IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трагедията в "Ораново" не е могла да бъде предотвратена

На миньорите са били осигурени безапасни условия на труд, показа експертиза по казуса, поръчана от Окръжната прокуратура в Благоевград

14:55 | 07.12.13 г. 3
Трагедията в "Ораново" не е могла да бъде предотвратена

Трагедията в рудник "Ораново" край Симитли на 16 юли, причинила смъртта на четирима миньори, не е могла да бъде предотвратена. Това е заключението на експертизата, поръчана от Окръжната прокуратура в Благоевград.

"Системата на разработване, организацията на работния процес, използваното оборудване и техническото му състояние отговарят на изискванията на "Правилника по безопасност на труда в подземните въглищни рудници", се казва в становището.

Това означава, че са осигурени безопасни условия на труд на работниците. Експертите стигат и до извода, че "няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд".

В доклада се подчертава, че опасностите от пробив на кал и вода не са детайлно проучени, не е достатъчно изяснена връзката между отделните елементи на технологията за добив. Според експертите съществуващата транспортна и вентилационна система на мината не отговарят на съвременните изисквания.

Спасителните отряди са действали правилно и адекватно.

Припомняме, че при тежък инцидент на 16 юли в рудника бяха затрупани четирима миньори. Същия ден бяха открити телата на двама от тях. В продължение на повече от две седмици продължи прокопаването на тунел и издирвателните действия за другите двама миньори.

В началото на август пък беше прекратен концесионният договор за мината. Енергийният министър отне разрешителното за дейност след като експерти от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) откриха множество нарушения на концесионния договор. 

Концесионерът "Пирин Ораново" ЕООД дължи и 111 хил. лева концесионни вноски на държавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
ха ха ха ...е няма такава държава и такова правосъдие! Няма да се учудя изобщо ако в мотивите за решението пише "Няма виновни. Така им било писано! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
melon
преди 10 години
Че то там имаше ли трагедия?Някакви досадници взели, че загинали.Естествено, че няма виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
stasi666
преди 10 години
Не сме и очаквали друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още