IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е догодина да има промяна в законодателството за регистрацията по ДДС

Не се предвиждат промени при преките данъци, с изключение на повишенията на акцизните ставки върху тютюна, каза Владислав Горанов

17:30 | 21.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2018 г. е възможно да настъпи промяна на законодателството заради практиката фирми да се пререгистрират, когато доближат прага за регистрация по ДДС, каза пред парламентарната бюджетна комисия финансовият министър Владислав Горанов.

Той посочи, че при проверките по морето тази година е установено, че ресторантите или други търговски обекти сменят фирмата или собственика, когато достигнат прага за регистрация по ДДС.

Този проблем може да се приравни към проблема с лесното прехвърляне на данъчно задължени лица на малоимотни граждани, каза Горанов.

Той съобщи, че догодина НАП ще има повече служители за фискален контрол.

Големите суми в касите на фирмите показва лоши практики, които заслужават внимание, каза още Горанов пред комисията.

Вероятно в средата на октомври ще са ясни намеренията на правителството за Бюджет 2018 г. Фискалната рамка има за цел да осигури заявените от правителството приоритети, каза министърът. 

Не се предвиждат промени при преките данъци, с изключение на повишенията на акцизните ставки върху тютюна до достигане на нивата в ЕС. Учителските заплати ще бъдат увеличени.

Минималната заплата ще бъде увеличавана по график, като се обмисля стратегия как да се подходи към минималните осигурителни прагове. 

Няма да има промени в размера на данъците, графикът за намаляване на дефицита ще бъде спазен, каза Горанов.

На въпрос за влиянието на Brexit върху европейския бюджет Горанов каза, че преките ефекти върху България идват по-скоро по линия на предизвикателството за структурата на европейския бюджет.

Очаква се 10 – 12 млрд. евро пряк отрицателен ефект върху европейския бюджет на годишна основа. Това ще е голямо предизвикателство при обсъждането на новата финансова рамка.

Държавите донори не са щастливи от перспективата да увеличат приноса си, а получателите на евросредства искат запазването на кохезионната политика. Земеделците държат също размерът на финансирането да не пострада.

Дебатът няма да е лек. В периода на председателството ще имаме деликатната роля да сме тези, които трябва да постигнат баланса, заяви Горанов.

Що се отнася до ЕИБ – има различни сценарии, не е изключен сценарият, при който банката става по-малка от гледна точка на капитала заради Великобритания. Заседанието на борда на ЕИБ тази седмица в София разгледа различни сценарии, но то беше закрито, каза министърът и уточни, че не може да коментира дебата.

Ако се наложи, сме готови да участваме в капитализацията на ЕИБ, но този дебат не е завършил, каза той. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още