IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати от опозицията се обявиха против последните промени в Закона за земите

До 1 октомври 2017 г. бяха отложени санкциите за офшорни компании, притежатели на ниви

11:45 | 25.11.15 г.
Депутати от опозицията се обявиха против последните промени в Закона за земите

Социалистите са категорично против промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), с които се отлагат до 1 октомври 2017 г. санкциите за офшорни компании, притежатели на ниви. Това каза народният представител Светла Бъчварова (БСП) от Комисията по земеделието и храните пред „Фокус“ по повод приетите от комисията промени в закона.

Бъчварова отбелязва, че законът се променя за пети път в рамките на този парламент и така на практика законодателството девалвира.

Действащата разпоредба предвижда от 1 октомври 2015 г. да се санкционират тези офшорни компании, които имат неизяснена собственост, неизяснен капитал и притежават земеделски земи. Глобата е 100 лева/дка. Ако в следващите три месеца те не се освободят от собствеността, глобата се утроява, припомни Светла Бъчварова.

Тя изчислява, че така е трябвало останалите на българския пазар офшорни компании да заплатят на държавата на първия етап около 30-40 млн. лева, които вече би трябвало да са наложени като санкция от областните управители. Три месеца по-късно, от 1 декември, глобите би трябвало да достигнат 90 млн. лв.

Светла Бъчварова смята, че това са компании с неизяснен ресурс за покупка на земеделска земя. „Всички страни в ЕС имат законодателство, което касае защита на земеделските земи от спекулативен капитал. Земята като ценност е необходимо да бъде вкарана в стопански оборот, а когато не знаете източника на капитала, рискът тази земя да не бъде използвана по предназначение е огромен“, каза тя.

Депутатът коментира, че пазарът на земя в България по принцип е динамичен, особено след присъединяването на страната към Европейския съюз. Според нея ако офшорните дружества се откажат от притежаваните ниви, това не би довело до рязка промяна в цените.

По нейни изчисления през 2014 г. около 1-1,2 млн. декара земя са били притежание на офшорни компании. Сега се говори, че това не са повече от 300 000 декара, което по думите й означава, че част от фирмите са спазили законодателството и са се освободили от тази собственост.

Отлагането на глобите според депутата Венцислав Каймаканов (ДПС) е „чист лобизъм и то в полза само на няколко компании, които приемат земята като спекулативен финансов инструмент“. Той коментира това в интервю за в. „Стандарт“.

„Още през 2014 г. бе приета забраната офшорни дружества да притежават земя, но глоби не бяха разписани. През март тази година внесох предложението за конкретните санкции - за 100 лв. на дка при първоначално и при повторно нарушение - 300 лв. на дка. Тогава настоявах те да влязат в сила още от 1 май. За съжаление, впоследствие три дни преди датата на стартиране бе внесено ново предложение от РБ за отлагане на санкциите за октомври с аргумента, че фирмите нямат време да се освободят от земята си или да се пререгистрират. Сега пак се оказва, че им трябва още време, а наглостта стигна дотам, че при влезли в сила санкции се иска отлагането им със задна дата“, коментира той.

За тези близо две години 95% от фирмите, попадащи в санкционния режим, успяха да спазят закона. Сега се търси отсрочка за останалите - именно тези, които използват земята, без да развиват модерно и ефективно земеделие“, аргументира се той.

Според него ако отлагането бъде прието в пленарна зала „3-4 компании ще спечелят битката срещу държавата въпреки законодателната рамка и ясно ще покажат, че има фирми над закона“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още