IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необлагаем минимум и прогресивен данък предлага БСП в алтернативен бюджет

Левицата представи проекта на партията за държавен бюджет за 2018 г.

14:01 | 23.10.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП за държавен бюджет за 2018 г. Това стана ясно при представянето на проекта от лидера на партията Корнелия Нинова.

Тя уточни, че проектобюджетът на БСП е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

С проектобюджета предлагаме лечение на причините, а не на последиците, посочи Нинова, цитирана от БТА.

Според БСП проблем в здравеопазването е това, че болниците са търговски дружества. Затова от левицата предлагат болниците да се регистрират по Закона за лечебните заведения. Левицата предлага още дълговете на болниците да бъдат изплатени от държавата.

Причина за проблемите в образованието според левицата е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова се предлага да се отмени този модел на финансиране. 

По отношение на доходите от БСП предлагат ново данъчно облагане - въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и прогресивен данък за физическите лица. Според БСП доходите до 510 лева, колкото ще е минималната заплата догодина, трябва да са без данък, до 3 300 лева данъкът да е 10%, от 3 300 до 10 хил. лева - 15% и над 10 хил. лева – 20%.

В резултат от тази мярка над 2,8 млн. българи ще плащат по-малко данъци, заяви Нинова.

От левицата не предвиждат промяна на корпоративния данък. Заложено е обаче увеличение на данък дивидент от 5 на 10%. „Смятаме, че е справедливо и това може реално да доведе до увеличение на доходите“, посочи Нинова.

Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1,4 на сто.

Драгомир Стойнев каза, че идеята на БСП е да се изкорени "болестта" в четири направления - неравенствата, образованието, здравеопазването и неравномерното развитие на регионите.

"ГЕРБ предлагат по-голямо финансиране на статуквото, ние предлагаме по-голямо финансиране на променени системи и модели", каза по повод проекта Корнелия Нинова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
BezEmotsia
преди 6 години
ТОВА НЕ Е ПРОЕКТ ЗА БЮДЖЕТ, А НЯКАКВА НЕКОМПЕТЕНТНА ШЕГА. РУМЕН ГЕЧЕВ, СТОЙНЕВ И Т.Н. СА ТОЛКОВА ЗЛЕ, ЧЕ НЕ РАЗБИРАТ КОЛКО СА ЗЛЕ! ХА, ХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още