IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове покриват минималната доходност за последните две години

През 2014 г. активите на пенсионните дружества прехвърлиха прага от 8 млрд. лв., а приходите и печалбите им растат с двуцифрени стойности

11:35 | 18.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пенсионните фондове покриват минималната доходност за последните две години

През 2014 г. всички пенсионни фондове покриват минималната доходност за последните две години. Това показват предварителните данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за дейността на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване през 2014 г.

Освен това активите, приходите и печалбата на компаниите се повишават с двуцифрени проценти - доказателство, че индустрията се развива добре на фона на дебатите за промените в пенсионния модел. 

Миналата година броят на компаниите се увеличи с още една и вече са десет, тъй като през третото тримесечие КФН лицензира „Пенсионноосигурително дружество „УТРЕ” АД. То все още не управлява пенсионни фондове, но в статистиката все пак се включват активите и печалбата му.

Към 31 декември 2014 г. в системата на допълнителното пенсионно осигуряване са акумулирани нетни активи на стойност 8,165 млрд. лв. За една година размерът им расте с близо 20%.

Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества през миналата година възлизат на 148,303 млн. лв., което представлява увеличение с 14% на годишна база. От тях делът на приходите от такси и удръжки е 83%, като в абсолютно изражение те са за 123,773 млн. лв. Приходите на компаниите от управлението на собствени средства за миналата година възлизат на 15,7 млн. лв. при такива за 16,3 млн. лв. през 2013 г.

Годишната нетна печалба на дружествата расте с 11% до 41,05 млн. лв. За сравнение - през 2013 г. пенсионните компании спечелиха 36,92 млн. лв.

Общият брой на осигурените също се увеличава. Към края на 2014 г. в четирите вида пенсионни фондове – универсални, професионални, доброволни и доброволни по професионални схеми – се осигуряват 4 290 898 души. Броят им е с 2,5% повече спрямо 2013 г., сочат още данните на КФН.

През 2014 г. по всички свои пенсионни фондове дружествата покриват определената от регулатора минимална доходност за предходния 24-месечен период.
 

Графика 1: КФН

Графика 2: КФН

Що се касае до възвръщаемостта на доброволните пенсионни фондове, които формират т.нар. трети стълб на пенсионната система, за последните 2 години среднопретеглената доходност е 6,42%. Както се вижда от третата графика, компаниите постигат добра доходност от инвестициите на средствата, заделени от работещите в трета категория труд за допълнителна пенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
NickyDickinson
преди 9 години
27.7% нетна печалба !?!? Декларирана при това. А като добавим със сигурност раздутите разходи за заплати, премии, бонуси, наеми, външни услуги/наемите и външните услуги често са от свързани лица/ и т.н., печалбите им стават умопомрачителни. Ето още един довод, този път скрепен с факти, за това, че трябва таксата за управление да се намали драстично. Аз казвам да бъде не повече от 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още