IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов не изключва да има великденски добавки, но под условие

Финансовият министър очаква мерките срещу контрабандата да се отразят на приходите в бюджета

17:01 | 18.02.15 г. 1
Горанов не изключва да има великденски добавки, но под условие

Ако бюджетното изпълнение се движи както сега, няма да имам аргументи срещу великденските добавки (за пенсионерите – бел. ред.). Това заяви пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов.

Той отчете, че за стоте дни управление бе актуализиран Бюджет 2014 миналата година, беше изработен Бюджет 2015, а вложителите в КТБ получиха достъп до гарантираните си влогове и към 13 февруари са се разпоредили с 3,4 млрд. лв.

„Отчитаме като успех възстановяването на стабилността и предвидимостта на финансовата система. Продължихме добрата практика от предходното правителство за ускорено възстановяване на ДДС и незадържане на нива невъзстановен данъчен кредит“, заяви той и декларира, че сметките към бизнеса ще бъдат плащани навреме.

„За 2015 г. заложихме точно 3% дефицит, но ходът на изпълнение и мерките за събираемостта дават основание да се мисли, че няма рискове във фискалното изпълнение. Резервите в сивата икономика и решителните усилия на правителството да намали опитите за кражба от приходната част на бюджета дават резултат. За първи път след 2008 г. януари месец 2015 е на излишък“, припомни Горанов.

Той посочи, че с цел борба с контрабандата всяка сряда има регулярни срещи при премиера. „С всички служби, с които държавата разполага, успяхме да постигнем нелоши резултати, които тепърва ще се виждат в приходната част на бюджета“, похвали се финансовият министър.

„Ако бюджетното изпълнение се движи както досега, няма да имам аргументи да опонирам на социалния министър и министър-председателя срещу великденските добавки“, заяви той.

Горанов допълни, че и днес сутринта при премиера е имало среща с представители на ръководството на МВР, ДАНС и прокуратурата, като са обсъдени ежедневните мерки, които се вземат срещу контрабандата.

Финансовият министър спомена в отчета си, че МФ е изплатило 1,131 млрд. долара в полза на държателите на глобални облигации на Република България с падеж 15 януари 2015 г.

Той декларира, че ще продължат усилията в посока събираемост и намаляване на разходите на бюджета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 години
ае пак лява политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още