IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха над 2,2 млрд. лева субсидии за общините

Народното събрание не прие предложенията на опозицията за допълнителни средства за местните администрации

17:30 | 02.12.15 г.
Депутатите одобриха над 2,2 млрд. лева субсидии за общините

Над 2,2 млрд. лева е общата субсидия за общините за 2016 г. Това приеха депутатите, които продължават да гласуват текстове от Закона за държавния бюджет за 2016 г. Средствата са с около 200 млн. лева повече спрямо гласуваните в бюджет 2015 г.

Общата изравнителна субсидия възлиза на 269 млн. лева – с 5 млн. лева повече спрямо гласуваната субсидия в бюджета за тази година, а трансферът за зимно поддържане на пътищата е малко над 28,1 млн. лева – също с над 5 млн. лева повече спрямо гласуваната за тази година. Целевата субсидия за капиталови разходи на местните администрации възлиза на общо малко над 142 млн. лева, което е с 10,2 млн. лева повече спрямо гласуваните средства в Бюджет 2015 г.

Общините се предвижда да получат 30 на сто от субсидията си от държавата през първото тримесечие, 25 на сто – през второто, 20 на сто през третото и останалите 25 на сто – през четвъртото тримесечие на следващата година. Субсидията за капиталови разходи се разпределя съответно в съотношение 15%, 30%, 30% и 25%, а изравнителната субсидия – 50% до края на януари 2016 г., 25% до края на юли и още 25% до края на октомври.

До 20 януари на общините ще бъдат преведени 75% от парите за зимно поддържане на пътищата, а останалите ще получат до 30 октомври, записаха депутатите.

Народното събрание отхвърли предложенията за допълнителни средства за общини в областите Кърджали, Смолян, Монтана, София, Шумен, Благоевград, Пловдив, Видин, Хасково, Враца и други. Текстовете в закона, касаещи местните администрации, бяха приети по вносител.

Основно исканите допълнителни средства бяха за пътни ремонти и изграждане на пътна инфраструктура, както и ремонти на спортна, образователна и друга инфраструктура, капиталови разходи и борба с бедствията. ДПС предлагаше и създаването на специална капиталова програма в размер на 30 млн. лева за няколко десетки малки общини от най-слабо развитите икономически области в страната, което също не беше прието. АБВ поиска 25 млн. лева допълнителни пари за зимно почистване на пътищата.

По време на дебатите за субсидиите за общините Емил Райнов от БСП изтъкна, че Северозападният регион е в огромна демографска криза, обезлюден, с най-голям процент безработица, с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност. По думите му през бюджета в миналото са финансирани безумни проекти, като даде пример със закрито вече училище, в което има зали за балет и за бодибилдинг.

Той изтъкна, че предложенията му за допълнителни средства касаят общини с кметове от различни политически сили и призова за надпартийно мислене. В този беден регион повелята да се вдигат местните данъци и такси няма как да се осъществи и шансът нещо да се случи е с гласуването сега, а не в края на годината с постановление на Министерски съвет скрито да се дадат същите пари, коментира Райнов.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) отговори на Райнов, че никой не е казал на общините да вдигат данъците, а да си събират данъците.

Иван Славов от АБВ посочи, че общините са продължители на политиката на държавата, само че с други средства, и това е предпоставка за по-голяма отговорност към тях. Партията му предлага увеличаване на субсидиите, които да гарантират изпълнението на функциите на общините. Той припомни, че стандартите за издръжка не са променяни от 5 години и изтъкна важността на общата изравнителна субсидия за местната администрация.

Ахмед Ахмед от ДПС допълни, че липсват реформи и напредък по финансовата децентрализация на местните администрации. Той възрази срещу промените в разпределителните механизми без предварително съгласуване с националното сдружение на общините. Необяснимо според него е увеличението на разходите за зимно почистване в някои общини, а в други те се запазват. Ахмед изтъкна и необходимостта от увеличаване на стандартите за издръжка и допълнително финансиране за нововъзникналите кметства след последните местни избори.

Цвета Караянчева репликира на опозицията от БСП, че са раздали 500 млн. лева по линия на публичната инвестиционна програма по време на правителството на Пламен Орешарски за изграждане на скъпи спортни и детски площадки в села, където няма деца, и ги обвини че „леят крокодилски сълзи“.

След гласуването на текстовете Дора Янкова от БСП коментира, че с изключение на ГЕРБ всички депутати са имали убеждението да се променят бюджетните взаимоотношения с общините. Тя призова народните представители да отделят време и да коментират с общините преразпределението на средствата за местните администрации, а не да разпределят парите на политическа основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още