IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казаков: Скоро ще получим няколко милиона евро за работа с бежанците

Бежанската вълна у нас ще достигне пика си през лятото, според председателя на агенцията за бежанците

13:15 | 21.04.15 г. 1
Казаков: Скоро ще получим няколко милиона евро за работа с бежанците

Очакваме скоро да получим няколко милиона евро европейски пари за работа с бежанците. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков пред телевизия Bulgaria On Air. Разговорите са в крайна фаза и страната ни е получила уверение, че ще получи подпомагането за определен вид дейности.

Парите ще бъдат за ускоряването на процедурата по предоставяне на закрила, подобряване на условията на живот в центровете за настаняване и повишаване на капацитета за здравното осигуряване, за издръжка и консумативи, за охрана. 

До няколко седмици държавната агенция очаква и още близо 8 млн. лева финансиране от бюджета. Към момента се работи с 6,6 млн. лв., а са необходими 16 млн. лв., каза Никола Казаков.

Според него финансирането на работата с бежанците трябва да е на база БВП на съответните държави.

Нова бежанска вълна у нас се очаква в периода от юли до септември, прогнозира още Казаков. Агенцията отчита 60% ръст на бежанците за първото тримесечие на годината в сравнение с година по-рано. Към края на март общо 3 246 души са потърсили закрила у нас. Очаква се броят им да достигне пик през лятото.

Основният бежански поток идва главно от Сирия, Ирак и Афганистан, допълни  Казаков.

В Люксембург вчера се проведе съвместно заседание на вътрешните и външните министри на страните членки на Европейския съюз във връзка с трагичните инциденти в Средиземно море с бежанци. Политиците се обединиха за необходимостта да се действа бързо и съвместно, защото отговорността е обща.

Целият разговор с Никола Казаков вижте във видеото

Още видеоматериали можете да видите в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Направо американски кораб да ги чака и да си ги кара в Америка!Тия печатари откъм океана побъркаха света!Вийна след война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още