IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок обмисля своя кандидатура за управител на БНБ

На този етап не се търсят номинации за подуправители, смята депутатът от политическото формирование Димитър Танев

10:29 | 05.06.15 г. 1
Реформаторският блок обмисля своя кандидатура за управител на БНБ

Реформаторският блок обмисля своя номинация за управител на Българската народна банка (БНБ), стана ясно от думите на депутата от политическата формация Димитър Танев пред БНР.

„Всички бихме спечелили, когато има едно достойно състезание с достойни кандидати”, каза той. Танев, който е и заместник на парламентарната комисия за бюджет и финанси, обаче нито отрече, нито потвърди евентуалните номинации, за които се говори в публичното пространство – Любомир Христов и икономическия експерт на „България на гражданите” Бисер Манолов.

Танев допълни, че от „България на гражданите” ще направят своите номинации, но задължително ще трябва да получат одобрението на цялата парламентарна група.

Депутатът е убеден, че не се водят задкулисни преговори, за да може да бъде прокаран определен кандидат за позицията подуправител, отговарящ за банковия надзор.

„Аз не мисля, че на този етап може да се говори за каквито и да е задкулисни преговори, тъй като подуправителите се предлагат от самия управител, тоест двата избора са независими един от друг и не се гласуват заедно”, каза Танев.

Припомняме, че в момента „Банков надзор” е с временен управляващ, след като съдът отстрани Цветан Гунев от ръководния му пост в управлението. Към момента длъжността изпълнява Нели Кордовска.

В близките месеци (на 23 октомври) изтича и редовният мандат на ръководителя на управление „Емисионно” Калин Христов. В медиите в последните дни се заговори за номинацията на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров за ръководител на „Банков надзор”.

Димитър Танев обаче беше категоричен, че на този етап не се обмислят кандидатури за подуправители на БНБ, а усилията са съсредоточени в процедурата и правилата за избор на управител на централната банка.

Законът предвижда процедурата по избор на нов управител на БНБ да започне в срок не по-рано от три месеца преди изтичането и не по-късно от два месеца след изтичането на настоящия мандат, коментира още депутатът. Според него няма основание да се коментира, че се бърза с процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
ПИЧ
преди 8 години
Айде и аз да внеса моето предложение за управител на БНБ - Любомир Христов, бившия главен икономист на БНБ, работил след това в Щатите и грамотен човек в този занаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още