ще имат само синдикът и фондът. Кредиторите ще получават отчети с обобщени данни. Целта на промяната е да се защити публичният интерес и да се постигне максимална цена при продажбата на активите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 8 години
Това още веднъж показва, че бивши комунисти ни управляват ,вече с неолиберална окраска и продължават да не разбират от демокрация и правова държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 8 години
Странна ми изглежда тази новина. Същността и е показана в последното изречение. Което на практика означава, че ограничават достъпа на обществото до доклада за най-големия грабеж на века- 12 милиарда лева от държавния бюджет въртящ се в КТБ формиращ се от печалбите на държавните предприятия и никой няма намерение да ги търси и връща. Същевременно единствената им цел е да продадат активите на банката, заедно с последните останали активи на последните останали държавните предприятия предимно в най-печелившия държавен отрасъл- енергетиката. Което си е чиста *** и непрозрачна приватизация-поредния пладнешки грабеж, който ни спретна новия елит след 1989 г. И на кого? - На олигарсите на партиите ГЕРБ, БСП ,ДПС , рИформаторите и прочее, точно тези които откраднаха тези 12 милиарда. Де факто с това се прави ограничения и потъпкване на всички демократични права на българските граждани дадени в БГ- конституция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
И какво стана сега пак? Ужким щяха да го обнародват, ама нямало да е целия. То този доклад най-накрая ще излезе като секретен военен документ с 90% замазано с черен маркер. Пак му се прави параван на Василев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Вместо да ни будалкат с поръчкови доклади от фантомни компании, първо да кажат ЗАЩО до момента НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ОДИТЕН ДОКЛАД към годишния счетоводен отчет за 2014г. на публичното дружество КТБ АД, все още листвано на БФБ. Защо се твърди и пред ЕК, че одиторски компании са правили оценките на активите на банката? За да се стигне до въпроса за затвор или не на Цецо Мустака, в задължителен порядък в панделата с дългогодишни присъди трябва да влязат поне десетина високопоставени държавни чиновници, за които нищо няма да прочетете в тоя кьорфишек, именуван доклад, струващ на простолюдието 22 милки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Вместо да ни будалкат с поръчкови доклади от фантомни компании, първо да кажат ЗАЩО до момента НЯМА ОДИТЕН ДОКЛАД към годишния счетоводен отчет на публичното дружество КТБ АД, все още листвано на БФБ. Защо се твърди и пред ЕК, че одиторски компании са правили оценките на активите на банката? За да се стигне до въпроса за затвор или не на Цецо Мустака, в задължителен порядък в панделата с дългогодишни присъди трябва да влязат поне десетина високопоставени държавни чиновници, за които нищо няма да прочетете в тоя кьорфишек, именуван доклад, струващ на простолюдието 22 милки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
А затвор за Цветан Василев - КОГА?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Mammita
преди 8 години
Хич няма да направят зле ако го покажат този доклад. Толкова много неща се изговориха за него. Време е да излезе истината наяве. Цветан Василев се опита по какъв ли не начин да го компрометира този доклад със своите подставени лица и купени медии. Явно ще бъде доста интересно четиво и ще лъснат доста мръсни тайни и много хора ще трябва да отидат в затвора. Разбира се начело трябва да е самият Василев, който най-много се е облагодетелствал от цялата далавера. Скоро го очаквайте пак да се жалва при Диков и да рони крокодилски сълзи, че е депресиран, че искат да го убият и какво ли още не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Бравооо, догодина следващата банка. И те така доакто има *** да плащат масрафа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
Не може да крият вечно истината. Дано са живи виновните когато тя излезе наяве и дано се промени това статукво на "чадъри"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Ми да, ще вземе да лъсне кой какво е имал, ще тръгнат едни въпроси да се задават неудобни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още